rss      tw      fb
Keres

Tüntetés Putyin beiktatásának előestéjén: „Putyint cserélnék Hodorkovszkijra”
A rendőrség és a tüntetők összecsapása, valamint több száz tiltakozó őrizetbe vétele árnyékolta be Vlagyimir Putyin államfői beiktatásának előestéjét Moszkvában. Az ellenzéki felvonuláson a szervezők várakozásait meghaladó tömeg, egyes számítások szerint legalább ötvenezer ember vett részt Moszkva központjában.


„Elkeserítő. Még azt sem engedték meg, amit februárban és tavaly decemberben, hogy megtartsuk a gyűlést. Nagyon félhetnek tőlünk” – mondta egy ötvenes elegáns hölgy, aki a Bolotnaja téri szerelmesek lakatjairól ismert Luzskov hídról figyelte az egyre feszültebbé váló állóháborút, amelybe a vidáman és elszántan induló, de félbeszakított felvonulás torkollott.

Amikor vasárnap délután a Milliók menete élén haladók a Kis Kőhídhoz értek, még vidáman fotózták a százával felsorakoztatott, láthatóan tapasztalatlan, igen fiatal sorköteleseket és a náluk szigorúbb tekintettel, szilárdan megvetett lábbal álldogáló, az OMON-egységhez tartozó rendőröket. Távolabb, a Nagy Kőhídon sokkal komolyabb készültséggel akarták elriasztani a tüntetőket, akik a Bolotnaja térről a Kreml irányába tartottak volna.

A tömeg a Lenin szoborról ismert Oktyabrszkaja térhez közeli Bolsaja Jakimanka utca elején gyülekezett. Ugyanott, mint február 26-án, amikor az emberek a tisztességes választások követésével vonultak az utcára. A résztvevőket ezúttal is a sokszínűség jellemezte. Bal- és jobboldaliak, nacionalisták és liberálisok, egyetemisták és idős veteránok, jómódúak és a máról-holnapra élők együtt vonultak azokkal a semmilyen mozgalomhoz nem tartozó polgárokkal, akik ezúttal is nagy számban érkeztek a menetre. Főként a városi értelmiséget képviselték, és már a metróban büszkén mesélték, hogy tavaly december 10-én az első Bolotnaja téri megmozduláson is ott voltak, és azóta minden egyes felvonuláson részt vesznek. Valamennyiüket a közös elégedetlenség, a Putyin-éra meghosszabbításának ellenzése terelte egy táborba.


 

A menetben ismétlődtek a korábbi jelszavak, a felvonulók kreativitása azonban jó néhány új felirattal gazdagította a rendezvényt. „Mekkora fájdalom, mekkora fájdalom! Putyin: Oroszország 3:0, 4:0, 5:0?”, vagy „Nem, köszönöm, nem kérek újabb 12 évet!”. Egy hölgy honvédő háborús kitüntetésekkel a kabátján „Putyint cserélnék Hodorkovszkijra” táblát vitt magával.

Ott voltak a Pussy Riot feminista mozgalom vizsgálati fogságban lévő tagjainak támogatói. A fiatal nőkből álló zenekar februárban a Megváltó Krisztus székesegyházban okozott botrányt. A meleg büszkeség szivárványszínű zászlaja is feltűnt a tömegben. Nagy sikert aratott a Baloldali Front menetében haladó fúvószenekar és a 10 év körüli gyerekek, akik cérnavékony hangon, de kitartóan skandálták: „Oroszország Putyin nélkül”.

A moszkvaiak voltak többen, de a vidékiek közül eljöttek a voronyezsiek és az asztrahániak is. Taps köszöntötte „hőstettükért” őket és a szentpéterváriakat is – innen származik a hétfőn harmadszor is elnöknek beiktatandó Vlagyimir Putyin –, mivel buszaikat még a város határában feltartóztatta a közlekedésrendészet, ezért sokkal kevesebben jutottak el a fővárosba, mint szerettek volna. A „Pétervár Putyin ellen” felirat sokáig díszelgett a Kis Kőhídon, amelyen órákig várakoztak az északi nagyvárosból érkező tiltakozók, ahogy a felvonulók többsége is.

A rendőrség egy ideig farkasszemet nézett a tüntetőkkel, aztán jöttek a hírek a térre, hogy „a fiúk áttörtek”. Megunták az állóháborút, s mint a YouTube közösségi megosztóoldalra feltett számos felvétel bizonyítja, el akartak indulni a Nagy Kőhíd felé. A Bolotnajára ugyanis nem engedték be őket, mondván, hogy túl sokan vannak.

A Kis Kőhídnál civil ruhás rendőrök ácsorogtak. Egy tüntető rájuk mutatott: ők a provokátorok. Az egyik ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij azt állította, hallotta, amint a Bolsaja Jakimanka utcai kávézóban felkészítették őket arra, hogy kezdjenek dulakodást és legyen okuk a rendőröknek beavatkozni.

A tömeg másik része a Szerelmesek hídjáról és a rakpartról figyelte a történéseket, és füttykoncerttel vagy bekiabálással fejezte ki véleményét a rendfenntartókról. Az összecsapásról készült felvételek szerint a rendőrök nem kímélték a tüntetőket, keményen odacsaptak a gumibotokkal. A megmozduláson többen megsérültek, közöttük rendfenntartók is. Mint a Rosszija 24 hírtelevízió később beszámolt róla, a Gazprom televízió két munkatársa is megsérült. A tüntetők rajtuk torolták meg, hogy a tévé az elnökválasztás után befeketítette a tisztességes választásokért mozgalmat.


 

A Pervij Kanal nevű televíziós csatorna szerint a tüntetők rendbontása miatt kellett intézkedniük a rendőröknek. „Amikor kiderült, hogy szó sincs békés tüntetésről, a rendőrségnek kézbe kellett vennie a helyzetet. A Bolotnajáig egyáltalán nem mentek el a tiltakozók, ehelyett szét akarták verni a rendőri sorfalat.” A hatalom tévéje megszólaltatott egy szakértőt is, aki szerint „nem Milliók menete, hanem a Gyalázat menete volt a vasárnapi”. Az őrizetbe vett 450 ember között számos független újságíró is volt. Ők mást állítanak.

A Bolotnaján az egyik tüntető derűsen csak annyit tett ehhez hozzá: „Nem törődnek velünk, de ez nem maradhat így tovább. Új parlamenti választásokat kell tartani, addig tiltakozunk, amíg ezt el nem érjük. Hétfőn, Putyin beiktatása napján fehér szalagokkal fogunk sétálni Moszkvában.”

(MTI–Galamus)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!