rss      tw      fb
Keres

Fidesz: Gyurcsánynak az "alapkérdésekre" kell válaszolnia szakdolgozata ügyében

MTI 2012. május 5., szombat 14:32

A Fidesz gratulál Gyurcsány Ferencnek, hogy végre megpróbál érdemi magyarázatot adni plágiumgyanús ügyére, legalábbis ami az elmaradt tanítási gyakorlatát illeti, de "ez eddig nagyon kevés", a volt kormányfőnek az "alapkérdésekre" kell válaszolnia szakdolgozatával kapcsolatban - közölte a párt szóvivője szombaton MTI-vel.

Selmeczi Gabriella közleményében arra reagált, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) a honlapján közzétett dokumentumokkal alátámasztva cáfolta a Hír TV május 4-i Célpont című adásában elhangzottakat, miszerint Gyurcsány Ferenc tanári diplomája megszerzését megelőzően ne vett volna részt gyakorlati tanításon.

A Fidesz szóvivője azt írta: "Gratulálunk, csak így tovább, de ez eddig nagyon kevés!"

A Fidesz várja a választ az "alapkérdésekre", vagyis arra: hogyan lehet, hogy ugyanazzal a címmel adott be szakdolgozatot 1984-ben, mint korábbi sógora 1980-ban; pontosan mit jelent az, amit el is ismert, hogy "felhasználta, merített belőle"; valamint hogyan lehetséges, hogy szakdolgozata - hivatalos bírálata alapján - oldalszámra megegyezik a sógorától származó szakdolgozattal?

A szóvivő azt a kérdést is fölteszi, hogy Gyurcsány "mikor veszi észre magát?" "Mikor veszi észre, hogy már csak szánakozik vagy nevet rajta mindenki, beleértve korábbi baloldali elvbarátait is?"

A DK szerint Gyurcsány Ferenc főiskolai leckekönyve egyértelműen bizonyítja, hogy osztályozott tanítási gyakorlattal rendelkezett. Egyrészt bizonyítja a tanítási gyakorlatra kapott osztályzat, továbbá az abszolutórium, amelynek szövege szerint az államvizsga letételéhez megszabott követelményeknek mindenben eleget tett. A leckekönyv két oldalának lefotózott másolata is látható a DK honlapján.

A DK az MTI-vel azt közölte szombaton, hogy Gyurcsány Ferenc jogi eljárást indít a Hír TV ellen.

A Hír TV Célpont című műsorában múlt pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi, a politikus első feleségének bátyja is megerősítette, hozzátéve, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír TV kérdésére azt mondta: valószínűleg olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát, és merített is belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte. A Hír TV vasárnap azt állította: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője pénteken azt mondta, a párt a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás folytatásaként értékeli, hogy a Pécsi Újság szerint a korábbi hírekkel ellentétben mégis megvan a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Földrajzi Intézetében Gyurcsány Ferenc sógorának, Rozs Szabolcsnak az 1980-ban írt szakdolgozata.

A Pécsi Újság beszámolója szerint Rozs Szabolcs dolgozatát csütörtökön találták meg az intézményben. Ennek - emlékeztetett a hírportál - azért van jelentősége, mert a volt miniszterelnök négy évvel később azonos, A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címen írt diplomamunkájának bírálata már előkerült. Rozs Szabolcs szakdolgozatának otthon őrzött példányát a múlt héten mutatta be a Hír TV, Gyurcsány Ferenc azonban megkérdőjelezte a dokumentum hitelességét, mondván, hogy az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem. A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este azt mondta: elképzelhető, hogy azt az ő "ellopott" szakdolgozata alapján, utólag állították össze, ismerve 1984-es diplomamunkájának ma is fellelhető bírálatát, az abban megfogalmazott hibákat, hiányosságokat. Egyúttal hangot adott meggyőződésének, hogy diplomamunkáját és sógoráét is ellopták az egyetemről, mondván nehezen hihető, hogy véletlenül éppen ez a kettő tűnt el. A felsőoktatási intézmény ugyancsak szerdán közölte, hogy feljelentést tett a rendőrségen Gyurcsány Ferenc eltűnt diplomamunkájával kapcsolatban. Az egyetem egyúttal emlékeztetett arra, hogy Bódis József rektor április közepén vizsgálatot rendelt el annak feltárására, az egyes karok, jogelődök a törvényi és belső szabályozás szerint jártak-e el a diplomamunkák kezelésekor. Most e testület a feladatkörét egészítik ki a volt miniszterelnök szakdolgozatügyének feltárásával.