rss      tw      fb
Keres

Orbán új kiemelt stratégiai partnere a „rossz vágányra tévedt” Európa helyett: Kazahsztán
A keleti nyitás újabb jelentős sikerének tartja Orbán Viktor az általa vezetett magyar kormányzati-üzleti delegáció pénteken zárult, kétnapos kazahsztáni látogatását. Programjának végén a kormányfő találkozott Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, akivel a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben állapodtak meg. Orbán szerint a magyar kabinet új külgazdasági stratégiájában kiemelt helyet kap a keleti nyitás, amelyben megkülönböztetett helye van Kazahsztánnak.


Orbán szerint „a magyar emberek idejekorán megértették azt, amit az EU vezetői nehezen és kelletlenül akarnak elfogadni: többé nem élhetünk úgy, mint addig”. A magyarok azt is megértették, „Európa rossz vágányra tévedt”, és a bőrükön tapasztalták, hogy ezt az eltévelyedést Magyarország különösen megszenvedte.

Orbán szerint kormánya azt tapasztalta az elmúlt két évben, hogy Magyarország törekvéseit, céljait és új irányát a feltörekvő és sikeres keleti országokban nagyon tisztán értik. „Értik, hogy mi illúziók, dogmák és ideológiák helyett a gazdaságunkat valóságos alapokra, valóságos, mondhatni kézzel fogható értékekre akarjuk építeni.”

Magyarország a keleti nyitás politikájával kíván alkalmazkodni a globális világgazdaság változásához, amely az olyan országokat, mint Kazahsztán, rendkívüli módon felértékeli, és Magyarország nagyra értékeli azt a teljesítményt, amelyet az elmúlt húsz évben nyújtott Kazahsztán. „Mi a világnak abból a részéből jöttünk, ahol válság van, abba a részébe, ahol nincs válság.” Mondta Orbán.

Kazahsztán, az új kiemelt stratégiai partner: az ország híreiből, 2012. január–2012. április

2012. január 15.
Az ellenzéki pártokat kizárták a választásból

Megkezdődött vasárnap Kazahsztánban az előre hozott parlamenti választás. Az eddig egyeduralkodó párt jövőbeni sérthetetlen többségéhez sem férhet semmi kétség. Az országot húsz éve vezető Nurszultan Nazarbajev államfő pártja, a Nur Otan párt a 2007-es választáson a voksok 88,05 százalékát kapta, és bizonyosan ezúttal is elsöprő győzelmet arat. A legnagyobb befolyással bíró ellenzéki pártokat, amelyek jelentős kihívást jelenthettek volna a Nur Otannak, vagy kizárták a választásból vagy maguk adták fel a versenyt tehetetlenségükben. A voksolás legvalószínűbb második helyezettje az Ak Zsol nevű párt lesz, amely azonban nem húz ujjat a kormánnyal, elnöke ugyanis egykoron ugyancsak Nazarbajev pártharcosa volt.


2012. január 15.
Elsöprő elnökpárti győzelem az exit-pollok szerint

Kazahsztánban a vasárnapi előre hozott parlamenti választáson a közvéleménykutatási adatok szerint az elnöki pártra, a Nur Otanra (Haza Pártja) szavazott a megkérdezettek 81 százaléka.


2012. január 16.
Magyar megfigyelő: a kazah parlamenti választás demokrácia szintje alatta maradt a nemzetközi emberjogi normáknak

A választást megelőzően a kazah hatóságok több pártot nem regisztráltak technikai indokokkal, egyet pedig hat hónapra felfüggesztettek, így egyben kizárták a választáson való részvételből. A magát zöld pártként meghatározó Ruhanyijátot a választás alatt zárták ki. A szociáldemokraták vezetőjét az adóhivatal jelentése alapján, adóhátralék címén zárták ki a jelölőlistáról. A pártok csak akkor jelentek meg a sajtóban, amikor elindult a kampány, de csak fizetett hirdetésekkel, vagy eseményekről szóló tudósításban. Az urnák lezárását követően nem azt összesítették, mennyi szavazólapot vesznek ki az urnákból, hanem azt, hogy mennyit adtak ki.


2012. január 16.
A legszennyesebb választás a volt szovjetköztársaság történetében

Tüntetésre szólított fel Kazahsztánban keddre a vasárnapi voksolás eredménye elleni tiltakozás jegyében az ellenzék, amely szerint a mostani parlamenti választás volt a "legszennyesebb" a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság történetében.


2012. január 19.
Freedom House: Magyarországon és Kazahsztánban is csökkent a szabadság

A washingtoni központú nemzetközi civil szervezetnek a szabadság állapotáról csütörtökön nyilvánosságra hozott, a tavalyi évre vonatkozó jelentésében Közép-és Kelet-Európában, valamint az eurázsiai térségben Magyarországon kívül Albániában, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban és Ukrajnában állapított meg hanyatlást.


2012. január 27.
Freskóra került a kazah törvényhozó

Egy ortodox székesegyház falfestményén örökítették meg a kazah törvényhozás egyik új felsőházi képviselőjét. A botrányt kavaró falfestményről a Vremja című kazah lap azt írta: a szenátusba bekerült Kulagint a Krisztusra Jeruzsálemben váró tömegben jelenítették meg Rudno város új ortodox székesegyházának a freskóján. A lap azt is megtudta, hogy a megrendelő az ENRC-Komek nevű cég és egy helyi bányavállalat volt.


2012. január 27.
Bebörtönözték a kazah rendszer három bírálóját

Kazahsztánban két havi elzárásra ítéltek két ellenzéki vezetőt és egy újságírót. Az Alga betiltott párt vezetőjét, Vlagyimir Kozlovot és az ellenzéki Szerik Szapargalit hétfőn vette őrizetbe a titkosszolgálat. Azzal vádolják őket, hogy erőszakos cselekményekre buzdították a december 16-i zsanaozeni sztrájkon, amelyben a karhatalom fellépése következtében 14-en meghaltak. A bíróság ugyanazon a tárgyaláson kéthavi elzárásra ítélte Igor Vinyavszkijt, a Vzgljad (Tekintet) című, ellenzékhez közel álló hetilap főszerkesztőjét „a rendszer erőszakos megdöntésére való bujtogatás” vádjával.


2012. január 31.
Feloldották a szükségállapotot a kazahsztáni Zsanaozen városában

Feloldották a szükségállapotot a kazahsztáni Zsanaozen városában, ahol másfél hónappal ezelőtt véres zavargások törtek ki, s a rendfenntartó erők belelőttek a tömegbe, legalább 16 ember halálát okozva.


2012. február 1.
Amnesztia egy kazah jogvédőnek

Egy kazah emberi jogi szervezet vezetője amnesztiát kapott és két héten belül szabadulhat. Jevgenyij Zsovtiszt, az Emberi Jogok Kazahsztáni Nemzetközi Irodájának vezetőjét 2009-ben négy évi szabadságvesztésre ítélték egy halálos közlekedési baleset miatt. Megfigyelők szerint az ítélet mögött politikai megfontolások álltak. Jerzan Kazihanov kazah külügyminiszter éppen ezekben a napokban hivatalos látogatást tesz az Egyesült Államokban és találkozik Hillary Clinton külügyminiszterrel is, aki 2010-es kazah látogatása idején méltatta Zsovtisz tevékenységét. Zsovtiszért szót emelt korábban a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet is.


2012. február 3.
Kazah könyv a kazah népbe beolvadt madijarokról

A nemzetközi hírű kazah történész, Ajbolat Kuskumbajev tanulmányt írt Magyarok keleten és nyugaton címmel, a műben a kazah népbe beolvadt magyar csoportokról is ír. A szerző szerint a keleti magyarok továbbélési lehetősége volt, hogy beálltak katonának az Arany hordába, a mongol vezető réteg szolgálatába a 13. század közepétől. A kazahok egységesen állítják, hogy a magyarok beolvadtak a sztyeppeövezetet benépesítő törökségbe. Az utóbbi időben heves tudományos vitát kavart a kazahsztáni madijarok és más, a magyarsággal összefüggésbe hozott közösségek kérdése.


2012. február 24.
A Mol nagyobb hangsúlyt helyezne Kazahsztánra

Annak érdekében, hogy a Mol az upstream növekedést a jövőben is biztosítsa, felgyorsítják beruházási programjaikat, s nagyobb hangsúlyt helyeznek Oroszországra, Kazahsztánra és Irak Kurdisztáni Régiójára. A Mol a legnagyobb kitermelés-növekedést középtávon Oroszországban és Kazahsztán szeretné elérni.


2012. február 27.
Lovas expedíció indul Magyarországról Kazahsztánba; Nazarbajevet a Kunszövetség tiszteletbeli örökös kunkapitánnyá is választotta

Lovas expedíciót indít Magyarországról Kazahsztánba az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány márciusban azzal a céllal, hogy erősítsék az érintett országok és Magyarország közötti baráti kapcsolatokat. A közel hétezer kilométeres távot három lovas teszi meg történelmi népviseletben. A  kazah résztávon Sípos László rováskutató is velük tart. Az utat anyagilag is támogatja a Kazahok Világszövetsége. A lovasok éppen az Asztana fennállásának évfordulójára rendezett ünnepségre érkeznek Kazahsztán fővárosába, amely egybeesik a kazah elnök, Nurszultán Nazarbajev születésnapjával. Nazarbajevet a Kunszövetség tiszteletbeli örökös kunkapitánnyá választotta.


2012. március 1.
Kazahsztánban veréssel, börtönnel, molotovkoktéllal is elnyomják az ellenzéki sajtót

Molotov-koktélt dobtak az irodáira, munkatársait megverték, elrabolták, börtönbe vetették és száműzetésbe kényszerítették - a Reszpublika (Köztársaság) című ellenzéki kazah újság elhallgattatására irányuló kísérletekről és a kazah sajtószabadság helyzetéről az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab televízió számolt be internetes oldalán.


2012. március 4.
Tiszavasvári jobbikos polgármestere Kazahsztánnal is intenzív kapcsolatokat akar

A városháza előtt nagy tábla hirdeti magyar és perzsa nyelven, hogy Tiszavasvári az iráni Ardabil várossal van partneri kapcsolatban. Polgármesterként Iránnal, Törökországgal, Kínával és Kazahsztánnal akar intenzív kapcsolatokat ápolni.


2012. április 19.
Kazahsztánban terrorizmus vádjával börtönre ítéltek 47 embert

Egy kazah bíróság terrorizmus vádjával 15 évig terjedő börtönre ítélt 47 embert, két olyan ügyben, amely kapcsolatba hozható a közép-ázsiai országban elkövetett terrortámadások ugrásszerű növekedésével. Az átláthatóság hiánya miatt sokan megkérdőjelezik az eljárás pártatlanságát. Togzsan Kizatova, egy nyugat-kazahsztáni székhelyű emberjogi szervezet tagja azt mondta, a hatóságok nyomást gyakoroltak a vádlottak rokonaira, hogy ne kérjék emberjogi szervezetek segítségét. Az emberek azt mondták, félnek és megfélemlítették őket.


2012. április 20.
Súlyosan bántalmaztak egy újságírót Kazahsztánban

Több késszúrással megsebesítettek egy újságírót péntekre virradóra az északnyugat-kazahsztáni Uralszkban. A késszúrásokon kívül egy golyó ütötte sebet is találtak a testén az orvosok. Az újságíró decemberben bő terjedelemben tudósított a nyugat-kazahsztáni Zsanaozenben felkelésbe torkollott olajbányász-tüntetések elleni brutális rendőri fellépésről.


2012. április 23.
A HRW a per felfüggesztését követeli, kínzásokra hivatkozva

A Human Rights Watch felszólította hétfőn a kazah hatóságokat, függesszék fel a tavaly decemberben vérbe fojtott nyugat-kazahsztáni zavargások 37 vádlottjának perét, és vizsgálják ki állításukat, miszerint a fogházban kínozták őket. A zsanaozeni zavargások kapcsán közrend megzavarásával, erőszakcselekmények elkövetésével és gyújtogatásokkal megvádolt 37 személy pere március végén kezdődött Aktau város bíróságán.


2012. április 25.
UNICEF-jelentés: évente 1,4 millió 10-19 éves fiatal veszíti életét a világon

Az öngyilkosságok különösen Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban jelentenek súlyos problémát.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!