rss      tw      fb
Keres

BÉT - Jó hangulatban emelkedhetnek a részvényindexek

MTI 2012. május 3., csütörtök 8:54

Kis pluszban nyithat a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, és nap közben is kitarthat a jó hangulat a magyar piacon az Erste és a Raiffeisen üzletkötői szerint.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen üzletkötője emelkedést vár a BÉT-en a szerdai esés után, miután kedvezőbbre fordult a nemzetközi hangulat. Nagy forgalomra ugyanakkor csütörtökön sem lehet számítani, de kis pluszos nyitás után kitarthat a jó hangulat a budapesti parketten - mondta a szakértő.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője szerint a forint további erősödése jó irányt ad a BÉT-nek is, emellett az európai tőzsdeindexek is körülbelül 0,5 százalékos pluszban nyithatnak.

A szakértő szerint annak eredményeképpen, hogy közeledett egymáshoz Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió (EU) álláspontja, a befektetők elkezdték kiárazni a kockázati prémiumot a magyar eszközökből. Végleges megnyugvás Varjú Péter szerint ugyanakkor csak a megállapodás aláírása után várható.

Az Erste üzletkötője ugyancsak kis pluszos nyitást valószínűsít a BÉT-en csütörtökön.

A CIB Bank reggeli elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy nap közben a nemzetközi piac elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésére, illetve az azt követő jegybanki kommentárokra fókuszál, míg a magyarországi hírek közül a 3, 5 és 10 éves államkötvény aukciók lehetnek hatással a piaci hangulatra.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,67 pontos, 1,15 százalékos csökkenéssel, 18.025,36 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 12,0 milliárd forint volt, a vezető részvények az Egis kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Az OTP részvények ára 9 forinttal, 0,24 százalékkal 3.801 forintra esett, forgalmuk 6,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 2,01 százalékkal 535 forintra gyengült, forgalma 1,2 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 965 forinttal, 2,57 százalékkal 36.520 forintra csökkent, a részvények forgalma 718,3 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 333,7 millió forintos forgalom mellett 200 forinttal, 1,38 százalékkal 14.700 forintra erősödött.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.172,85 ponton zárt szerdán, ez 10,47 pontos, 0,90 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.