rss      tw      fb
Keres

Névtelen blogírók figyelmébe!Ha valaki még nem értesült róla, szólok: ezentúl bárki bárkiről bármit leírhat, név, bizonyítás, azaz minden felelősségvállalás nélkül, sőt, minél vaskosabb jelzők kíséretében írja le, annál biztosabbra mehet.

Helyesbítek: bárki bármit, de nem bárkiről. Az első jelek szerint csak olyan emberről, aki ártott az MTI szeretett kormányának.

Mert akkor az MTI, a független, tárgyilagos és szakszerű, mi több, egyetlen magyar hivatásos hírszolgáltató biztosan hírként fog beszámolni róla. A hír aztán végiggörög valamennyi portálon, mert ma mindenki az MTI-től veszi (kapja ingyen, ha külföldi hírek nem kellenek neki) a hazai híreket.

A hírszolgáltatót láthatólag az se érdekli, ha ezt a tragikomikus képtelenséget aztán itt-ott kifogásolják. Lényeg, hogy az információ már kint van, eljutott egy pillanat alatt mindenhová, minden célállomásra is, ahol nem megbotránkoznak és felháborodnak az MTI eljárásán, hanem kéjjel csócsálják a névtelen blogszerző MTI-közvetítette vádjait, valószínűleg rágalmait. Az Orbán- és Fidesz-hívek megnyugszanak, hogy a traktoros-magoszos, komcsikormány-szidalmazó tüntetések egykori hőse, a földosztó Ángyán József mégsem a maffiamódszerekkel kiosztott földek miatt hagyta el az államtitkári széket (az ő olvasatukban: nem vált oldalárulóvá), hanem azért, mert két, „a régi kommunista csapatból” ottragadt „haverját” kitisztogatta a minisztérium (azaz mégis oldalárulóvá vált, ha két komcsi, sőt SZDSZ-es beütésű haverját védelmezte). Hála a névtelen szerző „információinak” és az MTI tekintélyének (legalábbis amennyi a hosszú évek alatt megszerzett hitelességéből mára megmaradt) az Ángyán-ügyet a jobb- és szélsőjobb oldalon ad acta lehet tenni. Nem töri meg többé az arcvonalat, nem bizonytalanítja el híveket.

A jobboldali médiában megszokott nyilvános vádaskodás, sejtetés, rágalmazás módszere tehát töretlenül folytatódik. Érdekes lenne például megtudni, hogyan értesült az MTI egy aznap délelőtt bejegyzett blognak erről az egyetlen írásáról. Van-e más magyarázat, mint az, hogy a kormányzati vagy pártbeli illetékes elvtárs úgy döntött, az Ángyán-információkat sürgősen ki kell szivárogtatni egy névtelen blogon keresztül, már csak a hívek fentebb említett megnyugtatása érdekében is, az MTI-t pedig utasították, hogy azonnal szemlézze? Külön érdekessége a dolognak, hogy Ángyán József nagydolgozatát, amelyet egy valószínűleg nem túl látogatott honlapon tett közzé, az MTI nem szemlézte ilyen részletességgel, sőt szó szerinti idézetekkel. Beérte azzal, hogy a Népszabadság beszámolóját szemlézze a dolgozatról.

Mindenesetre Kovács államtitkár megírhatja a Freedom House-nak, hogy az amerikai civil szervezet „önbeteljesítő, hipokrita jóslata” arról, hogy a magyar sajtó nem teljesen szabad, „megalapozatlan és elfogult”. A magyar sajtó teljesen szabad: névtelen blogokon (is) bármilyen rágalmat meg szabad írni, és a magyar állami hírügynökség szabad akaratából beszámolhat róla. Az más kérdés, hogy remélhetőleg „magyarok milliói tekintenek sértésként” az ilyen szabadságra.

(Mihancsik Zsófia)Lásd hírösszefoglalónkat: A független magyar hírszolgáltató esete Ángyán JózseffelHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!