rss      tw      fb
Keres

„Magas színvonalú, hiteles Magyarország-kép”



Aki azt hitte, mint én, balga módon, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című, amúgy a világban tekintélyesnek számító német konzervatív napilap végre felébredt Orbán-révületéből, amikor elolvasta azt az interjút, amelyet hétvégi kiadásába nemrégiben ő maga csinált vele, az súlyosan tévedett. Noha annál nyíltabban, mint abban az interjúban, korábban sosem mesélte el a szerencsétlen Magyarország világmegváltásra szakosodott miniszterelnöke, milyen mélyen ostoba és mélyen kártékony káosz van a fejében arról a világról, amelyben él. (Magyarország jelenlegi, a keresztény Európa majdani vezére interjút adott a FAS-nak).

Most itt van Reinhard Olt írása a FAZ-ban a „magyar hazafiról”. Olt nagyra értékeli, „amikor Orbán kikéri magának a külső beavatkozást”, és a tragikus magyarországi állapotokból annyit ért meg, amennyit a Fidesz a szájába rágott: hogy „a politikailag korrekt erkölcs és erény védelmezőit zavarja, hogy Budapesten egy nemzeti konzervatív kormány van hatalmon”. Úgy gondolja, hogy a médiatörvényt ért bírálatok „a valóság fényében” tévesnek bizonyultak, hisz a törvény valójában csak a nyugati szokásokhoz igazította a magyar szabályozást. Mert nem érti, nem is akarja érteni, valószínűleg életében sohasem értette, hogy a jogállam lényege az, hogy „a törvény szövege az egyetlen garancia, nem pedig a jogalkalmazó jóindulata”. Hogy az olyan „aggályos, tendenciózusan sanda, de egyértelműen kivehető célokra törően megfogalmazott tartalmú törvények”, amelyek alkalmazása „csak a jóságos jogalkalmazó hangulatától függően lehet enyhébb, lágyabb is” nem „a nyugati szokásokhoz” való hozzáigazítás. (Államcsíny – az új törvények összehangolt rendje).

Lehet, hogy a FAZ abba a hibába esett, amelyből a magyar média húsz éve nem tud kikeveredni: azt hiszi, hogy Reinhard Oltnak egyszerűen csak más a véleménye Orbánról meg a rendszeréről, mint nyugati kollégáinak más világlapoknál (a magyar értelmiség és szakértelmiség – azt hiszem, most már mondhatom – többségéről ne is beszéljünk). Lehet, hogy a FAZ-nál se tisztázták önmagukkal, mit értenek ők konzervativizmuson, jogállamon, szabadságon, demokratikus módszereken, emberi méltóságon és emberhez méltó életen? Mert ha stabilak lennének ezek a fogalmaik, nehezen tudnák „más véleményként” értelmezni azt, amit Reinhardt Olt gondol Orbánról meg a rendszeréről. Akkor tudnák, hogy Orbán mindazt, ami őket naggyá tette, a nyugati világ ócska kacatjának tartja, pontosan e szerint építi fel az ő Magyarországát, méghozzá kíméletlenül, és ha a FAZ szerkesztői elfogadják, hogy Reinhardt Olt szerint ez „hazafiság” meg „nemzeti konzervativizmus”, akkor itt az ideje, hogy visszaadják az iparengedélyüket meg a tekintélyüket.

Amúgy Reinhardt Oltról semmit sem tudok, azon a közleményen kívül, amelyet a magyar kormány honlapján találtam. Így szól: „Reinhardt Olt kitüntetése. Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet – Martonyi János külügyminiszter képviseletében – 2011. február 16-án vacsorával egybekötött ünnepség keretében adta át a Külügyminisztérium nívódíját Dr. Reinhard Oltnak, a Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi székhelyű magyarországi tudósítójának. A laudációban méltatta a díjazottnak a magas színvonalú, hiteles Magyarország-kép kialakítása terén kifejtett munkásságát.”

Hadd nevezzem én ezt a hiteles Magyarország-kép-kialakítót egyszerűen csak sajnálatra méltó Orbán-propagandistának.

(Mihancsik Zsófia)




Megjegyzem: nem először van bajom a Frankfurter Allgemeine Zeitunggal. Legutóbb – több mint egy éve – Paul Heftyt kértem meg rá (Kit véd Paul Hefty?), hogy először tájékozódjon a magyarországi Orbán-állapotokról, mielőtt kioktatja Kornai Jánost a Számvetés című nagydolgozata miatt.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!