rss      tw      fb
Keres

Orbán gázvezetékekről egykor és most
Orbán a Gazprommal tárgyalt (lásd még Déli Áramlat). Orbán szerint a Nabucco bajban van. A Nabucco GmbH szerint nincs bajban. Néhány éve még Orbán is a Nabuccóra voksolt, szemben Gyurcsánnyal, aki Orbán szerint azzal, hogy Magyarországot bevitte a Kék Áramlat és a Déli Áramlat szerződéseibe, az orosz nagyhatalmi érdekeket szolgálta és elárulta Európát.

2012. április 17., kedd 19:20
Orbán a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt. A Gazprom internetes oldalán számolt be a magyar miniszterelnök és Alekszej Miller budapesti találkozójáról. E szerint a megbeszélés résztvevői áttekintették, hogyan halad a Déli Áramlat tervének megvalósítása. Külön hangsúlyozták, hogy a projekt megvalósítása az ütemtervnek megfelelően folyik. Megvitatták a beruházás országos jelentőségűvé emelésének kérdését. Alekszej Miller és Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy rendkívül időszerű és fontos a Déli Áramlat elkészítése, ami megfelel mindkét ország és az egész európai régió stratégiai érdekeinek.

2012. április 23. 21:31
Orbán: kivonul a Mol a Nabucco-projektből, mert a Nabucco bajban van

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint kivonul a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nabucco Magyarország számára is fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában.

„Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet” – mondta Orbán Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén, egy újságírói kérdésre válaszolva. Szerinte „a Nabucco bajban van”. A magyar gazdasági stratégiának részét képezi, hogy kiépítse függetlenségét ebben az értelmében, hiszen az ország jelenleg nagymértékben függ az orosz gáztól. A stratégia keretében a kormány fenn kívánja tartani, vagy akár újakkal is kiegészíteni az Oroszországhoz kötődő beszerzési vonalakat, de szeretne új utakhoz is jutni. Orbán szerint ezért támogatja a kormány a magyar-szlovák vezetékösszeköttetést annak ellenére, hogy rövid távon ez meglehetősen költséges. Horvátországgal is tárgyalások folynak egy másik útvonal kiépítéséről, és Olaszország felé szintén keresnek hasonló lehetőséget.

Orbán azt mondta, három éven belül szeretné olyan helyzetben látni Magyarországot, hogy elmondhassa: nem függ egyetlen országtól az energiaellátásban. A függetlenség megteremtése után sincs akadálya, hogy ésszerű árfekvés esetén Oroszország is hozzájáruljon a magyar energiaellátáshoz.

2012. április 23., hétfő 22:14
A Mol szerint is bajban van a Nabucco

A Mol úgy reagált Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentésére, hogy a Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. A projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. Másrészről a projekt vezetése a mai napig nem tudott olyan gázforrást találni és biztosítani, amely elegendő gázzal látná el a vezetéket, így a rendelkezésre álló gáz mennyisége és forrása még mindig kérdéses.

„Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társaság igazgató tanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk részvényeseink iránt, a lehető legeredményesebb gazdasági teljesítményt kell nyújtanunk" – közölte a társaság.

2012. április 23., hétfő 22:14
Nabucco Gas Pipeline International GmbH: a projekt sikeresen halad

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH Orbán brüsszeli kijelentésére reagálva közölte, hogy a Nabucco gázvezeték projektje sikeresen halad; a projekttámogatási megállapodást tavaly minden tranzitország aláírta, kialakítva ezzel a végleges jogi kereteket. A közlemény szerint a Nabucco gázvezeték projekt a tranzitállamok, köztük Magyarország által aláírt és ratifikált szerződésen alapszik. Ez egyedi és erős jogi kereteket teremt a hitelezők, a termelők és gázszállítók számára. A Nabucco magyar részvényese, a MOL 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ, és egyelőre a Nabuccóhoz nem jutottak el olyan jelzések, hogy ez változna.

Magyarországon a projekt a szükséges négy környezethasználati engedélyből hármat már megszerzett, valamint a közelmúltban Bulgáriában és Törökországban is kiemelt nemzeti projektté nyilvánították. A teljes vezetékhosszra vonatkozó mérnöki tervezés 80 százalékban elkészült. A német Bayerngas jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nabuccóval arról, hogy hetedik részvényesként csatlakozzon a projekthez.

***

Orbán és a Fidesz a Nabuccóról és a Kék, illetve a Déli Áramlatról*

I. A 2010-es kormányváltás előtt

2007. február 8.
Orbán: rossz a magyar energiapolitika
Orbán Brüsszelben arról a konferenciáról, amelyet az Európai Néppárt és kutatóintézete szervezett az EU előtt álló energiaügyi kihívásokról – MTI

„Az az út, amelyen néhány közép- és kelet-európai ország – például Magyarország – jár, amely kétoldalú megállapodásokkal szeretné biztosítani a közép-európai és onnan nyugatra eső országok energiaellátásának stabilizálását, rossz út – mondta Orbán. Ez a politika szerinte csak kiszolgáltatottá teszi Európa minden nemzetét, azokat is, amelyek megkötik az ilyen megállapodásokat. Magyarország sem jár jól egy speciális orosz–magyar energiamegállapodással, minden európai országnak az érdeke, hogy közös energiapolitikában egyesítsék erőiket.”

2007. március 29.
Az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van
Orbán beszéde a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmával szervezett Fidesz-konferencián (részletek)

„…a mi felfogásunk szerint az orosz–európai uniós kapcsolat, illetve az energiafüggőség problémájának a lényege, hogy az orosz észjárás és az európai észjárás a gazdaságot illetően jelentősen különbözik egymástól.” „Az orosz észjárás nem piaci alapú, hanem állami, politikai természetű észjárás. Ismerjük ezt, a számunkra sem idegen, meg tudjuk érteni. Az állami, politikai észjárás azt mondja, hogy a gazdasági életben is meghatározó az állami befolyás és a stratégiai ágazatokban állami tulajdonnak kell lennie. Tehát nem az államtól független aktorok a szereplői a stratégiai ágazatoknak, hanem az állam által tulajdonolt, vagyis a legerősebb függésbe hozott szereplők vannak. Az átláthatóság ebben az észjárásban nem képvisel olyan értéket, mint a piaci észjárásban. Sőt, és végezetül, az állami politikai észjárásban nem a verseny elfogadása, hanem a monopolhelyzetekre való törekvés a természetes, és eszerint is jár el.” „Európának – tudomásul véve Oroszországnak ezt a sajátos észjárását – kell kialakítani az energiafüggőséget csökkentő, Oroszországhoz fűződő új energiapolitikáját.”

„Magyarország viselkedése e tekintetben rendhagyó Európában. Az, ahogy a magyar állam ma viselkedik ebben a kérdésben, az példátlan, nem jellemző Európára. A mai magyar viselkedés három pontban összegezhető. Energiafüggőség kérdésben, energiapolitikai kérdésben lesajnálja a közép-ázsiai térséget, ahelyett, hogy lehetőségként tekintene rá. Tagadja az orosz állami befolyást az európai piacon megjelenő cégek hátterében, és leértékeli azokat a törekvéseket, amelyeket az Európai Unió annak érdekében tesz, hogy közös energiapolitikát hozhasson létre, és következésképpen leértékeli a közös energiapolitikai törekvéseket szimbolizáló Nabucco-vezeték lehetőségét. Ez három olyan magatartás a magyar állam részéről, amely ellentétes az Európai Unió érdekeivel, és ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel is. Ez hiba. Európai és magyar nemzetstratégiai hiba egyszerre.”

„Magyarországnak el kell magát köteleznie a közös európai energiapolitika mellett.” „Ezt a világos elkötelezettséget képviseli a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, és ezt kéri számon, és erre szeretné rávenni a mindenkori hatalmat gyakorló magyar állami szerveket is, koalíciós pártokat is. Hagyjanak fel a különutas orosz politikával.”

2007. március 30.
Magyarország – a leggyengébb energetikai láncszem?
Orbán írása a European Voice-ban (részletek)

„Nemrégiben az International Herald Tribune lapnak adott interjújában [Gyurcsány Ferenc miniszterelnök] úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió Nabucco programja, a másik választási lehetőség, amelyben Magyarország a konzorcium tagjaként vesz részt, ’régi álom és egy régi terv’. De: ’nekünk nem álmokra van szükségünk, hanem projektekre. A lakásokat gázzal és nem álmokkal kell fűteni”.
Mindössze pár nappal később Gyurcsány látványos látogatást tett Moszkvában. A sajtójelentések szerint Putyin elnökkel folytatott találkozóján előkelő helyet foglaltak el az energiakérdések, jóllehet a magyar miniszterelnök cáfolta ezt…”

Ezzel Magyarország „nem csupán csapást mért az EU kialakulófélben lévő közös energiapolitikájára, de nagyot lendített az európai energiapiac átvételére tett orosz kísérleteken. Az állami tulajdonú orosz Gazprom egyáltalán nem valódi piaci szereplő. Úgy tűnik, legfőbb célja geopolitikai pozíciók megszerzése az európai elosztórendszerekben, nem pedig a kitermelési infrastruktúra fenntartása.”

2008. február 28.
Navracsics: Gyurcsány azt gondolja, részvénytársaságot vezet
A frakcióvezető sajtótájékoztatója – MTI

„A Fidesz továbbra is kifogásolja, hogy a Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz-magyar szerződést az aláírás előtt nem ismerhette meg a magyar közvélemény, ugyanakkor támogatja, hogy ötpárti nyilatkozat legyen az európai Nabucco gázvezeték melletti magyar elkötelezettségről.”

„’Értékelem a pénzügyminiszter úr gesztusát, hogy velem, Navracsics Tibor adófizető állampolgárral megismertette a szerződést, fájlalom ugyanakkor, hogy rajtam kívül 10 millió másik magyar állampolgárral nem ismertette meg ezt a szerződést’ – mondta a Fidesz frakcióvezetője, miután csütörtökön a Pénzügyminisztériumban – a másik négy parlamenti párt frakcióvezetőivel együtt – betekintett a szerződésbe.” „Szerinte az lett volna méltó a magyar demokráciához, ha az Országgyűlés plenáris ülésén előzetesen megvitatják a témát, meghallgatják az érveket.” Szerinte „Gyurcsány Ferenc idegenül mozog a demokráciában, úgy gondolja, hogy egy részvénytársaságot vezet, azonban Magyarország 1990 óta demokrácia, így Gyurcsány Ferencnek is lett volna ideje megszokni, hogy egy demokráciában milyen a döntéshozatal.”

2009. január 11.
Orbán: Brüsszel nem Moszkva
Orbán írása a Magyar Nemzetben

„…valószínű, hogy uniós tagságunk hiányában az orosz térnyerés is jóval tekintélyesebb lenne a magyar gazdaságban, és még csak dilemmát sem okozna, hogy Magyarország vajon az orosz függést enyhítő Nabucco, vagy a függést erősítő Déli Áramlat gázvezeték mellett törjön lándzsát.” „Ne felejtsük el azt sem, hogy az Európai Unió – uralkodó társadalmi modelljének, a szociális piacgazdaságnak a fenntartásával – a globalizáció vadhajtásai ellen is védelmet tud nyújtani a tagállamok és polgáraik számára. Különösen igaz ez akkor, ha egy tagállamban - jelen esetben Magyarországon - olyan kormány van hatalmon, amelyik túlontúl fogékony a nemzeti érdekekkel szemben csak a korlátlan szabad piacról papolni tudó neoliberális gondolkodásra.”

2009. június 12.
Orbán: Kezeket az asztalra!
A hírTV Péntek 8 című műsorában Rákay Philip és Csermely Péter beszélgetett Orbán Viktorral

„Hát ez egy maroknyi szélhámos milliárdos pártja. Ez az MSZP.”
„Én inkább azt szeretném elérni, hogy a szocialisták minden kezüket tegyék az asztalra. Tehát, először is húzzák ki a zsebünkből. Kettő: húzzák ki az állami kincstárból, meg a privatizálandó vagyontól is el a kezekkel. Tessék föltenni a kezeket az asztalra! Ennek a szellemében írtam egy levelet az MSZP elnök asszonyának, sose tettem még ilyet, ha jól emlékszem korábban, most azonban elérkezettnek láttam az időt. Kezeket az asztalra! Lopásnak vége, privatizálásnak vége, külföldi hitelekből bankok támogatásának vége, bukott politikusok ejtőernyőztetése állami helyekre, ennek vége, Déli Áramlatról szóló cégalapítás az oroszokkal, ennek most vége! Ezeket most mind tessék abbahagyni!”

2009. június 25.
Schmidt Mária: Gyurcsány önértékelési zavara – hol Nabucco, hol Kék Áramlat
A volt Orbán-főtanácsadó írása a hvg.hu-n

„Gyurcsány önértékelési zavara odáig fajult, hogy úgy képzelte, egyszerre jár majd túl az amerikaiak és az oroszok eszén, vezeti orruknál fogva őket a ’hol a Nabucco’, ’itt a Kék Áramlat’ című bűvész-trükkjével. Önhittsége okán a diplomácia minden szabályát felrúgva kioktatta az Európai Unió összes vezetőjét, le akarta diktálni a német kancellárasszonynak, mit és hogyan tegyen. De ez sem volt elég, ezért gyorsan átruccant Londonba is, hogy mérhetetlen tudásával az EBRD-t is elkápráztassa, és eligazítsa őket arról, hogyan kell átszervezniük a bankot. Ritkán volt szerény, pedig sok bakot lőtt, és szinte mindenben tévedett. Aki még nem tudta, most megtanulhatta, milyen is, ha egy parvenü és gátlástalan ember tobzódik egy jobb sorsra érdemes ország élén. Gyurcsány 2006 őszétől elszabadult hajóágyúvá vált, akit nem tudott, vagy talán nem is akart senki megfékezni. A Magyar Szocialista Párt tetszhalott állapotba került, Cipollája tartósan fogságba ejtette.”


II. A 2010-es kormányváltás után

2010. április 15.
Martonyi: Nabucco is, Déli Áramlat is
A külügyminiszter-jelölt Martonyi János a Reutersnek

„Magyarországnak szüksége van mind az EU-által támogatott Nabucco gázvezetékre, amely nem orosz gázt szállítana Európába, mind pedig a Déli Áramlatra, amely új útvonalon, Ukrajnát megkerülve, orosz gázzal látná el Európát.” „Gazdasági szempontból egyértelmű, hogy prioritást adunk a beszerzési források diverzifikálásának.”

2010. május 18.
Legalább 100 milliárd forintra emelik az MFB jegyzett tőkéjét
MTI-hír

„Az MFB tulajdonnal rendelkezhet többek között a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben, a Magyar Követeléskezelő Zrt.-ben, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt.-ben, és abban a vegyesvállalatban, amelyet a Magyarország területén történő tranzitszállítást szolgáló gázvezeték megépítésével kapcsolatos magyar-orosz együttműködési megállapodás alapján hoznak létre. A módosító javaslat ugyan nem nevezi meg, de minden bizonnyal a Déli Áramlatról van szó.”

2010. június 10.
Németh Zsolt külügyi államtitkár Konstancában tárgyalt román vezetőkkel
MTI-hír

„A magyar és a román partner egyaránt hangsúlyozta elkötelezettségét a Déli Áramlat vezetékrendszerének kiépítése mellett.”

2010. szeptember 29.
Orbán az Estében

„„…nekünk az, az érdekünk, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon keresztül tudjunk gázhoz jutni. Az, ami most van, hogy csak egy helyről és csak egy útvonalon keresztül, az nem esik egybe a magyar nemzeti érdekekkel. Ezt tehát egy felelősséget érő kormánynak meg kell változtatni. Én ezen dolgozom. Ezért mi minden programban, minden építkezésben, minden, ahogy szokták mondani a politikában, diverzifikálásban ott akarunk lenni.”

2010. október 8.
Orbán a bolgár miniszterelnökkel tárgyalt
MTI-hír

„A bolgár rádió jelentése szerint a vendéglátó miniszterelnök egyebek között kiemelte: közös álláspontot foglaltak el abban is, hogy a Nabucco-gázvezetéknek prioritást kell adni.”

2010. november 30.
Orbán Moszkvában tárgyalt
MTI-hír

„Alekszej Miller, a Gazprom társaság vezérigazgatója igen elégedetten szólt a Déli Áramlat gázvezeték ügyében folyó együttműködésről, s konstruktívnak nevezte újságírók előtt. Hozzátette: túljutottak a magyarországi parlamenti választások miatti átmeneti időszakon, s azt mondta, hogy Magyarországon soha nem vonták kétségbe a projekt szükségességét.”

2011. január 7.
Fellegi Tamás nyugati újságíróknak
MTI-hír

„Magyarország számára a két leglényegesebb kérdés az energiahatékonyság növelése és a belső energetika piac kiépítése. Az Európai Uniónak hangsúlyosan kell foglalkoznia energia terén is az orosz kapcsolatokkal. A Nabucco, a Déli Áramlat, az Északi Áramlat és az Agri projekt is kötődik az oroszokhoz.”

2011. március 18.
Fellegi Tamás Moszkvában tárgyal
MTI-hír

„…elsősorban a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának építéséről, egy egymilliárd köbméter űrtartalmú földalatti gáztároló magyarországi építéséről lesz szó, és arról, milyen kilátásai vannak az orosz cégeknek a paksi atomerőmű rekonstrukciójában való részvételre.”

2011. március 25.
Regnum orosz hírportál: Magyarország kikerülhet a Déli Áramlat által érintett országok közül

Regnum című orosz hírportál az orosz-magyar kormányközi gazdasági együttműködési vegyes bizottság üléséről közölt cikkében azt írja, magyar részről pozitív jelzés lenne, ha Fellegi Tamás nemzeti gazdaságfejlesztési miniszter helyett egy bevált és az orosz fél által ismert szakember lenne a bizottság magyar társelnöke. A Regnum azt is felveti, hogy esetleg felül kellene vizsgálni a Déli Áramlat gázvezeték tervezett nyomvonalát, mivel Magyarország a Fidesz új  nemzetpolitikája jegyében a Balkán és a Kárpát-medence határán olyan instabil övezetet hoz létre, amely már a közeljövőben súlyos etnikai konfliktusokkal fenyeget.
* A Kék Áramlat, a Déli Áramlat és a Nabucco a Wikipédia szerint.

Lásd még a Népszabadság 2010. augusztus 12-ei írását:  Nicsak, a Fidesz is támogatja a Déli áramlatot: „A Déli Áramlat veszélyezteti Magyarország biztonságát, növeli az orosz gáztól való függőségünket, megöli a Nabucco-tervet (melyet uniós országok gründolnak, más vidékek gázára alapozva), a szerződés egy  alkotmányjogilag illegitim puccs, csak arra szolgál, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köre gazdasági pozíciókat építsen ki, az előkészületeket azonnal le kell állítani – ezeket és hasonlókat a jelenlegi kormánypárt képviselői mondtak néhány hónapja, még ellenzékben. A láthatólag összehangolt és profin kivitelezett, elsősorban az akkor kormányzó szocialisták ellen irányuló szóhadjárat 2007-től (Gyurcsány Ferenc Nabuccót álomnak minősítő szerencsétlen nyilatkozatától) egészen a választásokig tartott. A küzdelemben a legkeményebb kijelentéseket főképp a párt akkori külügyi arca, Németh Zsolt, illetve maga Orbán Viktor pártelnök tette.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!