rss      tw      fb
Keres

Nabucco Gas Pipeline International GmbH: a projekt sikeresen halad

MTI 2012. április 23., hétfő 22:14

Sikeresen halad a Nabucco gázvezeték projektje; a projekttámogatási megállapodást tavaly minden tranzitország aláírta, kialakítva ezzel a végleges jogi kereteket - közölte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH hétfőn az MTI-vel Orbán Viktor, miniszterelnök brüsszeli kijelentésére reagálva.

A közlemény szerint a Nabucco gázvezeték projekt a tranzitállamok, köztük Magyarország által aláírt és ratifikált szerződésen alapszik.

Ez egyedi és erős jogi kereteket teremt a hitelezők, a termelők és gázszállítók számára. A Nabucco magyar részvényese, a MOL 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ, és egyelőre a Nabuccóhoz nem jutottak el olyan jelzések, hogy ez változna - áll a közleményben.

Magyarországon a projekt a szükséges négy környezethasználati engedélyből hármat már megszerzett, valamint a közelmúltban Bulgáriában és Törökországban is kiemelt nemzeti projektté nyilvánították. A teljes vezetékhosszra vonatkozó mérnöki tervezés 80 százalékban elkészült. A német Bayerngas jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nabuccóval arról, hogy hetedik részvényesként csatlakozzon a projekthez - tették hozzá.

A Mol úgy reagált Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentésére, hogy a Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni.

Orbán Viktor Brüsszelben azt mondta, hogy a Mol szerinte kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból.

"Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet" - fogalmazott a kormányfő Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nabucco Magyarország számára is fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában.

A Mol közölte: a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. Másrészről a projekt vezetése a mai napig nem tudott olyan gázforrást találni és biztosítani, amely elegendő gázzal látná el a vezetéket, így a rendelkezésre álló gáz mennyisége és forrása még mindig kérdéses.

"Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társaság igazgató tanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk részvényeseink iránt, a lehető legeredményesebb gazdasági teljesítményt kell nyújtanunk" - közölte a társaság.