rss      tw      fb
Keres

A Der Standard a gyöngyöspatai polgárháborút vizionálókról
A Der Standard című osztrák lap A Jobbik polgárháborúról beszélt címmel közölte tudósítója, Gregor Mayer cikkét. Gyöngyöspata szélsőjobboldali polgármestere tavaly a romák elleni polgárháborúról beszélt. A hangfelvétel most nyilvánosságra került. Egy évvel ezelőtt szélsőjobboldali gárda félemlítette meg a községet.


Pénteken Budapesten nagy sietve összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Az ok: előző este az ATV ellenzéki tévéadó (amely nem áll kapcsolatban az azonos nevű osztrák adóval) közzétette egy bizalmas megbeszélés hangfelvételét, amelyen a szélsőjobboldali párt, a Jobbik egyik önkormányzati politikusa a romákkal való polgárháborút idézte fel. „Ez nem probléma, előbb-utóbb ki fog törni, de csak akkor szabad kitörnie, amikor győzni tudunk” – mondta Juhász Oszkár, a problémás észak-magyarországi Gyöngyöspata község polgármestere.

A felvétel tavaly májusból származik. A Jobbik helyi vezetője, Juhász, aki akkor még nem volt polgármester, azoknak a szélsőjobboldali, félkatonai gárdáknak a tagjaival beszélt, amelyek abban az időpontban kvázi megszállva tartották Gyöngyöspata roma negyedét. Az állami hatóságok két héten át tétlenül szemlélték ezt a masszív megfélemlítési akciót. Ez oda vezetett, hogy Richard Field amerikai üzletember és filantróp megszervezte 200 roma nő és gyermek evakuálását a húsvéti hétvégére. A gárdák visszavonulása után a kiegyezésért és mértékletességért fellépő polgármester, Tábi László lemondott. Az időközi választáson Juhász, a Jobbik embere győzött.


Technikailag előkészítve

Ő pénteken azt hozta fel a mentségére, hogy akkori szavait a gárdák még radikálisabb vezetőinek mondta, hogy nyugtassa őket. A polgárháború akkor törhet ki – hallható Juhásztól a felvételen –, „amikor megfelelően felkészültünk a létszám, a technikai felszerelés és minden egyéb tekintetében”. Hozzátette: most „lenyomnának bennünket”. Később sem lenne azonban idő egy többhetes, vagy több hónapos háborúra a romák ellen*. „Ezt a fajt itt egy pár nap alatt le kellene darálni”.*

A pénteki bizottsági ülés után a Fidesz vezette kormány igyekezett jelentéktelen színben feltüntetni a közjátékot. Az ügyet az ellenzéki szocialista párt csak arra használja fel, „hogy politikai hasznot húzzon belőle” – jelentette ki Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára.

A romák és a szélsőjobboldaliak közötti, tavaly tavaszi összecsapások után 2011. májusában törvényt fogadtak el, amely megtiltja az egyenruhás polgárőrségek önálló tevékenységét, ez azonban nem vonatkozik arra az esetre, ha a helyi hatóságok kérésére lépnek fel. Sajtójelentések szerint az akkori „polgárőrök” némelyike felügyelői feladatokat lát el romák mellett, akiket a nemrég bevezetett állami munkaprogram keretében rendeltek ki dolgozni.* Csak megismételni tudom: a felvételen, ahogy én hallom, nem ez van. A felvételen polgárháborúról van szó általában, ledarálni is a polgárháborút kell gyorsan, nem a „fajt”, mielőtt a „zsidesz” rendőrsége meg a csendőr Amerika, meg a gyilkos Izrael beavatkozna. Szerintem a polgárháború, amiről beszélnek, sokkal szélesebb kör ellen vívandó, mint a cigányok, már csak azért is, mert a cigányokat se egyenrangú ellenfélnek, se polgártársnak nem tekinti a Jobbik, így nyilvánvalóan polgárháborút sem velük akar folytatni.

Lásd összefoglalónkat: Polgárháborúról álmodoznak a gyöngyöspatai jobbikosok – dokumentum, illetve hírünket arról, ki mit mondott a nemzetbiztonsági bizottság ülése után: A kormányoldal szerint nem fenyegeti veszély az országot, az MSZP nemzetbiztonsági kockázatról beszél (m. zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!