rss      tw      fb
Keres

Hat megállapodást írt alá Peking és Reykjavík, köztük egyet a sarkvidékről

MTI 2012. április 20., péntek 22:20

Hat megállapodást és szándéknyilatkozatot írtak alá pénteken az izlandi fővárosban Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök látogatása alkalmából, köztük egyet a két ország északi-sarki együttműködéséről - közölte a vendéglátó izlandi kabinet.

A közlemény szerint a megállapodások emellett a tengeri és sarki tudományos és technológiai együttműködés, valamint a mindkét országban egyre nagyobb teret kapó geotermikus és napenergia hasznosításának kérdéseire terjednek ki.

Ven Csia-pao április 20-tól 27-ig tartó - Izlandon kívül Svédországot, Lengyelországot és Németországot érintő - európai utazásának középpontjában egyértelműen az Északi-sark és annak hatalmas szénhidrogén-tartalékai állnak, amelyekre Peking is szemet vetett.

A sarki együttműködésről szóló megállapodás, amelyet Össur Skarphedinsson izlandi külügyminiszter 2010-es kínai látogatása után kezdtek előkészíteni, mintegy keretként szolgál a többi kínai-izlandi együttműködési megállapodáshoz, mindenekelőtt a kutatás és a szállítás területein - mondták el izlandi diplomáciai források.

Az Északi-sark jégsapkájának egyre gyorsuló olvadása újabb olaj- és gázlelőhelyek elérését teheti lehetővé, emellett a térség hajózhatóvá válása egy héttel csökkentené a Kelet-Ázsia és Európa közti vízi teherszállítás menetidejét, alternatívát kínálva a Szuezi-csatornával szemben.

Elemzők arra számítanak, hogy európai látogatása során Kína ismét lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfigyelői státust szerezzen az Arktiszi Tanácsban - amelyben jelenleg Izland mellett az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Finnország, Svédország és Oroszország foglal helyet.

Izlandi után Ven Csia-pao európai körútjának további állomásai Németország, Svédország és Lengyelország lesznek, ahol a befektetési és ipari projektekről szóló tárgyalások mellett várhatóan szóba kerül majd a szíriai kérdés is. Egy varsói kormánytisztviselő szerint Lengyelországban a kínai politikus útépítési, pénzügyi és energetikai befektetésekről fog tárgyalni.