rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor: Én
Orbán Viktor csütörtök este a Debreceni Televízió Közügy című műsorának adott interjút. Részletek.


Borzalmas dolgok történtek az elmúlt nyolc évben

„Én tudom, hogy mindenki türelmetlen, mert nagyon sok nehéz év van a hátunk mögött, az országot kifosztották, az emberekről több bőrt lenyúztak, szóval borzalmas dolgok történtek az elmúlt nyolc évben, súlyos hibák, amiket ki kell javítani.”


Az 1,7 kiugróan jó eredmény volt, magasabb volt, mint az Unió átlaga

„Az egész európai gazdaság a túlélésért küzd. Tehát az is óriási eredmény, ha mi azon országok közé fogunk tartozni ebben az évben, amelyek nem zuhannak recesszióba, hanem valamilyen mértékű növekedést fel tudnak mutatni. A tavalyi év ilyen szempontból biztató volt, mert az egész világot a Magyarországra vonatkozó előrejelzés szempontjából meglepő eredménnyel, egy 1,7 százalékos növekedést tudtunk fölmutatni. Ami nem olyan sok, ha belegondol, mert az ideális az egy 4-7 százalékos növekedés lenne, de az 1,7 kiugróan jó eredmény volt, magasabb volt, mint az Unió átlaga. Az idén el kell kerülni, hogy recesszióba süllyedjünk, és a következő évben kell megindulnunk, a 13-as évben, az erőteljesebb növekedési pályán. Erre komoly esélyünk van.”


A Start-munkaprogramnak nagy a népszerűsége

„A magyarok akarnak is dolgozni. A Start munkaprogram, amely a legkevésbé képzett, legrosszabb, ipari szempontból a legkevésbé előnyös helyen élő embereket próbálja a munka felé irányítani, annak nagy a népszerűsége. Tehát én azt tapasztalom, hogy még a legnehezebb helyzetben lévő emberek is, akik eddig segélyen éltek, és most kapnak közmunka- vagy Sart-munkalehetőséget, mind dolgozni akarnak. Tehát nemcsak arról van szó, hogy én úgy gondolom, hogy a munka a legfontosabb a magyar gazdaságban, hanem arról van szó, hogy a magyar emberek elsöprő többsége ugyanígy gondolja. Tehát Magyarországon van egy nagyon értékes munkakultúra és pozitív gondolkodás a munkáról.”


A tranzakciós adót az Unió miatt kell minden banki pénzmozgásra kivetni

„Nem a munkát terhelő adókból akarjuk az állami intézményeket működtetni, hanem a fogyasztáshoz és a forgalomhoz kapcsolódó adókból. Ott pedig szeretnénk, ha több kulcs lenne, mert az úgy lenne igazságos […] Az Unió ezt most nem támogatja, ilyen kezdeményezéssel most mi éltünk, a 35 százalékos luxusáfát mi beterjesztettük az Uniónál […] A tranzakciós adó, az egy spekulációs adó… Azt akarjuk elérni, hogy akik nem értékteremtő tevékenységgel foglalkoznak, hanem pénzből pénzt csinálnak, ügyesen utalják jobbra-balra a pénzeket, azok vállaljanak a magyar közterhekből. Most valószínűleg az uniós szabályok miatt nem lehet csak rájuk kivetni, hanem minden pénzforgalomra ki kell vetni valamilyen mértékű adót, én ezért akarok mindenkit megnyugtatni, hogy egy ezreléknél az több nem lehet… ez 100-200 forintnál több nem lesz egy hónapban.”


Az üzemanyag jövedéki adója az unió miatt nem csökkenthető

Az üzemanyag jövedéki adójának csökkentéséről, hiszen ellenzékben ezt követelték: „Hát most is kellene valamit csinálni, de egyelőre a költségvetésnél, mint látja, azért küzdünk, hogy a költségvetési hiány egy bizonyos mértéket ne haladjon meg, mert ha meghalad, akkor az európai uniós pénzeink egy részét el fogjuk veszíteni. Ha most hirtelen a költségvetés bevételi oldalán csökkenés állna elő, és így a hiányunk megnövekedne, mert mondjuk az üzemanyagon lévő adókat könnyítenénk, akkor a másik oldalon sokszor annyi pénzt veszítenénk el, mert az Uniótól nem tudnánk azokat megszerezni, nem tudnánk lehívni, ami jár nekünk. Ezért ebben a pillanatban be vagyunk itt szorulva, nincs mozgásterünk.”


Mi tudjuk, mit akarunk, az EU-IMF nem

„Mi tudjuk, mit akarunk. Mi azt akarjuk, amit számos más ország is szokott, hogy ha egy pénzügyi biztosítékra van szüksége, akkor a saját bankjához – hiszen mi tagjai vagyunk az IMF-nek, az egy bank, képviselőnk is van benne –, tehát mi azt szeretnénk, ha ez a bank adna Magyarország számára egy biztonsági hálót, egy biztosítékot arra az esetre, hogy ha az európai gazdaság helyzete rosszabbodik, és erre sajnos komoly esély van, akkor ez nem ránthatja magával Magyarországot. Tehát nekünk nem hitel kell és nem pénz, hanem biztonsági háló. Mi ezt akarjuk. A másik oldal nem pontosan tudja, hogy mit akarjon […].”


Az EU-s pénz a mi pénzünk, nem morzsa, amit lelöknek nekünk az asztalról

„Először is szeretném a magyarokat meggyőzni arról, hogy az Unióból érkező pénz, az a mi pénzünk, azt nem ajándékba kapjuk, az nem jutalom, nem morzsa, amit lelöknek nekünk az asztalról. Az a mi pénzünk, ugyanis azzal, hogy beléptünk az Unióba, a vámbevételeink egy jelentős részéről le kellett mondanunk, hiszen Ukrajnát meg Szerbiát leszámítva uniós tagállamok vesznek bennünket körül. És az a bevétel nem hozzánk jön.”


A magyar gazdaságot úgy alakítottuk át, hogy a külföldi tőkének is legyen lehetősége

„Másfelől az európai uniós tagságunk ígéretével a hátunk mögött a magyar gazdaságot úgy alakítottuk át, hogy a külföldi tőkének is adtunk Magyarországon beruházási lehetőséget, piacot is szereztek és termelnek itt profitot. Ezért én úgy fogtam fel mindig az EU-ból érkező pénzeket, mint ami a mi pénzünk, csak Brüsszel közbejöttével érkezik meg Magyarországra. Tehát ezért, amikor elveszik, az különösen fáj. Mert a mi pénzünket akarják elvenni. Ezt nem fogjuk hagyni. Közel vagyunk ahhoz, hogy megállapodjunk, azt tudom mondani, hogy egyetlen forint elvesztésébe se törődünk bele, minden forintot meg fogunk szerezni, ami a miénk és ezért jár nekünk.”


Debrecen: „stadion-ügyben kötöttem egy megállapodást a polgármester úrral”

„Debrecen város élvezi a mostani kormány tiszteletét. Mi tiszteljük ezt a várost. […] Ez a város óriásit fejlődött. Itt a kilencvenes évek óta egy gazdasági erődítmény jött létre. Ez egy motor, egy húzó területe az országnak, zászlóshajója az országnak. Ráadásul a nemzeti politikának is kiemelkedő erődítménye. […] És ott, ahol van teljesítmény meg eredmény, ott meg kell adni az együttműködés meg a támogatást kormányzati lehetőségét is. […] Tehát Debrecen számíthat hosszabb távon is a nemzeti kormánnyal való szoros együttműködésre. A stadion-ügyben kötöttem egy megállapodást a polgármester úrral, az ahhoz szükséges összeget a kormány biztosította, szerintem ezért megdolgoztak a debreceniek, ezt nem ajándékba kapják. Ráadásul a stadionépítés lényege nem a profi futballcsapat, hanem az a gyerekekről szól, tehát minden létesítményfejlesztésnek a középpontjában a gyermekek állnak, akik egyébként majd annál a klubnál fognak sportolni […] tehát ez egy egészségügyi, sport- és gyermekpolitikai eszköz egyszerre, ezért is támogatom egyébként az ország több pontján.” „Tárgyalásban vagyok a polgármester úrral a színház dolgában […] valamilyen rejtélyes okból az előző kormány, tehát a szocialista kormányok idején a színházfelújítási programból Debrecen várost kihúzták, ami szerintem méltánytalan az itt élő emberekkel szemben, ezt valahogy orvosolni kell.”


Még a sportról: én

A látványsportágak mellett is szükségesek nagy fejlesztési programok. „Én tárgyalok egyébként ilyenekről, például az atlétikai szövetséggel.” „Én azt mondtam minden szövetségi vezetőnek, hogy várjuk meg az olimpiát.” „Én az olimpia után a sport második felére is hosszú távú koncepciókat szeretnék nyélbe ütni, és erről megállapodásokat szeretnék kötni a szakági vezetőkkel.” „Én az utóbbi forgatókönyvet támogattam… (a látványsportok finanszírozásáról szóló vitában).


A 2002-es vereség után „alapítottam egy futballakadémiát”

„Amikor elvesztettük a választást 2002-ben, amit én is fájlaltam, és sokan mások is az országban, akkor azt gondoltuk többen is, hogy persze, a politikával is foglalkozni kell, de ellenzékben azért mégse ugyanannyi az erőfeszítés meg az idő, mint kormányon, marad talán valamennyi időnk, foglalkozzunk mással is. Én például azzal foglalkoztam, hogy alapítottam egy futballakadémiát, ami időnként visszaesésekkel ugyan, de szépen halad előre, fejlődik […] Ez az akadémia a Videotonnal van szerződésben, tehát mi a gyerekeket a Videoton számára neveljük, ezért én elfogult vagyok természetesen. De nem vesztettem el a realitásérzékemet. És ezért meg is emelem a kalapomat a Debrecen csapatának a teljesítménye  előtt. […] Világos, hogy ma úgy tűnik, hogy a Debrecen megbízhatóan és stabilan a legjobb minőséget képviseli az NB I-ben, remélem, azért a következő bajnokságban mi is többre fogunk jutni. […] Azt kívánom a debreceni leendő futballakadémiának, hogy minden évben egy-két, európai szinten is elismerésre méltó tehetséget sikerüljön kinevelni…”


Lásd még hírösszefoglalónkat: Orbán, a foci és az állami pénz – avagy így mulat egy magyar monarchaHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!