rss      tw      fb
Keres

Német blog a Jobbik és a Fidesz közös meccseiről
A Pusztaranger nevű blogger „Zsidó rituális gyilkosság” a parlamentben, III. rész: A Fidesz és a Jobbik közös játéka? címmel közölt bejegyzést.


Egy neve elhallgatását kérő Fidesz-forrás szerint a tiszaeszlári vérvád évfordulójáról szóló beszéd-ügyet előre megbeszélte a Fidesz és a Jobbik, pontosabban a beszédet a Fidesz „rendelte” meg egy jelentéktelen jobbikos képviselőnél, hogy a média figyelmét elterelje Schmitt Pál elnök lemondásáról – mégpedig a Jobbik elnökségének a háta mögött adta fel a megrendelést.

A Jobbik egy héttel később hasonlóan botrányos törvényjavaslattal vágott vissza, hogy a Fideszt állásfoglalásra kényszerítse a közös tartalmakat illetően; most ugyanaz a játék ismétlődik meg – provokáció az egyik, a világos elhatárolódás mellőzése a másik oldalon –, ezúttal a jobboldal kedves témájában, a homoszexualitás nyilvános láthatóságának kérdésében. A Fidesz és a Jobbik közötti ütésváltást ilyen módon diszkriminált csoportok – „zsidók”, romák, LMBT – terhére vívják meg.

Schmitt Pál plágiumbotránya következtében március 2-án lemondott államelnöki tisztségéről. Néhány politikus és kormányhoz közeli médium világos párhuzamokat látott Schmitt és Krisztus szenvedése közt. Baráth Zsolt tiszaeszlári beszéde másnap este, a hivatalos napirend után hangzott el.

Egy neve mellőzését kérő fideszes forrás szerint Baráth beszéde előre meg volt beszélve a Fidesszel, és egy „magas rangú fideszes személyiség” rendelte meg, hogy az ellenzéki és külföldi sajtó figyelmét elterelje Orbán Viktornak Schmitt-ügyben betöltött szerepéről. Az illető azt mondta, a megrendelés a Jobbik pártvezetésének háta mögött történt, és vélhetően pénznek is volt szerepe benne.

Ezt az információt nem lehet ellenőrizni, de a forrás megbízható. A Fidesz-hierarchia alsóbb szintjein helyet foglaló emberről van szó. Mindenesetre az információ azt mutatja, hogy még ha az illető hamis híreszteléseknek dőlt is be, a Fidesz alsó szintjein ilyen híresztelések vannak forgalomban.

A Hungarian Spectrum című angol nyelvű blog szintén azt gyanítja, hogy az akció előre meg volt beszélve a Fidesszel, de a blog erre kizárólag Fónagy János államtitkár jelenlétéből következtet. Ez a jelenét azonban szerintem csak annyit mond, hogy a parlament elnöke a Fidesz egyetlen zsidó képviselőjét jelölte ki a válaszadásra, miután ismerte az inkriminált beszéd címét: „Tiszaeszlár 130 éve”. Ez annyit tesz, hogy az antiszemita atrocitások a Fidesznek nem olyan téma, amely érintené az egész frakciót, hanem csak a „közvetlenül érintetteket”.


Konfliktusok a Jobbikon belül

Meggyőző érv egy ilyen megállapodás mellett, hogy Baráth Zsolt beszéde konfliktusokat generált a Jobbikon belül. Baráth eddig átlagosan aktív, semmivel ki nem tűnő, figyelmet nem keltő képviselő volt, beszéde nem állt összefüggésben a napi politikával, és a Jobbik számára nem hozott stratégiai hasznot; a fideszes forrás szerint Vona Gábor, a jobbik főnöke dühöngött miatta.

A Jobbik több képviselője március 5-én úgy nyilatkozott az Origó című hírportálnak, hogy az akció inkább ártott, mint használt a párt tekintélyének.

Morvai Krisztina, a Jobbik államelnök-jelöltje április 6-án az állami televíziónak adott interjújában szintén nem olyan benyomást keltett, mint aki előre tudott Baráth felszólalásáról. (Ezen kívül azt mondja, Baráth „szélsőséges retorikai eszközhöz” nyúlt, amilyeneket ő nem használt volna.)

Április 12-én a HVG című hetilap részletesen beszámolt a Jobbik radikális és mérsékeltebb szárnya közötti eltérésekről.

Az utóbbi a HVG szerint úgy látja, valós esélye van arra, hogy 2014-ben leváltsa a Fideszt, vagy a Fidesszel kötendő koalícióban minisztereket és államtitkárokat állítson. Ezért fontos a számára, hogy a párt szalonképes maradjon, és hogy a Fideszhez fűződő viszonya javuljon. A nyílt antiszemitizmus itt a kívánttal ellentétes eredményt hoz. A mérsékelt szárny több képviselője, köztük Balczó Zoltán és Hegedűs Tamás azt vetette Baráth szemére, hogy ártott a Jobbik eddigi stratégiájának, és elítélte a felszólalását.

A radikális szárny támogatja Baráthot. A hvg.hu értesülése szerint Baráth felszólalását egyeztette a frakció vezetésével, az utóbbi azonban nem ismerte a részletes tartalmat, és éppen olyan vártatlanul érte a „poén”, mint a többi pártot. Arra a kérdésre, hogy miért nem állította le a frakció Baráthot idejében, az egyik képviselő azt válaszolta, hogy a felszólalásra jelentkezéseket nem ellenőrzik előre, a Jobbiknál nincs cenzúra.

A múlt csütörtöki elnökségi ülésen a Jobbik a HVG szerint a Baráth felszólalásáról tartandó vita elnapolását kérte, azzal, hogy a frakció „még nem alakította ki ezzel kapcsolatos álláspontját”.

A szocialisták azt indítványozták, hogy Baráth beszédét parlamenti határozatban ítéljék el. A HVG értesülése szerint erre a Fidesz hangsúlyozta, hogy külön – értsd: közös, a pártokon átnyúló – határozat nem szükséges, mert a beszédet már elítélték a pártok, a kormány és az emberi jogi bizottság, illetve az ügyészség vizsgálatot indított. A Jobbik részéről az hangzott el, hogy a frakción belül már levonták a szükséges konzekvenciákat, és ez a vita nem az elnökség dolga. Ennyit írt a HVG: a cikk miatt Novák Előd, a Jobbik elnök-helyettese azóta feljelentést tett („Hazugságok, rágalmak”)


Összegzés – És az egész játék elölről

Akár előre meg volt beszélve az akció, akár nem, a Baráth-ügy összegzéseként a Fidesz kommunikációjában a szokásos kettős stratégia figyelhető meg: a Jobbikra háttérként van szükség, amely előtt a Fidesz mérsékelt konzervatívnak és meggyőződéses demokratának mutatja magát, de az egyértelmű elhatárolódást mellőzi, hogy ne ijessze el a szélsőjobboldali választókat, mint ahogy kerüli azoknak a fogalmaknak és tartalmaknak a pontosabb meghatározását is, amelyeket oszt a Jobbikkal. És ebben az összefüggésben kell látni a Jobbik aktuális kitámadását.

Pontosan egy héttel Baráth beszéde után megismétlődött ugyanaz a játék: provokáció az egyik oldalon, a világos elhatárolódás mellőzése a másikon, ezúttal a jobboldalon érzelmeket kiváltó témáról, a homoszexualitás közterületen való láthatóságáról.

Szabadságvesztés a homoszexuálisoknak és leszbikusoknak Magyarországon? A nemzetifasztiszta párt radikális törvényjavaslata

(…) Börtönbe kell vetni vagy 150 ezer forintig terjedő büntetéssel kell sújtani azokat a homoszexuális vagy leszbikus párokat, amelyek elősegítik a homoszexualitást azzal, hogy az utcán csókolóznak, vagy kézen fogva mennek.”

A magyar jobboldal öt évig terjedő szabadságvesztést szeretne „a szexuális magatartászavarok írásban, kép- vagy hanghordozókon, vagy más eszközökön való reklámozásáért”. A jobbik akarata szerint be kell tiltani az olyan reklámot is, amely „bizonyos szexuális magatartászavarokat, különösen az azonos neműek szexuális kapcsolatait általános társadalmi modellként prezentálják”.

És a Jobbik a sajtószabadságot is korlátozni akarja: a törvényjavaslat értelmében a médiának a Budapest Pride felvonulásról vagy az idén Magyarországon megrendezendő EuroGames játékokról szóló tájékoztatásban ügyelnie kell arra, hogy ne legyen a melegek szempontjából túl pozitív. Mert ha a jobboldal akarata érvényesül, a médiának figyelnie kell, hogy a homoszexualitást nehogy „a szexuális magatartás modelljeként” mutassák be. „Nem kívánatos” a sajtó semmiféle kísérlete arra, hogy „elősegítse az abnormális szexuális magatartást” – így a Jobbik.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő „Bizonyos szexuális magatartászavarok visszaszorításához szükséges törvénymódosítások” című, április 10-én előterjesztett törvénytervezete bizonyosan egyeztetve volt a párt vezetésével, Mirkóczki pártszóvivő külön sajtóértekezletet is tartott róla. A tervezet az illetékes alkotmányügyi bizottság elé került.

Ebben a szélsőséges formában a tervezetnek nincs esélye, ezt tudják a Jobbiknál is. Valójában a Baráth felszólalása révén a Jobbik kárára előnyhöz jutó Fidesznek szóló agresszív visszavágásról van szó. Kísérlet ez arra, hogy rákényszerítse a párt a Fideszt a közös tartalmak vállalására (jelen esetben egyértelműen foglaljon állást a homoszexualitás nyilvános térben való láthatósága ellen), hogy aztán a következő lépésben azt mondhassa a választóknak, hogy a kormány ugyan sok mindent mond, de a Jobbikkal ellentétben igazi lépésekhez – a melegfelvonulás, az EU, az IMF, Izrael stb. ellen – végső soron nem elég konzekvens.

A Budapest Pride rendezői a maguk részéről világos állásfoglalást követelnek: felszólították a magyar kormányt, a miniszterelnököt, a parlamenti pártokat, a parlament elnökét és az államfőt, hogy egyértelműen határolódjanak el a törvénytervezetben foglalt nézetektől. Ezen kívül követelik, hogy az új etikai bizottságban a rasszista, antiszemita, idegengyűlölő és iszlámellenes megnyilvánulások mellett a homofób állásfoglalásokat is torolják meg. „A hallgatás egyetértés. Kérünk mindenkit, aki elítéli a Jobbik által előterjesztett törvényjavaslatot, hogy kérjen szót, és tiltakozzon ellene!”

Az MSZP, a DK és az LMP tiltakozott, a kormány oldaláról mindeddig csak Gulyás Gergely, a parlament emberi jogi bizottságának alelnöke szólalt meg az MTI kérdésére. A javaslatot „felesleges és alaptalan provokációnak” minősítette, és azt mondta, a kormánypárt nem fogja támogatni. Gulyás egyben emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény, amelyet a Jobbik meg akar változtatni, ma egyértelműen leszögezi, hogy házasságot kizárólag egy férfi és egy nő köthet.

Miközben Orbán Viktor a Bild Zeitungnak adott interjújában januárban még kijelentette, hogy az új alkotmánnyal a melegek jogi helyzetében „semmi nem változott”, itt implicite azzal érvelnek, hogy a Fidesz által ebben a vonatkozásban szükségesnek tartott változtatásokat már végrehajtották, és bebetonozták az alkotmányba.

Egyébként pedig „nem fogjuk azt tenni, hogy amikor valamilyen jobbikos politikus valami égbekiáltó baromságot, ostobaságot vagy vállalhatatlan dolgot mond, akkor mi majd elhatárolódunk, mert akkor megint az egész válik komolytalanná”. (Kósa Lajos Fidesz-alelnök Bolgár Györgynek a Baráth-beszédről)

A kormány egyértelmű szavaira a Pride rendezői sokáig várhatnak, a kormánynak ugyanis nem az a fontos, hogy egyértelműen állást foglaljon a tévesen a társadalom szélén lévő csoportokhoz tartozónak tekintett személyek diszkriminálása ellen, hanem a lényeg a Jobbikkal való ütésváltás, amelyet az egyre inkább felfűtött társadalmi légkörben cinikus és gondatlan módon e csoportok – a „zsidók”, a romák, az LMBT – kárára vívnak meg.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!