rss      tw      fb
Keres

Gyöngyöspatai hangfelvétel - Az LMP vizsgálatot vár a legfőbb ügyésztől

MTI 2012. április 19., csütörtök 15:44

Az LMP arra szólította fel a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg az atv.hu-n csütörtökön nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármesternek tulajdonított hangfelvételt. A párt képviselője, Mile Lajos budapesti sajtótájékoztatóján közölte, ha kell ők maguk is készek feljelentést tenni.

A Lehet Más a Politika is támogatja a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását, mert véleményük szerint a felvételen hallható kijelentések nemzetbiztonsági kérdésként is kezelendők - mondta. Emellett arra szólította fel Vona Gábor frakcióvezető-pártelnököt, illetve a Jobbik vezetőit, hogy tartalmilag reagáljanak a hangfelvételen elhangzottakra.

Az atv. hu, egy birtokukba került, 2011 májusában készült hangfelvétel alapján azt írta: Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, egy magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfi valamint két, feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr egy hosszú beszélgetésen "gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét".

Mile Lajos úgy minősített, hogy a felvételen hallható megnyilvánulás „a magyar közélet alja. Ennél rémségesebb kijelentéseket nagyon régen lehetett olvasni” - mondta.

A politikus hozzátette, a helyzetet az teszi igazán drámaivá, hogy „nem egy megbomlott elme hagymázas vízióiról van szó”, hanem egy parlamenti párt polgármesteréről.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a politikai életben sem maradhat következmények nélkül, ha egy pát vezetése nem határolódik el az ilyen kijelentésektől vagy azonosul azokkal. Felhívta a figyelmet arra is, hogy meg kell várni a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálatát, mert azt követően mondható meg, hogy milyen eljárások indíthatóak az ügyben.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, első körben Polt Péterhez fordulnak, hogy vizsgálja meg az ügyet, de ha indokoltnak látják, akkor készek arra, hogy feljelentést tegyenek.