rss      tw      fb
Keres

Handelsblatt: a német cégek 14 év legrosszabb osztályzatát adták Orbánnak
A német gazdasági lap, a Handelsblatt Stefan Menzel cikkét közölte Orbán gazdasági kurzusa lehangolja a német befektetőket címmel.

A Magyarországon az elmúlt 20 évben befektetett 70 milliárdnak a negyede Németországból érkezett. Most az Orbán-kormánynak nyomorúságos értékelést adnak a német befektetők a felmérésekben.

A német vállalkozók körében fokozódik a Magyarország gazdaságpolitikájával való elégedetlenség. A Magyarországon tevékenykedő német cégek közel harmada ma már más országot választana befektetéseihez. Ez negatív rekord. A Német-Magyar Kereskedelmi Kamara 1998 óta évente felméri a hangulatot a tagsága körében – ilyen rossz eredményt Magyarország az elmúlt 14 évben egyszer sem ért el. Az ország helyezése a többi közép-kelet-európai országgal a gazdasági helyszín minőségére vonatkozó összehasonlításban szintén esik: a tavalyi 4. helyről a 10-re csúszott le. Nagy előnnyel olyan országok vezetnek, mint Lengyelország, Csehország és Szlovákia.

Orbán Viktor miniszterelnök két éve hivatalban lévő konzervatív kormánya ezzel vitatott gazdaságpolitikájáért kapja meg a nyugtát. Visszamenőleges hatállyal módosított törvényeket, államosította a magánnyugdíjpénztárakat, és egyes ágazatokat különadókkal terhelt meg.

Stefan Sefer, a kamara elnöke már arra figyelmeztet: „Ha hamarosan nem történik valami, a befektetések csökkeni fognak”. A kormány fordulatot ígért. Ebből alig érezhető valami. „Kézzel fogható eredmény alig van” – vélekedik Sefer, aki főállásban a Thyssen-Lrupp magyarországi lerakatának főnöke. A kormány messze van saját tervétől, hogy Magyarországot a legvonzóbb befektetési helyszínné tegye Közép- és Kelet-Európában.

A vállalatok főleg a jogbiztonságot hiányolják Magyarországon. A megkérdezett német vállalatok 87 százaléka elégedetlen a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának hiányával. Az Orbán-kormány közel 400 törvényt fogadtatott el 2010 nyár eleji hivatalba lépése óta. Ez a hektikus tevékenység nagy nyugtalanságot idézett elő a külföldi befektetők körében.

Budapest nyugtatgatni próbál

A befektetők rossz hangulatára való első reagálásában Budapest most nyugtatgatni próbál. „A felmérésnek vannak pozitív eredményei is” – mondta Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár. Például a német vállalatok rendkívül elégedettek a magyar munkatársak motivációjával és tudásával. Ugyanakkor a kormány képviselője elismerte, hogy van javítani való.  „A gyors törvényhozás ideje elmúlt” – mondta. Kormánya most figyelni akar a német vállalatok jelzéseire.

Nekik valóban van némi befolyásuk. Hiszen a német cégek az elmúlt két évtizedben kereken 20 milliárd eurót fektettek be a tízmilliós lakosságú kis országban. Ezzel Magyarországon ők a legnagyobb külföldi befektetői csoport. Éppen március elején indult be a Mercedes új magyarországi gyára, amelyre a stuttgarti Daimler konszern 800 millió eurót költött.

A vitatott válságadók, amelyek különösen sújtják a távközlési, kereskedelmi és energetikai ágazatot, a tervek szerint 2013 elejétől újra csökkennek majd.

Cséfalvay ugyanakkor megerősítette, hogy Magyarország a pénzügyi szektorban saját tranzakciós adó bevezetését tervezi. Az új adó már jövő évtől életbe léphet, de a részletek még nem tisztázottak. Magyarország 2010 végén bevezette az Európában legmagasabb bankadót, s ezzel már magára vonta az országban jelen lévő nyugat-európai nagybankok haragját.

A felmérésben a német vállalatok is bírálják az Orbán-kormány adópolitikáját. „A cégek sokkal rosszabbnak értékelik adóterheiket” – mondta Dirk Wölfer, a kamara szóvivője. Az egykulcsos adónak (flat tax) ugyan egyszerűsítenie kellene az adórendszert, ám az ebből keletkezett költségvetési lyukakat Budapestnek a vitatott különadókkal kellett betömni – mondta.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!