rss      tw      fb
Keres

NGM: a kormány célja, hogy a térség legkedvezőbb üzleti környezete jöjjön létre Magyarországon

MTI 2012. április 17., kedd 16:13

A kormány célja, hogy a kelet-közép-európai térség legkedvezőbb üzleti környezete Magyarországon jöjjön létre, az adópolitika irányvonala továbbra is a jövedelmeket, a beruházásokat terhelő adók csökkentése, valamint a forgalmi és fogyasztási adók súlyának növelése - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konjunktúrajelentésére kedden.

A kamara hétfőn sajtótájékoztatón ismertette a konjunktúra felmérésének eredményeit. Eszerint a német vállalatok 68 százaléka rossznak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, és a kilátások romlására számít 55 százalékuk. A német cégek csupán 27 százaléka számol javuló üzleti lehetőségekkel, ugyanakkor 24 százalékuk romló helyzetet vetít előre.

Az NGM közleményében hangsúlyozza, hogy a kormány az idén, az ország jelenlegi nehéz gazdasági és költségvetési helyzetében is megtesz mindent annak érdekében, hogy továbbra is növekedésbarát adópolitikával segítse elő a munkahelyteremtést, a vállalkozások terheinek csökkentését, valamint a magyar és külföldi cégek versenyképességének javítását.

Az NGM emlékeztet, hogy a kormány 2010-ben a magyar adórendszer teljes reformját tűzte ki azzal a céllal, hogy az a térség legversenyképesebb és legegyszerűbb adórendszerévé váljon.

Jelentősen csökkent a társasági adó mértéke, a kormány csökkentette az adófajták számát - néggyel kevesebb adó terheli most a vállalkozásokat. "Bevezetésre került az arányos, egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadó rendszer is. Kiemelkedő eredmény, hogy az átmeneti válságadókkal együtt is jelenleg - közel 10 százalékkal - kevesebb adónemet tartalmaz az adórendszerünk, mint a kormányváltás előtt" - írta az NGM, hozzátéve, hogy a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében a jövőben az adónemek számában további csökkenés várható.

Magyarország kis, nyitott gazdaságként nem tud elszigetelődni az Európai Unió gazdaságának gyengélkedésétől, így a hétről hétre változó külpiaci konjunktúrához Magyarországnak is gyorsan és eredményesen kell alkalmazkodnia - vélekedett a minisztérium.

Kiemelik: a jelentés számos helyen kedvezőnek ítéli meg Magyarország gazdasági helyzetét. A magyar dolgozók képzettségét, motiváltságát, termelékenységét kifejezetten pozitívan értékelték a megkérdezettek, az oktatási rendszer tekintetében is hatalmas javulást lehet megfigyelni.

Ezenkívül a vállalkozások saját versenyképességüket és kilátásaikat jónak értékelték, amely egy ország sikere szempontjából kulcsfontosságú tényezőnek bizonyul, míg az exportra termelő vállalatok - a jelentősen romló külpiaci konjunktúra ellenére is - bővülésre és fejlesztésre számítanak - húzta alá a minisztérium közleményében.