rss      tw      fb
Keres

Vádat emelt az ügyészség Pálháza volt polgármestere ellen

MTI 2012. április 16., hétfő 10:25

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Moravszki Zsolt, Pálháza volt független polgármestere ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt; a vádemelésről a főügyészség hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

A főügyészség közleménye szerint a 2011 februárjában a Miskolci Nyomozó Ügyészségen indult, majd - a hatásköri szabályok változása folytán - 2011 áprilisában a Központi Nyomozó Főügyészségen folytatott nyomozást követően a főügyészség az elmúlt héten a Miskolci Törvényszék előtt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye északi részén található Pálháza város múlt év végén lemondott, a főügyészség által M. Zsoltként megnevezett polgármestere ellen.

A vádirat lényege szerint Moravszki Zsolt Pálháza polgármestereként mint vezető beosztású hivatalos személy a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt fogadott el.

Pálháza az elmúlt években több esetben is pályázott a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére, a pályázatok azonban eredménytelenek voltak. A tervek szerint a több mint 370 millió forintos projekt összesen 11 települést érint.

A pályázatíró cég részéről eljáró személyen keresztül ismerte meg az ügyletet egy építőipari munkákkal foglalkozó vállalkozó, aki 2010. november közepén kapcsolatba lépett Pálháza az év októberében megválasztott polgármesterével, jelezve neki, hogy az érdekeltségi körébe tartozó cég szeretné megszerezni a munkát.

Erről előbb telefonon, majd személyesen is egyeztettek, és a polgármester arra vállalt garanciát, hogy a vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég fogja megkapni a kivitelezési munkálatokat, és ennek érdekében a képviselő-testületnél, illetve a pályázattal érintett többi település polgármesterénél is eljár.

A polgármester a vállalkozóval 2010. december első felében a Pálháza közelében lévő Kőkapun ismét találkozott, a vállalkozó a gépkocsijában - a későbbi kivitelezési munkák elnyerése érdekében, ahogy az ügyészség közleménye fogalmaz, a "bizalom megerősítése céljából" - 200 ezer forintot adott át a polgármesternek. Abban is megállapodtak, hogy a kivitelezési munkálatok költségvetését úgy fogják elkészíteni, hogy abból egy bizonyos összeget maguk között fognak szétosztani.

A főügyészség a bűncselekmény megalapozott gyanúját 2011. október 13-án közölte a polgármesterrel. A terhelt tagadta a bűncselekmény elkövetését. A szabadlábon védekező polgármester - élve a hallgatás jogával - megtagadta a vallomástételt.

Moravszki Zsolt röviddel a gyanúsításközlést követően lemondott a polgármesteri tisztségéről. A településen idén januárban tartottak időközi választást, amelyen Lesovics Lossó Miklós független jelöltet választották meg polgármesternek.