rss      tw      fb
Keres

Orbán, a foci és az állami pénz – avagy így mulat egy magyar monarcha
Orbán Viktor: A sportra mindig lesz pénz – Milliárdos állami támogatást kap az Orbán által alapított fociakadémia – Támogatók: CBA, Közgép, Mol, TriGránit, Pro-Aurum – Orbán döntött a Vasas százmilliós és az MTK 15 milliós állami támogatásáról  – Ékszerdoboz épül Felcsúton

2010. január 28.
Orbán Viktor: A sportra mindig lesz pénz

„A mi kormányunk 1998 és 2002 között sok támogatást adott a labdarúgásnak, a tapasztalatok alapján van, ami nem volt sikeres, van, ami folytatható. Az biztos, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni.”

„A következő kormány az új generációk, a fiatalok egészségét, oktatását elsőrangú, ha úgy tetszik, klebelsbergi fontosságú kérdésnek tekinti majd, ezért oktatásra, kultúrára, sportra mindig lesz pénz! Mert a pénz olyan, mint az idő, arra jut, amire akarjuk, hogy jusson.”

„…olyan MLSZ-re lenne szükség, amely képes komoly és fontos programokat kidolgozni és végrehajtani, mert ha ilyen lesz, akkor az állam partner lesz például abban, hogy a sokszor méltatlan állapotban lévő falusi és amatőrpályák, öltözők megújuljanak, vagy újrainduljanak az iskolai bajnokságok.”

(„A sportért is felelős Önkormányzati Minisztérium szerint Orbán Viktor éppen arról beszélt, ami az elmúlt időszakban történt: a profi labdarúgásra nem, az iskolai sportra, az utánpótlás-nevelésre viszont annál több pénz volt a költségvetésben. A labdarúgás-utánpótlás programra 2008-ban 425 millió forintot biztosított a tárca (alaptámogatás 200 millió, ugyancsak 200 millió a Forma-1-gyel kapcsolatosan keletkezett árfolyamnyereségből átcsoportosítva 200 millió, és a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetségnek 25 millió), 2009-ben pedig 440 milliót (150 millió a labdarúgás-utánpótlás alapprogram támogatására, 200 millió az MLSZ Utánpótlás Program 2007-2012 részprogramjainak megvalósítására, 90 millió az MGYLSZ részére). Az idén – a közlemény tanúsága szerint – az MGYLSZ támogatására 200 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben.”)


2011. december 15.
Milliárdos állami támogatást kap az Orbán által alapított fociakadémia

A Magyar Labdarúgó Szövetség kedden döntött arról, hogy mely sportszervezetek kapnak több mint 500 millió forintot a társasági nyereségadóból.” „…a legnagyobb támogatást az Orbán Viktor alapította Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát fenntartó Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány veheti igénybe. Úgy tudjuk, az alapítvány négymilliárd forint körüli összeget igényelt a társaságiadó-kedvezményből, és ebből nagyságrendileg hárommilliárd forintot ítéltek meg a számára.”

A pályázatok „döntő részének elbírálása már korábban megtörtént, a legnagyobb értékű – 500 millió forint feletti – pályázatok elfogadásáról viszont az MLSZ elnöksége Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Matolcsy György adópolitikáért felelős miniszter jóváhagyásával döntött keddi ülésén.”


2102. február 13.
Támogatók: CBA, Közgép, Mol, TriGránit, Pro-Aurum
„Napokon belül megkezdődik Felcsúton a Letenyei Lajos Szakközépiskola és Szakiskola építése, amely idén szeptemberben már meg is nyitja a kapuit” – írja a Népszabadság Képmutató-e a felcsúti modell? című írásában.

„Az új oktatási intézmény elsősorban a helyi Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia növendékeit szolgálja majd, ám a tervek szerint a diákok kétharmadát a környékbeli településekről elcsábított külsős gyerekek adhatják. Az 1800 lelkes faluban vadonatúj épületegyüttest húznak fel, amelyben a nyolc tanterem mellett nyelvi labor, informatikaterem, könyvtár, sőt tankonyha, tanétterem és cukrászlabor is helyet kap. A tervek szerint az intézményben sokszínű képzést nyújtanak majd a diákoknak, akik a négyéves szakközépiskola, az arra épülő technikusi, illetve a hároméves szakiskolai kurzus (vendéglátó-idegenforgalmi, valamint mezőgazdasági jellegű szakmák) közül választhatnak.

– Leleplezte magát Orbán Viktor – kommentálta az iskolaépítésről szóló hírt Sós Tamás, az MSZP szakpolitikusa, az Országgyűlés oktatási bizottságának tagja. – Kedvenc falujában pont egy olyan létesítményt alakítanak ki, amely szakmai szempontból a lehető legideálisabb, miközben az állami fenntartásban működő szakképző intézményekben a kormány ezzel éppen ellentétes változtatásokat hajt végre. A felcsúti beruházás azt igazolja, hogy a kormányfő tisztában van azzal: a diáklétszámot kordában tartva sokszínű képzést kell nyújtani a fiataloknak a szakképző intézményekben, ahol biztosítani kell számukra az átjárás lehetőségét az egyes szintek között. A baj az, hogy Orbán ezt csak Felcsúton tartja fontosnak.”

„Ami a beruházás anyagi részét illeti, Szöllősi György, a Puskás-akadémia kommunikációs igazgatója  elmondta, nem állami vagy önkormányzati projektről van szó, az új iskolát az Orbán Viktor által alapított – a Puskás akadémiát működtető – Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány építi fel, és az is fogja üzemeltetni. A létesítmény mintegy 400 millió forintba kerül, a projekthez azonban állami vagy uniós támogatást nem használnak fel. Az alapítvány nemcsak az építkezésnek, hanem az iskola működtetésének is a teljes költségét állja. A diákoknak a képzésért nem kell majd költségtérítést fizetniük.”

„Sós Tamás szerint azonban hiába tűnik transzparensnek az akadémia anyagi háttere, arról valójában nem sokat tudni, hogy a támogató cégek (az akadémia honlapján egyebek mellett a CBA, a Közgép, a Mol, a TriGránit, a Pro-Aurum is szerepel) a szponzorálásért cserébe milyen állami megbízásokhoz, kedvezményekhez juthatnak.”


2012. április 3.
Orbán döntött a Vasas százmilliós és az MTK 15 milliós állami támogatásáról

„A kormány 100 millió forintos azonnali támogatást ad a Vasas SC-nek a sportlétesítmények működtetéséhez, és a 2013-tól évente szintén 100 millió forint támogatást ítélt oda azok fenntartására.”

„A miniszterelnöknek a teljesítmény a legfontosabb, és miután kiértékelte az elmúlt hét-nyolc év munkáját, amit végeztünk a létesítményeken, úgy döntött, hogy a kormánynak az ügy mellé kell állnia, hiszen tartozásmentesen tartottuk fent ezeket a létesítményeket” – mondta az Origónak Markovits László, a Vasas elnöke.

Az MTK a sportlétesítményeinek működtetéséhez szintén rendkívüli támogatást kap, 15 millió forintot. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatból történő átcsoportosítással biztosítják, azonnali hatállyal.


2012. április 11.
Ékszerdoboz épül Felcsúton

„Napokon belül elkezdődik a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) centerpályájának bontása, majd a helyén 2014-ben átadják a nemzetközi szövetség, a FIFA előírásainak is megfelelő, 3500 fős mini stadiont.”

„Ahogy az akadémia épületeit, úgy az új stadion vázlatát is Makovecz Imre készítette még el, s a tanítványai fejezték be a munkát, amely magán viseli az elhunyt építész stílusjegyeit.”

„Felcsút lakossága 2010-es januári adatok szerint 1789 fő, azaz a leendő stadion fele.”

„A tervek szerint új stadion épül az FTC-nek, a Debrecennek, és a válogatottnak a Puskás mellett építenek egyet” – teszi hozzá az Index.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!