rss      tw      fb
Keres

OGY - Trianon-emléknap - A Jobbik saját sikerének is tartja a parlamenti emlékülést

MTI 2010. június 4., péntek 16:57

A Jobbik frakcióvezetője szerint pártja saját nagy sikere is az Országgyűlés trianoni emlékülésének létrejötte.

Vona Gábor a Parlament épületében tartott pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a magyar társadalom 1945 óta várta az Országgyűlés első trianoni megemlékezését, hiszen még az elmúlt húsz évben sem történt meg az a jóvátétel, ami a Jobbik parlamentbe kerülése után két héttel rögtön megvalósult.

Kiemelte: a Jobbik céljai még nem teljesültek maradéktalanul a parlamenti emlékülés létrejöttével, hiszen a párt szerint az emlékezés akkor kaphat valódi jelentőséget, ha az iskolákban is kötelező lesz megemlékezni a holokauszt, vagy a kommunizmus áldozataira való megemlékezés mintájára.

A jobbikos képviselő károsnak nevezte azt az elmúlt időszakban tapasztalt folyamatot, amelyben generációk nőttek fel úgy, hogy "fogalmuk sem volt arról, hogy a határon túli magyarok az ő nemzettestvéreik".

Megjegyezte: pártja a kettős állampolgárság kérdésében sem ért feladatai végére, hiszen a határon túli magyarok szavazati joga tisztázatlan maradt. A Jobbik ezért az ott élő magyaroknak is lehetőséget adna arra, hogy beleszóljanak a magyarországi belpolitikába, hiszen az ő megmaradásuk szempontjából sem mellékes, hogy milyen politikai alakzat irányítja Magyarországot - mutatott rá a politikus.

Vona Gábor elmondta továbbá, hogy az emlékülés előtt az összes országgyűlési képviselő asztalára letettek egy "angyalos magyar címert" ábrázoló kitűzőt, arra kérve a képviselőket, egyéni döntésük szerint viseljék a kitűzőket a mai ülésen, megmutatva, hogy az Országgyűlés nemzeti egységet tudott teremteni ebben a kérdésben.

A politikus fájó pontnak nevezte, hogy az MSZP kimarad az ünnepi megemlékezésből. "Minden tanulási folyamat a diák felfogóképességétől függ, (...) örüljünk annak, hogy az MSZP legalább a parlamenten kívül tart megemlékezést" - fűzte hozzá.