rss      tw      fb
Keres

Péntektől hétfőig – válogatás az ünnep híreibőlAz ünnep abszurdja

Tízezer kilométer lóháton a huszár szellemiség népszerűsítéséért
2012. április 7., szombat 15:45

A haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Várpalotán szombaton, az Északi Portya, vagyis az önkéntes tartalékos huszár járőrök útra indításán.

Az Északi Portya a várpalota Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület vállalkozása: Csepi Péter elnök és társa, Bakó Sándor tízezer kilométert tesz meg nyolc hónap alatt Észak-Európában lóháton, négy lóval, felszerelésüket lóra málházva, hagyományos huszár viseletben, az út során korabeli körülmények között élve. Az Északi Portya célja felhívni a figyelmet, egyben toborozni a tartalékos szolgálatra, amire mindenkinek lehetősége van, továbbá a huszár szellemiség népszerűsítése, a hadtörténeti ismeretterjesztés, és tisztelgés minden magyar katona előtt.

Talabér Márta, Várpalota polgármestere az Északi Portya útnak indító ünnepségén a Thury várban azt mondta: becsüli és értékeli a történelmi hagyományokat ápoló portyások munkáját. Megszállottak, aki életüket a magyar katonai és lovas hagyományok megőrzésének szánták. Arra kérte az indulókat, vigyék messze Várpalota jó hírét. Nyolc hónap múlva várni fogják a hazatérőket.

Hende Csaba honvédelmi miniszter nagy és nagyszerű vállalkozásnak nevezte az Északi Portyát. Történelmi visszatekintésében a huszárok nagyszerűségéről, leleményességéről, példaértékű harcmodoráról szólt, s arról, hogy nemzetünk katonái sokszor szolgáltak a határokon túl. Párhuzamot vont a huszárok és mai katonák között: csekély zsoldért, szerény elismerésért végezték, végzik magas színvonalon hivatásukat.

Csepi Péter és Bakó Sándor nagy utazásba fogott: több ezer kilométert tesznek meg Észak-Európában, a Baltikumban, és Lengyelországon át jönnek haza, idézte fel a miniszter, majd azzal folytatta, hogy a tárca is nagy utat tett meg, amikor két évvel ezelőtt elkezdte azt munkát, hogy a nemzet fedezze fel újra a honvéd hivatást. A miniszter elmondta: Ádám Barna ezredes, a Sándor palotai őrség és a Koronaőrség parancsnoka egy darabon elkíséri az Északi Portyát, hogy szimbolizálja a hivatásos és tartalékos állomány egyenrangú és bajtársai egymásnak. Hende Csaba azzal köszönt el a portyától: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs; szerezzenek barátokat a magyar nemzetnek.

Az Északi Portya tervezett hazatérése december elseje.


További hírek


Tizenkét milliárd került a labdarúgásba, 1,2 milliárd az amatőröknek
2012. április 6., péntek 11:18

A tavaly óta igénybe vehető társaságiadó kedvezmény (TAO) első körében 12 milliárd forint folyt be a labdarúgásba, az amatőr csapatok pedig 1,2 milliárdhoz jutottak csak a díjvisszafizetéssel. Mintegy 30 milliárd forint volt az 1180 beérkezett kérelem összértéke, ebből húszmilliárdot hagyott jóvá az MLSZ, s végül 12 milliárdhoz sikerült a szervezeteknek támogatót találniuk.

A kérelmek jellemzően infrastruktúra-fejlesztésre vonatkoztak, ezt tette ki az igények 60 százalékát, míg 35 százalék jutott az utánpótlásra. A hárommilliónál kisebb összegű tervezetek voltak többségben (60 százalék), ugyanakkor ezek összértéke csak 5 százalékot jelent az egészen belül. Az 51 darab, 100 millió forintot meghaladó TAO-s igény értékben viszont elérte a kétharmadot. A területi megoszlást tekintve a főváros hárommilliárddal éllovas.

Roskó Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) operatív igazgatója beszámolt arról is, milyen veszélyekkel kellett és kell szembenéznie az MLSZ-nek. „Igyekeztünk féken tartani az ösztönös túlszámlázási igényt”, mondta, példaként említve, hogy a TAO-s pályázók körében rendkívül népszerű lett például a fűnyírótraktor beszerzése. A túlszámlázás mellett gondot jelenthet a szervezetek vezetőinek pénzügyi felkészületlensége, a tisztességtelen közvetítők megjelenése, valamint az is, hogy a TAO-s pénzek mellett elapadni látszanak a klubok klasszikus bevételei, így az önkormányzati támogatás vagy a szponzori segítség.


Civil szervezetek tiltakoznak a kirekesztés ellen
2012. április 6., péntek 12:21

Civil szervezetek tiltakoznak a kirekesztés ellen pénteken az MTI-hez elküldött sajtóközleményeikben. Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány elnöke szerint ha a parlament kellő időben meghozta volna azokat az intézkedéseket, amelyek a képviselők antiszemita beszédét kellő szankciókkal sújtanák, nem hangozhatott volna el a Tiszaeszlárról szóló beszéd. Magyarországon a kirekesztő beszédek sajnálatosan még mindig befogadó fülekre találnak. Gordon Gábor az elvi deklarációk mellett feltétlenül szükségesnek tartja a jogi keretek megteremtését „az egyre terjedő gyűlöletbeszéd megakadályozása, és a parlament tekintélyének megóvása érdekében”.

Majtényi László azt mondta: az Eötvös Károly Intézet szerint ilyen esetben ne a jogrendszertől, különösen ne a büntető jogalkalmazástól várjunk megfelelő feleletet erre a szégyenre, az alkotmányosság nevében pedig, amíg csak beszélnek, ne büntetést követeljünk az ezeréves babonák szerencsétlen foglyainak. Ehelyett „azon kellene elgondolkodnunk (...) miként történhet meg ilyesmi az Országházban, és mit tehetünk ellene”.


A kormány ünnepi köszöntője húsvétra
2012. április 6., péntek 13:06

„Az ünnep alkalmával szerte a világban hívő emberek serege fordul az Örökkévaló felé. Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Feltámadás az idei naptárban együtt áll Peszách ünnepével, amikor a zsidóság a szabadulásra emlékezik. Keresztények és zsidók közösségei egy időben imádkoznak, adnak hálát a Teremtőnek. Megbecsüléssel és szeretettel köszöntök minden hívőt az ünnepen Magyarország kormánya nevében.

Semjén Zsolt
miniszterelnök-helyettes”


Az AmCham segítené a kormány és a multik konzultációját
2012. április 6., péntek 14:12

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üdvözli, hogy a kormányzat egyeztetni kíván a Magyarországon működő nagy multinacionális cégekkel, és kész konzultációs lehetőséget teremteni számukra, felajánlja együttműködését a kezdeményezésben. Az Amerikai Kereskedelmi Kamarába tömörült mintegy 450 vállalat régóta hangoztatja, hogy a Magyarországon befektetett működő tőke mellett fontos az a pozitív hatás is, amit az idetelepülő nagy multinacionális cégek a termelékenység növelésében, üzleti-szakmai tudásban, innovációban, ipari kultúrában, jogkövető és felelős vállalati működési modellben idehoznak, nem is beszélve az általuk létrehozott sok ezer munkahelyről.

(Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyar Európai Üzleti Tanács vezetőinek csütörtöki megbeszélése után közölte a kormányfő szóvivője, hogy a tárgyaláson született megállapodás alapján a Miniszterelnökség és az üzleti tanács munkatársaiból létrejön egy konzultációs iroda, amely szervezeti keretet biztosít majd a folyamatos egyeztetéshez a Magyarországon működő nagy multinacionális cégekkel.)


Megkezdődtek az egyeztetések a Néprajzi Múzeum átköltöztetéséről
2012. április 6., péntek 16:53

A Néprajzi Múzeum jövőbeni elhelyezésének ügyében tartott megbeszélést Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Fejős Zoltán, a múzeum főigazgatója. A Kossuth téri épület eredeti funkciójában Igazságügyi Palotaként működött, ennek megfelelően a kormány a Kúriának adná vissza, a múzeumi gyűjtemény számára pedig új, méltó elhelyezést kíván keresni.

Fejős Zoltán főigazgató szerint olyan megoldásban érdemes gondolkodni, melynek köszönhetően a gyűjtemény végleges elhelyezést nyerhet. Az optimális megoldás egy új épület felhúzása lenne, esetleg az Ötvenhatosok terére elképzelt új múzeumnegyedben, hiszen az turisztikai szempontból is ideális helyszín lehetne.

(Orbán Viktor kedden jelentette be: a kormány elkötelezett abban, hogy a Kúria minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa. Ha a Kúria – korábbi nevén Legfelsőbb Bíróság – visszaköltözik az Igazságügyi Palotába, helyreállhat a Kossuth téren az az „alkotmányos háromszög”, amelyet a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom alkot.)


A BRFK megtiltotta a melegfelvonulást a bejelentett útvonalra, a szervezők bírósághoz fordulnak
2012. április 6., péntek 18:03

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta a Szivárvány Misszió Alapítvány által július 7-ére, a Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca útvonalra bejelentett felvonulást, mert álláspontja szerint a rendezvény idején a közlekedés más útvonalakon nem lenne biztosítható. A szervezők a Fővárosi Törvényszékhez fordulnak a döntés felülvizsgálatáért.

„Tekintettel arra, hogy szakvélemény szerint a bejelentett helyszíneken megtartandó vonulásos rendezvény esetén a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, a BRFK, a gyülekezési törvény alapján, a rendezvény adott útvonalon történő megtartását megtiltotta” – írta a főkapitányság.

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Film- és Kulturális Fesztivál szervezői közleménye szerint „a rendőrség nem először próbálja megakadályozni a felvonulás megrendezését, és a gyülekezési jog korlátozását idén is azzal indokolta, hogy a közlekedés más útvonalon nem megoldható”. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a tiltás ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Fővárosi Törvényszékhez.

Az Amnesty International jogvédő szervezet a határozat visszavonására szólította fel a BRFK-t, emlékeztetve arra, hogy a rendőrség tavalyi hasonló döntését felülbírálta a bíróság.

Ráadásul a menet tervezett útvonalán rendszeresen tartanak különböző sportrendezvényeket, tüntetéseket, „ahogy az legutóbb egy hatalmas tömeg részvételével, a kormány politikáját támogató felvonulás esetében is történt”.

A Magyar Helsinki Bizottság, az LMP és a DK is tiltakozott.

(Tavaly februárban a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte azt a rendőrségi döntést, amely megtiltotta a múlt év június 18-ára, a budapesti Hősök tere és az Alkotmány utca közötti útvonalra tervezett Meleg Méltóság Menetét. A döntés szerint 2010 szeptemberében a BRFK tudomásul vette a melegfelvonulás Hősök tere és Erzsébet tér közötti szakaszát, így azt később nem tilthatta meg. Az Erzsébet tér és az Alkotmány utca közötti szakaszon pedig a bíróság szerint azért lehetett átvonulni, mert a közlekedés más útvonalon is biztosítható, így a rendőrség által megállapított tilalmi ok nem állt fenn.)


Milliárdoktól esnek el az állami egyetemek
2012. április 7., szombat 2:17

Az állami egyetemek felét kizárták azokból a pályázatokból, amelyeket márciusban hirdetett meg az oktatási tárca – írta szombati számában a Magyar Nemzet.

Az Új Széchenyi-tervben megvalósuló pályázatok feltételeit összefoglaló, a lap birtokába került dokumentum szerint a Közép-magyarország régió egyes egyetemeit és főiskoláit – az ország 28 intézményéből 13-at – az Európai Unió egyik irányelve miatt diszkriminálják. Az EU 2007-2013-as időszakának egyik irányelve szerint minden területi egység az EU-átlag GDP-hez viszonyított saját GDP-je alapján részesül támogatásban. A lap szerint az oktatásirányítás felismerte a problémát, a kormány döntött arról, hogy a régió számára húszmilliárd forintos átcsoportosítást irányoz elő. Ezt a javaslatot tavaly decemberben be is nyújtották az uniónak, de visszajelzés eddig nem érkezett.

A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő intézményvezetők szerint komoly veszélyeket hordoz magában a megkülönböztetés, mert éppen a legnevesebb nagy egyetemek – például a BME, ELTE, Semmelweis – maradnak ki a lehetőségekből.


Mária Rádió a HM-ingatlanban
2012. április 7., szombat 1:19

Költöznie kellett a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) a honvédelmi tárca egyik Gogol utcai épületéből, a hivatalos álláspont szerint jogszabályi változások miatt – írta szombati számában a Népszabadság, amely szerint az ingatlanba a Mária Rádió költözhet be. A napilap szerint az FRDÉSZ eddig jelképes összegért, évi tizenkétezer forintért bérelte a több mint félezer négyzetméteres ingatlant. A keresztényi megtérést hirdető rádiócsatorna havi 250 ezer forintért veheti bérbe az épületet, cserébe heti legalább tizenöt percben „a honvédelem történelmét, nemzetmegtartó erejét, a kereszténységgel való kapcsolatát, a honvédelem kiemelkedő személyiségeit, történelmi eseményeit" bemutató magazinműsort kell sugároznia


A CBA Hungarikum Delikát brüsszeli üzlete szeptemberben nyit
2012. április 7., szombat 4:02

Várhatóan szeptemberben megnyílik Brüsszelben a CBA Hungarikum Delikát üzlete. Célja a magyar élelmiszeripari termékek, a gasztronómia és ezeken keresztül a kultúra megismertetése külföldön. „Ez misszió a CBA részéről, nem lehet gyors megtérüléssel számolni”, mondta Fodor Attila kommunikációs vezető. A fennállásának 20. évfordulóját idén ünneplő élelmiszerkereskedelmi lánc tervei között szerepel Hungarikum Delikát nyitása még Münchenben, Párizsban Londonban és Madridban. Nem elképzelhetetlen, hogy ezek közül még az idén megnyit valamelyik, az üzletnyitásokról jelenleg is folynak a tárgyalások. (Tavaly a CBA hálózatának összforgalma 565 milliárd forint volt, 10 milliárd forinttal több, mint 2010-ben, az üzletszám érdemben nem változott, a CBA összesen 3377 egységet működtet az országban.)


Az MSZP húsvéti köszöntője
2012. április 7., szombat 12:38

„Ezen a hétvégén a világban mindenfelé megünneplik a keresztény kultúrkörhöz tartozók Jézus feltámadását és a zsidók a menekülését a szolgaságból. Mindkét esemény arra tanít minket, hogy bízzunk az igazságban, a jó győzelmében, a szabadságban még a legvészterhesebb időkben is. Az MSZP ennek szellemében kíván minden magyar polgárnak határon innen és túl kellemes és békés húsvéti ünnepeket és pészahot.”


Selmeczi Gabriella húsvéti üdvözlete
2012. április 8., vasárnap 15:07

„Juhász Gyula reményteljes soraival kívánok minden magyar honfitársamnak áldott, békés Húsvéti ünnepet!

Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét. E zene túlzeng majd minden harangot, S betölt e Húsvét majd minden reményt. Addig zöld ágban és piros virágban Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!
Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője”


Az első negyedévi eva előleget csütörtökig kell befizetni
2012. április 9., hétfő 4:00

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozóknak csütörtökig, április 12-ig kell befizetniük az első negyedév utáni adóelőleget, bevételük 37 százalékát.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!