rss      tw      fb
Keres

Ulrike Lunacek panaszt nyújtott be az Echo TV ellen
Az osztrák zöld EP-képviselő a Médiatanácshoz fordult, egyben elutasította, hogy Bayer Zsolttal közös vitában vegyen részt 


Panaszt tett az Echo TV ellen hétfőn a Médiatanácsnál Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek európai parlamenti képviselője – közölte az MTI bécsi irodájához is eljuttatott közleményében a politikus szóvivője.

A képviselő az Echo TV február 10-én sugárzott, Korrektúra című műsorában elhangzott „goromba sértések és nem tényszerű szemrehányások” miatt fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsához. Lunacek kérelme hatósági felügyeleti eljárás lefolytatására irányul.

A politikus álláspontja szerint – és ennek megállapítására kérte a Méditanácsot – a műsorban elhangzott kijelentések nem tartották tiszteletben az emberi méltóságot, és ezzel megsértették a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt.

A közleményhez mellékelték a Médiatanácshoz intézett magyar nyelvű beadványt. Ebben az olvasható: „a képviselőnek az EP alapjogi bizottsága (LIBE) február 9-i meghallgatásán elhangzott hozzászólásai közül egyetlen (...) állításra reagálva, ám azt összefüggéseiből és a meghallgatáson kifejtett álláspontjának egészéből kiragadva több minősítő kijelentés hangzott el”. „Ezek mindegyike sértő volt, és nem a megszólalást, hanem személyében a kérelmezőt minősítették.” Bayer Zsolt Lunacek állítását kivonatosan és pontatlanul idézte. A kérelemben idézett, kifogásolt szövegrészlet szerint Bayer Zsolt az adásban „agyament, ótvar, hazug idiótának” nevezte Ulrike Lunaceket.

A beadvány szerint Lunacek előzőleg az Echo TV-hez panasszal fordult, amelyben nyilvános bocsánatkérésre és a meghallgatáson elhangzott megszólalásai „korrekt, tényszerű és kiegyensúlyozott bemutatására” hívta fel a csatornát. A politikus azért döntött a hivatalos panasz benyújtása mellett, mert az Echo TV válaszában „nem ismerte el a közlés jogellenességét, illetve annak tartalma miatt sajnálkozást, bocsánatkérést nem fogalmazott meg”.

A képviselő a panasz benyújtásával egyidejűleg az Echo TV-nek küldött elektronikus levélben visszautasította az Echo TV meghívását egy élő televíziós vitára Bayer Zsolttal: „A társadalmi érintkezési normák ilyen súlyos figyelmen kívül hagyásáról általában, és közelebbről személyes emberi méltóságom megsértéséről nincs mit vitatkozni" – írta. A politikus álláspontja szerint az egyetlen helyes reakció a nyilvános bocsánatkérés és „a felszólalásban elhangzottak tényeknek megfelelő visszaadása” lenne.

Az Echo Televízió Ulrike Lunacek levelére írt február 16-i válaszában közölte: Lunacek megalapozatlanul minősíti az Echo TV Korrektúra című műsorszámát kiegyensúlyozatlannak.

A tévé azt állította, a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak eleget tett, a sérelmezett adásban szöveghűen tájékoztatta nézőit Lunacek „sajnos valótlan, és a Békemenet mintegy négyszázezer résztvevőjét súlyosan sértő, a demokratikus meggyőződésüket alaptanul kétségbe vonó kijelentéséről”, amelyben egyebek mellett azt mondta, „ez egy Békemenet volt és itt antiszemita és EU-ellenes jelszavak voltak”.

Bayer Zsolt a február 18-i Korrektúra című adásban közölte: a „csúnya jelzőkért” megköveti Lunacek képviselőnőt, fenntartva véleményét és állítását, hogy a január 21-i Békemenet résztvevőit bármilyen módon kapcsolatba hozni az antiszemitizmussal „megengedhetetlen és aljas hazugság” volt.

***

Süddeutsche Zeitung: Budapest tudatta, hogy egy ilyen bírálóval nem beszél

A hírhez kapcsolódva idézzük fel Kathrin Kahlweit írását, amely a Süddeutsche Zeitung március 19-ei számában jelent meg, Meghíva, meghívás visszavonva címmel: Kínos bohózat a Hanns Seidel Alapítvány értekezlete körül


Ha Bayer Zsolt magyar jobboldali radikálison múlik, akkor Ulrike Lunacek, az Európai Parlament osztrák zöld képviselője „agyament, ótvaros idióta”. Amit mondott, az „rohadt szemét hazugság”. Ennyi, és ennyire undorító. De mit mondott Lunacek? A zöldek külpolitikai szóvivője Brüsszelben bírálóan megjegyezte, hogy januárban egy kormánypárti tüntetésen Budapesten a plakátokon Európa-ellenes és antiszemita jelszavak voltak láthatók. A vállaltan antiszemita Bayer erre a szélsőjobboldali Echo tévében adta elő tirádáját. Következményekkel ez számára, a miniszterelnök barátja számára nem járt, noha Lunacek panaszt tett az adónál. Brüsszelben azonban az ügynek hosszú távú következményei vannak.

Mert ott a CSU-hoz közelálló Hanns Seidel Alapítvány vitát akar – pontosabban akart – rendezni az „új magyar alkotmányról” március 21-én. A meghívó szerint az alkotmány vitát váltott ki, de ez talán csak az információ hiánya miatt van így? Meghívtak egy államtitkárt a budapesti igazságügyi minisztériumból, a kormányzó Fidesz frakcióvezető-helyettesét, egy magyar újságírót, és meg volt hívva Lunacek is. Bár Christian Forster, a Hanns Seidel Alapítvány brüsszeli képviseletének vezetője előzőleg felhívta Lunacek figyelmét rá, hogy „nézeteit Budapesten ellentmondásos módon vitatják”.

A zöld képviselő meghívásának visszavonása nem sokkal az írásban megküldött meghívás után érkezett. A visszavonásban az áll, hogy „tekintettel az Ön személye körüli erősen polemikus magyarországi vitára, nem akarunk olajat önteni a tűzre, és ezért eltekintünk attól, hogy Ön a pódiumon vegyen részt”.  Az is ott állt a levélben: sajnos köztudott, hogy „a magyar félnek vannak bizonyos fenntartásai az Önnel közvetlenül folytatandó vita keretében”. Magyarán: Budapest tudatta, hogy egy ilyen bírálóval nem beszél, és a Seidel Alapítvány ezzel szemben nem tudott mit felhozni. Tudatta viszont, hogy ha Lunaceknek kedve van, szívesen látják a közönség soraiban.

Lunacek megütközött. „Különös fényt vet a magyar kormány képviselőinek demokrácia-értelmezésére”, hogy a jelek szerint nem akarnak kiállni a bíráló vitára – mondta. A képviselő ugyanis nem akarja elhinni, hogy a Hanns Seidel Alapítványnak teljesen magtól jutott eszébe az az udvarias ötlet, hogy megkíméli magyar barátait a személyétől. A meghívott műsorvezető, Doris Simon, a Deutschlandradio munkatársa időközben lemondta részvételét. És az alapítvány? Neki mindez ugyan rendkívül kínos, de az Európai Néppárt – az Európai Parlament konzervatív frakciója – barátai között a Nibelung-hűség a jelek szerint erősebb. Amikor a Süddeutsche Zeitung Brüsszelben érdeklődött, a következő mail érkezett: „Célunk az volt, hogy a magyar kormányoldalt összehozzuk kritikus brüsszeli hangokkal. Arra a megállapításra jutottunk, hogy a rendezvény a két oldal érzékenységei miatt már csak nehezen tartható meg az eredeti koncepció szerint. E háttér előtt a lemondást vagy az elhalasztást vettük fontolóra”. A dolgot persze így is meg lehet oldani.

______________

Az ügy részleteit lásd napi apróinkban:
Ulrike Lunacek esete a magyar csőcselékbeszéddel (Mihancsik Zsófia)
Még egyszer a Schöpflin-levélről (Niedermüller Péter)

és korábbi hírösszefoglalóinkban
Ulrike Lunacek bepanaszolta az Echo Tv-nél Bayer Zsoltot; Médiasöpredék
Magyarország hideg polgárháborúja; Brüsszel fokozza a nyomást – két FAZ-kommentár
Wiener Zeitung: Selmeczi Gabriella Hannes Swobodáról
Le Monde: Bayer Zsolt sértegetései
Schöpflin-levél Lunaceknek, és a bizonyíték
Magyarország hideg polgárháborúja; Brüsszel fokozza a nyomást – két FAZ-kommentárHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!