rss      tw      fb
Keres

Elkezdődött

Nika György interjúja Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel


Nika György: „Jó estét kívánok!
Magyarország gyors és határozott versenyképességjavító intézkedésekre készül – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután egyeztetett az Unió vezetőivel. Napokon belül meglesznek a magyar gazdaság állapotáról szóló információk, és az után 72 órán belül a kormány akciótervet fogadhat el a rövid távú problémák kezelésére. A kérdés, hogy mekkora gazdasági mozgástere lehet az új kormánynak: mi az, amit még elnéznének Brüsszelben, és mi az, amit már nem… A magyar kormányfő és az EU elnöke abban egyetértett, hogy a pénzügyi gazdasági válságnak még koránt sincs vége. Filmbejátszás.

[– Képes tudósítás Van Rompuyjel folytatott megbeszélésről. Szinkronhang: Van Rompuy így üdvözli Orbánt: „Mister Prime Minister” – a gazdasági válság mellett arról is tárgyalt… stb.
– Képek a varsói megbeszélésről Tuskkal, Horvátország, Szerbia mielőbbi integrációjájól tárgyaltak
– Szakértő arról, hogy a magyar külpolitika iránya a kiüresedett V4-ek helyett új megoldásokat keres: erős régiós szövetségesek kellenek a Szlovákiai rossz viszony miatt
– De Orbán is, Tusk is kiemelte, hogy a visegrádi együttműködésben gondolkodnak – de ezt szinkronban csak Tusktól halljuk
– Orbán a lengyel gazdaság teljesítményét dicséri szinkronban
– Szakértők szerint az új kormány felismerte a regionális együttműködés jelentőségét
– Magyarics Tamás a Ma reggelből – a régiónak lakosságszáma miatt jelentős az érdekérvényesítő képessége
– A rendszerváltás óta egyetlen miniszterelnök sem választotta első útja helyszínéül Varsót; Antall, Boros, Horn is Nyugat-Európában kezdett, Medgyessy a Vatikánban, Gyurcsány, Bajnai Bécsben, Orbán előzőleg Párizsban
]
Ezzel kezd a műsor, teljes öt percet fordít erre a beszámolóra. Majd következik az interjú:

Nika György:– És itt van Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, jó estét kívánok! Ön végigülte az összes találkozót, ugye, tehát Varsótól Brüsszelig?

Szijjártó Péter: – Ott voltam végig.

– [némi bizonytalanság] Esett ma a tőzsde, Magyarországon esett a tőzsde, esett a forint, azt mondják elemzők, azért, mert két fideszes politikus a gazdaságról nagyon súlyosan nyilatkozott. [Szijjártó mosolyogva hallgatja] Kósa Lajosról és Varga Mihályról van szó. Ez egyfajta egyeztetett kommunikáció, hogy míg a miniszterelnök ismerteti Brüsszelben az új kormány, gondolom, gazdaságpolitikai elképzeléseit, addig itthon két vezető fideszes politikus nagyon komolyan bírálja a gazdaság helyzetét. És ennek milyen következményei vannak?

– Nézze, tőlünk hónapok óta azt kérdezik, hogy milyen gazdaságpolitikai lépéseket fogunk tenni, mi pedig hónapok óta elmondjuk, hogy a következő gazdaságpolitikai lépések, azok attól függenek, hogy milyen állapotban van valójában a magyar gazdaság, mert az egészen világos, hogy nem olyan állapotban, mint amilyet a kormány által elfogadott törvényekben a számok mutatnak. [Felirat: Varsó és Brüsszel után – tehát eszükbe se jutott új anyaggal készülni] Tehát a költségvetési számok és az egyéb, az előző kormány által publikált, kommunikált számokról mindenki azt mondja, hogy nem igaz. A 3,8 százalékos állítólagos hiány kapcsán a Nemzeti Banktól kezdve az Állami Számvevőszéken át a Költségvetési Tanácson keresztül 29 vezető közgazdászig mindenki egyetért abban, hogy ennél jóval magasabb lesz a hiány, legalább 1 százalékkal magasabb lesz a hiány, az olyan 120-140 milliárd forintot jelent pluszban. Vita vagy szakmai konzultációk jelenleg arról zajlanak, hogy mennyivel lesz magasabb a hiány valójában, mint amit a kormány leírt.

A kérdés ugye az, hogy  tőzsde, az árfolyam miért reagált ennyire érzékenyen, minden más folyamattal szembemenve, például Londonban is a biztosításkockázati díj Magyarország szempontjából ma nőtt, miközben a többi, körülöttünk lévő országé csökkent. Tehát ugye néhány napja van új kormány, de most először reagált a tőzsde ilyen negatívan.

– Nézze, azt nyilván mindenki megtiszteltetésnek veszi, így fideszes vezető politikusok is, ha a nevüket és a nyilatkozataikat ilyen konkrét gazdasági folyamatokkal hozzák azonnal összefüggésbe, tehát nyilvánvalóan badarság lenne azt gondolni, vagy a valóságos túlságos leegyszerűsítése lenne, ha azt gondolnák, hogy egyes nyilatkozatok kapcsán mondjuk tőzsdeindexek és árfolyamok mozdulnak meg radikálisan. Egy dolog viszont biztos: Magyarország az igazság pillanat előtt van. Azt már mindenki tudja Magyarországról, hogy azok a számok, amiket az előző kormány a gazdaság jellemzőiként publikált, azok nem igazak. És mindenki azt várja, hogy akkor mondjuk meg, hogy a magyar gazdaság valós állapota valójában hogyan is néz ki. Mert ha nem teremtünk átláthatóságot, ezt a brüsszeli tárgyaláson az Európai Unió vezető politikusai transzparenciaként emlegették tudományos nevén, tehát ha nem teremtünk átláthatóságot, transzparenciát, akkor hiányozni fog az az ugródeszka, amiről a kormány gazdaságpolitikai elképzelései el tudnak indulni. Tehát azt minden egyes tárgyalópartnerünk világossá tette Brüsszelben, hogy az nem maradhat következmények nélkül, hogy a magyra gazdasági adatok folyamatosan hamisak. Hamis adatokat közölt az előző kormány az Európai Unió felé, az EU különböző intézményei felé, megvezették a magyar lakosságot…

– Ezt mondták Brüsszelben?

– Hogyne, azt mondták, nagyon szeretnék, ha nem Görögország útját járná Magyarország, tehát a gazdasági adatok elhazudása, manipulálása után a valós adatokat hozzuk nyilvánosságra, és ennek megfelelő gazdasági lépésekre kerüljön sor. És Orbán Viktor világossá is tette, hogy okulván a görög példából, ha a kormány, illetve az ő rendelkezésére fognak állni a gazdaság valós adatai – a gazdasági tényfeltáró bizottság dolgozik, most már napok kérdése, ugye Varga Mihály ma is tartott egy egyeztetést a közgazdászokkal…

– Igen, a hét végére ígért adatokat…

– Így van, tehát ha nyilvánosságra kerülnek a számok, akkor 72 órán belül a kormány egy gazdasági akciótervet fog letenni az asztalra. Ugye Görögország esetében is abból volt a probléma, kiderült a helyzet, és utána a kormány gondolkozott azon, hogy mi legyen, és nem tettek semmit.

– [Nika közbevág] Jó, ne is beszéljünk Görögországról. Ebben a képlékeny állapotban vagy helyzetben mi az, amit kérhetett a magyar miniszterelnök, néhány napos beiktatása után, és mi az, amire – mondjuk így – felhatalmazást kapott? Mindenki ilyenkor a hiányról beszél, hogy vajon Brüsszelben engedélyeztek-e a 3,8 vagy 4-nél nagyobb hiányt. Miközben több országnál 6-8-10 százalékos hiányról beszélnek már.

– Nézze, azért a brüsszeli tárgyalások során – és azért Orbán Viktor ma találkozott az Európai Unió legfontosabb vezetőivel, a Tanács elnökével, a brüsszeli bizottság elnökével és a parlament elnökével a mai napon –, egyértelművé vált, hogy Európában azok lehetnek versenyelőnyben, akik a rövid távú egyensúlyjavító lépéseket és a hosszú távú versenyképességjavító intézkedéseket egyszerre tudják meghozni. Ebben egyetértés van, egész Európa erről beszél.

– Ez Magyarország szempontjából mit jelenthet?

– Hát ez egy óriási versenyelőnyt jelent. Ugyanis az a rendkívül széles felhatalmazás, amivel a mostani kormány rendelkezik, a választóknak az a döntése, amivel egy egészen új rendszert alapítottak meg az országgyűlési választással, ez óriási lehetőséget ad a magyar gazdaság újjászervezésére. Tehát gyakorlatilag nincs még egy kormány az EU-ban, aki ilyen hatalmas felhatalmazással rendelkezvén ilyen lehetőséget kapna arra, hogy rövid távú és hosszú távú versenyképességjavító lépéseket egyszerre tegyen. Tehát a magyar gazdaság újjászervezése, az most a feladat, mert az látszik, hogy a toldozgatás-foldozgatás, a megszorítások, ezek kudarcra ítélt lépések…

– [Sokadszor próbál közbeszólni] Ebben nincsen vita nyilván még az Unióval sem. De Brüsszelben ugye árgus szemekkel figyelnek bizonyos számokat. Ezek a számok mennyire vannak kőbe vésve? Mennyire lehet tőlük eltérni, mit kell letenni cserébe ahhoz, hogy el lehessen térni? És megkapta-e erre az új kormány az engedélyt?


forum.index.hu

– Nézze, Barroso úr, az Európai Bizottság elnöke a teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktort. [Közben már egy ideje folyamatosan Barroso és Orbán közös sajtótájékoztatóját látjuk] Tegnap este az Európai Bizottság hat biztosával folytattunk egy munkavacsorát, ahol olyan fontos biztosok voltak, mint a fejlesztési ügyekkel foglalkozó, költségvetési ügyekkel foglalkozó, az adó- és vámügyekkel foglalkozó, a regionális politikát felügyelő biztos, és mind azt mondták, hogy ők is, ugyanúgy, ahogy a választási kampányban az Európai Néppárton keresztül a kormányzásban is, és majd a 2011-es uniós soros elnökségi pozíció betöltése idején is teljes támogatásukról biztosítják Magyarországot. Mindenki azt várja, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba, mondjuk meg a gazdaság valós állapotát, ők is látják, hogy a számok nem a valóságról szólnak, teremtsünk végre átláthatóságot, teremtsük meg annak a lehetőségét, hogy többet ne lehessen elhazudni a gazdaság valós állapotát, és kezdjünk hozzá a magyar gazdaság újjászervezéséhez. Erről biztosította is a magyar miniszterelnök az uniós tárgyalópartnereket.

– Szó volt arról, hogy az Unióval újrakezdik a tárgyalásokat erről az óriáshitelről? Az IMF a jövő héten jön újra a szokásos negyedéves magyarországi bejárására…

– Erről nem volt szó, tehát ilyen tárgyalások nem folytak, arról viszont igenis volt szó, hogy nem mehetnek tovább úgy a dolgok, mint ahogy eddig mentek, ez egész Európára igaz, hiszen ebben is egyetértés volt, hogy újabb és újabb válságlökések fogják elérni Európát.

– [Nika félbe akarj szakítani, végül sikerül] Világos, fél percünk van. Magyarország milyen új szövetségi mozgásteret akar magának kialakítani? Akár a Visegrádi Négyeknél, akár az Unión belül… [stb.]

***

Összesen: 13 perc 50 másodperc
Majd következik az árvízi beszámoló 1,5 percben
Végül az árvízi segélykoncert ürügyén filmösszeállítás: az Animals együttesről és Eric Burdonről, illetve beszélgetés a stúdióban, ahol ott ül Eric Burdon is. Időtartam: közel 8 perc.

Ez volt Az Este, 2010. június 3-án.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!