rss      tw      fb
Keres

Lassult a növekedés Törökországban

MTI 2012. április 2., hétfő 12:08

Törökországban nyolc százalékot meghaladó mértékben nőtt tavaly a hazai össztermék, a növekedés üteme azonban folyamatosan mérséklődött negyedévről-negyedévre a globális gazdaság gyengülése miatt.

A pénzügyminiszter hétfői nyilatkozata szerint az adatok nem okoztak meglepetést, és a folytatódó lassulás ellenére a tárca négy százalék körüli növekedést vár az idén.

Tavaly a negyedik negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbihoz képest, a harmadikban 8,4, a másodikban 9,2 százalék, az elsőben még 11,9 százalék volt a tizenkét havi növekedés.

2009-ben a világgazdasági válság mély recessziót okozott Törökországban, nem vezetett azonban belső pénzügyi válsághoz. A török kormánynak nem volt szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére, a bankszektor sem szorult állami támogatásra, és nem volt tapasztalható nagyobb arányú tőkemenekülés sem.

A gyorsan növekvő török gazdaságra leselkedő egyik legnagyobb veszély a folyómérleg-hiány bővülése - a túlfűtöttség egyik klasszikus jele -, a gazdasági növekedés lassulása azonban e tekintetben jó jel a pénzügyminiszter szerint.