rss      tw      fb
Keres

Döcögve, de halad a cseh-német megbékélés

MTI 2012. április 2., hétfő 10:59

Bár a cseh-német kapcsolatok az utóbbi években állítólag legjobbak a történelemben, a II. világháború után a korabeli Csehországból kitelepített mintegy hárommillió szudétanémet máig eltérően megítélt és sokat vitatott ügyében azonban csak lassabban olvad a feszültség, holott kétségkívül ezen a téren is komoly előrelépés tapasztalható.

Karel Schwarzenberg és Guido Westerwelle külügyminiszterek március elején Prágában egybehangzóan azt állították, hogy a minőségi változás a cseh-német viszonyban az 1992-ben aláírt csehszlovák-német jószomszédsági szerződés, de főleg az 1997-ben aláírt cseh-német megbékélési nyilatkozat következménye. A német diplomácia vezetője éppen ezen dokumentumok aláírásának 20., illetve 15. évfordulója alkalmából látogatott el Prágába, s ugyancsak ebből az alkalomból keresi fel kedden a cseh fővárost Angela Merkel kancellár.

"Sikerült megoldanunk a múlt nagyon nehéz terhet jelentő problémáit, amelyek korábban nagy szerepet játszottak. Ma ezek a kérdések már a történészekre tartoznak" - húzta alá márciusban a cseh külügyminiszter.

Az 1997-es nyilatkozat célja az volt, hogy a cseh-német kapcsolatokat a jövő felé fordítsa. Németország a dokumentumban egyebek között elismerte felelősségét a náci bűncselekményekért, és sajnálkozását fejezte ki a cseheknek okozott szenvedésekért. Csehország ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azokért a jogtalanságokért, amelyeket a szudétanémetek kitelepítésével okozott ártatlan embereknek.

Tény, hogy az 1997. január 21-én Prágában Václav Klaus akkori cseh miniszterelnök és Helmut Kohl német kancellár által aláírt megbékélési nyilatkozat hónapokig rendkívül éles politikai viták tárgya volt Csehországban. Ma már ez a fajta vita a múlté, s jól működik a felek által létrehozott cseh-német megbékélési alap is. Nem véletlen, hogy a nagyrészt Berlin által finanszírozott alap elsősorban a fiatalságot érintő projektek megvalósítására összpontosít, s elősegíti a szudétanémet múlttal kapcsolatos csehországi tervek megvalósítását.

Bár Prága hivatalosan továbbra is érvényesnek tekinti a kitelepítéseket megalapozó Benes-dekrétumokat, a problémakör társadalmi értelmezése nagyon sokat módosult. Számos olyan könyv, tanulmány, újságcikk jelent meg, amely reálisan mutatja be a háború utáni kort, eseményeket, s feltárja a cseh fél által elkövetett súlyos jogsértéseket is.

Mondd, hol vannak a halottak? - címmel például a cseh közszolgálati televízió tavaly fő műsoridőben mutatta be azt a dokumentumfilmet, amely megpróbálja feltárni és bemutatni a II. világháború utáni időszakban a német polgári személyel ellen Csehországban elkövetett bűncselekményeket. A filmet David Vondrácek rendezte, akinek nem ez volt az első filmje ebben a témában. A korábban bemutatott Gyilkosság cseh módra nagy vihart kavart. A film készítői több tömegsír nyomait is bemutatták. Az alkotásban számos korabeli, rendkívül megrázó eredeti filmfelvételt is felhasználtak.

A dokumentum azt sugallja a cseheknek, hogy a bűnöket be kell ismerni, s le kell róni a tiszteletet a törvénytelenségek áldozatai előtt. Követendő példaként azt a keresztet hozza fel, amelyet néhány éve Postoloprty településen állítottak fel a zavaros korszak helyi áldozatainak emlékére, tekintet nélkül azok nemzetiségére. A tömegsírokat más helyeken is feltárják, s az egykori tettesek felelősségre vonása is téma.

Fontosnak minősíthető, hogy az észak-csehországi Ústí nad Labemben rövidesen múzeum nyílik a határ menti régióban egykoron többséget alkotó szudétanémetekről.

Mindezek ellenére Prága továbbra is elzárkózik az elől, hogy közvetlen tárgyalásokat kezdjen a kitelepített szudétanémetek képviselőivel. A legfőbb ok az, hogy Csehország továbbra is attól tart: ha átértékelnék a szudétanémetek kitelepítésének ügyét, megtörténhet, hogy azok esetleg anyagi kárpótlást kérnek a Csehországban maradt javaikért. Ezt pedig Prága mindenképpen szeretné elkerülni. Ez a legfőbb oka a Benes-dekrétumokhoz való ragaszkodásnak is.

Politikai szempontból mérföldkőnek számít, hogy 2010-ben hivatalos látogatást tett Prágában Horst Seehofer bajor kormányfő, aki az elűzött szudétanémetek legfőbb patrónusa. Érdemes tudni, hogy a II. világháború után ez volt az első hivatalos cseh-bajor magas szintű politikai párbeszéd. A bajor kormányfő csehországi látogatása mindezek ellenére azt is megmutatta, hogy a múlt értékelése terén a felek között továbbra is megmaradtak a nézetkülönbségek. "Tudjuk, hogy vannak kérdések, amelyekben továbbra sem értünk egyet. Egyetértettünk viszont abban, hogy a múlt helyett a jövőbe fogunk tekinteni, s előre akarunk menni" - szögezte le akkor Seehofer a szudétanémet kérdésre célozva. Petr Necas cseh miniszterelnök pedig "áttörésnek" nevezte bajor kollégája prágai látogatását.

A bajor miniszterelnök a hivatalos látogatás befejezése után felkereste a szudétanémet kitelepítettek szövetségének prágai képviseletét is, amelynek létrehozása szintén az oldódás eredménye. "Ez már a magánprogram része, s magánidejében a bajor miniszterelnök Prágában is azt tesz, amit akar" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Necas.

Bernd Posselt, a II. világháború után Csehszlovákiából kitelepített szudétanémetek bajtársi szövetségének szóvivője márciusban ismételten felszólította a német politikusokat, hogy prágai látogatásaikon szorgalmazzák a szudétanémetek és a cseh kormány közti közvetlen párbeszéd elindítását.

A magas rangú cseh-német találkozókat Posselt is üdvözölte. "Minél gyakoribbak a találkozások, annál jobb lesz a szomszédsági kapcsolat. Minél jobb a szomszédsági kapcsolat, annál jobb a szudétanémeteknek" - hangsúlyozta Posselt.