rss      tw      fb
Keres

Csecsen leszámolás készül Londonban a brit kémelhárítás szerint

MTI 2012. április 2., hétfő 10:46

A brit kémelhárítás szerint gyilkossági kísérlet célpontja lehet Ahmed Zakajev londoni emigrációban élő csecsen szeparatista vezető - írta kedden a The Telegraph brit napilapra hivatkozva a The Moscow Times.

A brit lap kezébe jutott dokumentum szerint Ramzan Kadirov csecsen elnök egy londoni ügynökét bízta meg politikai ellenfele megölésével.

"Kadirov - aki számos ellenfelének meggyilkolásáért felelős - egy feketelistát készített azon személyekről, akiket likvidáltatni kíván, (...) amelyen valószínűleg Ahmed Zakajev is szerepel" - olvasható a jelentésben, amely a terv kivitelezésének szándékával gyanúsított ügynök kiadatásával kapcsolatos bírósági iratokra hivatkozik.

A kémelhárítás (MI5) tanácsára a brit belügyminiszter 2010-ben kiutasította az országból a dokumentumokban "E1" néven emlegetett feltételezett bérgyilkost. A 45 éves csecsen férfi - aki 2003 óta él a szigetországban családjával - azóta jogi csatát vív a belügyminisztériummal, a bíróság pedig mindeddig megakadályozta kiutasítását.

Az MI5 szerint "E1" egy korábbi elitkatona, aki részt vett Kadirov egy volt testőrének 2009-es bécsi meggyilkolásában is. A férfit jelenleg őrizetben tartják, mivel a belügy és a kémelhárítás megítélése szerint személye "nemzetbiztonsági veszélyt jelent".

Zakajev szerint "manapság több orosz kém tevékenykedik Nagy-Britanniában, mint a hidegháború idején". "Semmi sem fog változni, amíg Vlagyimir Putyin nem veszti el pozícióját Oroszországban. Továbbra is megpróbálnak majd ártani nekem és a többi politikai ellenségüknek" - mondta a The Telegraphnak a 2002 óta Londonban élő csecsen szeparatista vezető, akinek kiadatását Oroszország korábban sikertelenül kérte.

Ezzel szemben Kadirov szóvivője visszautasította a jelentésben foglaltakat, szerinte "valaki Londonban oroszellenes hisztériát próbál kelteni".

A dokumentumok nyilvánosságra jutása mindössze egy héttel azután történt, hogy Londonban meglőttek egy volt orosz bankárt. A The Telegraph szerint az MI5 attól fél, hogy London egyre inkább az orosz és egyéb kelet-európai országok politikai és alvilági leszámolásainak színhelyévé válik.