rss      tw      fb
Keres

Észak-Korea csökkenti a katonák magasságának alsó határát

MTI 2012. április 2., hétfő 10:44

Az észak-koreai hadsereg 145-ről 142 centiméterre csökkentette a besorozhatók magasságának alsó határát, mert a mai nemzedékben sok az angolkóros a kilencvenes évek közepének pusztító éhínsége miatt - írta hétfőn egy szöuli internetes újság.

"Mivel igen sok fiú túl kicsi ahhoz, hogy megfeleljen a magasságbeli követelményeknek (...) a hadsereg ma már mindazokat felveszi, akik elérik a 142 centimétert" - mondta egy észak-koreai forrás a Daily NK című, általában jól értesült lapnak, amelyet észak-koreai menekültek írnak.

Minden 16-17 éves fiúnak legalább kétéves kötelező katonai szolgálatot kell teljesítenie. A jó egészségi állapotú lányoknak, nőknek is kötelező, de rövidebb idejű a szolgálat. Az észak-koreai hadsereg állománya 1,2 millió fő, e tekintetben a negyedik a világon.

A most behívott észak-koreai fiatalok a kilencvenes évek közepén születtek, amikor az éhínség százezrek halálát okozta, s a megmaradt lakosság csaknem egészét legyöngítette. A születési arány abban az időszakban nagyon alacsony volt, a gyermekhalandóság pedig igen magas, miáltal csökkent a ma katonai szolgálatra alkalmasok száma - közölte az észak-koreai forrás.

Észak-Korea ma megint súlyos élelmezési válsággal küszködik. Az ENSZ szerint hatmillió embernek - a lakosság negyedének - van szüksége sürgős élelmiszersegélyre. Valerie Amos, a világszervezet humanitárius ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettese tavaly ősszel, az országban tett négynapos látogatásáról visszatérve úgy becsülte, hogy az öt év alatti gyerekek harmada szenved krónikus alultápláltságban, a sztálinista ország északi részén pedig ez az arány eléri a 45 százalékot.