rss      tw      fb
Keres

Számos visszaélésre derült fény a kínai Nyugat-Kelet gázvezetékkel kapcsolatban

MTI 2012. április 2., hétfő 10:30

A könyvvizsgálók szerint a minőségbiztosítással, a beszerzésekkel, a munkavállalókkal és a földvásárlásokkal kapcsolatosan is gondok adódtak a második kínai Nyugat-Kelet gázvezeték építésekor.

Csaknem 840 millió jüanra (29,4 milliárd forint) rúg a szabálytalan beszerzéssel megvásárolt építőanyagok és felszerelések értéke, a számítási hibák pedig 204 millió jüannal (7,1 milliárd forint) növelték a beruházás kiadásait - állapította meg a nemzeti könyvvizsgáló hivatal a Nyugat-Kelet gázvezeték munkálataival kapcsolatban. A tavaly június és szeptember között elvégzett vizsgálat illegális albeszerzők foglalkoztatására, irreálisan magas vételi árakra és tetszőlegesen megszabott díjakra is fényt derített. A hivatal szabálytalan munkáltatói szerződéseket is talált, s az is kiderült: képzetlen munkások és megfelelő végzettség nélküli "szakemberek" dolgoztak a projekten. A 142,2 milliárd jüanos (5 ezer milliárd forint) költségvetésű, második nyugat-kelet irányú gázvezeték idén júniusra készülhet el teljesen; a tervek szerint Hszincsiang autonóm tartománytól a dél-kínai Kuangtung (Guangdong, Kanton) tartományig ível 8700 kilométeren át.

A Nyugat-Kelet-gázvezetékek stratégiai fontossággal bírnak, a nyersanyagban gazdag nyugati területekről szállítanak gázt az iparilag fejlett, energiahiánnyal küzdő keleti partra.