rss      tw      fb
Keres

OGY - Schmitt-ügy - Nem vették tárgysorozatba az államfő lemondását kérő határozati javaslatokat

MTI 2012. április 2., hétfő 9:59

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn nem vette tárgysorozatba azokat az ellenzéki határozati javaslatokat, amelyekben lemondásra kérik Schmitt Pál köztársasági elnököt.

Az egyik határozati javaslatot Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, valamint Hiller István és Tóbiás József szocialista képviselők jegyzik; ebben az Országgyűlés azt állapítaná meg, hogy Schmitt Pál méltatlan tisztségére, ezért felkérné, hogy haladéktalanul mondjon le.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó független Molnár Csaba által beterjesztett határozati javaslatban pedig az Országgyűlés arra kérné fel a köztársasági elnököt, hogy Magyarország, valamint a tudományos élet tekintélyének megóvása érdekében fontolja meg a lemondást. Molnár Csaba emellett a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényhez is benyújtott egy módosítást. Eszerint ha az államfő megbízatása "erkölcsi integritásával" kapcsolatban szűnik meg, akkor a továbbiakban nem illetik meg a volt köztársasági elnököknek járó jogosultságok és juttatások.

A bizottsági ülésen - amelynek napirendjét a fideszes Vas Imre indítványára egészítették ki a három javaslattal - az előterjesztésekhez nem volt hozzászólás, vita nélkül szavaztak a bizottsági tagok. Molnár Csaba két javaslatára senki nem szavazott igennel, a szocialista indítványt pedig az ülésen jelen lévő egyetlen szocialista képviselő, Bárándy Gergely támogatta.