rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. március 30.

A sámántáncról
Újhelyi István, a parlament MSZP-s alelnöke


Bolgár György: Arról szeretném kérdezni a hátralévő néhány rövid percben, hogy néhány nappal ezelőtt okozott egy kis feltűnést, nemcsak itt nálunk, másutt is, hogy a Parlamentben a közelmúltban a korona körül lejtett táncot egy sámán, és mellette még ének is elhangzott. Szóval egy műsor zajlott a korona körül, ezt közönség is nézte, és amikor én érdeklődtem az Országgyűlés Hivatalánál, hogy ezt hogy lehetett megcsinálni, ki engedélyezte ezt, a válasz az volt, hogy mi nem is tudtunk róla, a Jobbik frakció szervezte meg. Ez így megy, hogy egy parlamenti frakció bevisz, akit akar, és aztán föl-alá táncolhat vagy ugrálhat, vagy műsort rendezhet bárki a korona körül? Sem bejelentés, sem engedély nem kell hozzá? Hogy működik ez az Ön tudomása szerint?

Újhelyi István: - Láttam a Youtube-on én is a felvételt, és az egyik szemem sírt, a másik pedig kényszeredetten nevetett, mert elképesztő, hogy ilyen előfordulhat. És hogy a Szent Koronát, amely a kupolában, a Parlament közepén nyugszik a turisták örömére, ezt táncolta körbe ez a kedves sámán, ez döbbenetes. És azért furcsa a szituáció, mert – hadd hozzak egy párhuzamot – ezelőtt néhány héttel a Radnóti-díj, az antirasszista díj átadására kellett volna sort keríteni a Magyar Országgyűlés épületében, ezt a díjat tíz éven keresztül mindig a Parlament felsőházi termében adta át a díjazottaknak a Magyar Ellenállók és Antifasiszta Szövetség szervezte. És én hivatalból kértem meg a termet, hogy a helyszínt biztosítsa az Országgyűlés, és nekem mint házalelnöknek írt levelet a Kövér úr titkársága, amelyben jelzik, hogy a MEASZ, a díj és annak szellemisége nem kívánatos a Házban, és nem engedélyezik a programot.

- Annak szellemisége, ez is benne volt?

- Igen, benne van.

- Ó, bravó, bravó!

- Elképesztő az a levél. Én több helyen felolvastam már, mert teljesen kiakasztott, hogy egy olyan díjat, ami tényleg köztiszteletben álló külföldi és magyar antifasiszták, és a rasszizmus ellen maguk hétköznapi életében fellépő tudományos, művészeti emberek kapnak, de hát nem kell Bolgár úrnak ezt a díjat külön ecsetelnem...

-… Hát véletlenül köztük voltam, de Czeizel Endrétől Fischer Ivánig, a hajléktalanokat segítő szociális munkástól a német közreműködőig – szóval német díjazott is volt, afrikai származású is – mindenféle ember közte volt...

- Bizony. Döbbenet, hogy ezt kitiltotta Kövér László a Parlamentből. Ide akartam visszavezetni a gondolatmenetet, csak hogy ne hagyjuk magunkat, hogy én, mintha egy turistacsoportot fogadnék, úgy szerveztem meg egy koccintást és egy kézfogást múlt héten a díjazottaknak, akik el tudtak jönni, és akiknek volt rá ideje, és így kellett kijátszanom Kövér László őrségét. Ehhez képest, ha erre volt figyelme a házelnök úrnak, akkor nem tudom, hogy a csapata hogyhogy nem lépett közbe, amikor cirkuszt csinált a magyar demokrácia legfontosabb intézményéből a Jobbik frakciója. Érdemes ezt a Youtube-felvételt megnézni, turisták tucatjai állnak, bámulnak és filmeznek, hogy mi zajlik hétköznap a kupolateremben.

- A sámán ugyan önmagában senkit nem zavar, ez egy érdekes és bizonyos szempontból újdonságnak ható néprajzi bemutató is lehetett volna, csak nem éppen a Parlamentben és a korona körül. Szóval nem lehet ebből ügyet csinálni a parlamentben?

- Most zajlik az új országgyűlési törvény vitája, ahol én éppen azzal mentem neki a Fidesz-frakciónak és Kövér Lászlónak, hogy mi a csudának van szükség egy fegyveres őrségre, egy új házőrségre – ahogy mi hívjuk, Kövér-csendőrségre – a Parlamentben. Attól tartok, hogy jól összemosnák a kettőt, és bejelentenék, hogy azért van szükség, hogy ilyenek ne fordulhassanak elő. Csak az a probléma, hogy ha valaki megnézi a felvételt, ott látja, hogy a koronaőrök rezzenéstelen arccal állnak. Elképesztő, hogy végzik a dolgukat. Állnak vigyázzban, és őrzik a koronát. Tehát nem volt senki, aki a mai szabályoknak megfelelően közbelépjen. Lehetséges, hogy már csak a miheztartás végett is a Kövér úrékhoz fogok fordulni, tájékoztatást kérve, hogy ez hogy fordulhatott elő, de magunk között szólva én is azt gondolom, hogy jobb ezen túllépni, ne csináljunk még nagyobb reklámot annak a frakciónak, amelyik ezt szervezte.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái