rss      tw      fb
Keres

Időjárás-jelentés

MTI 2012. április 1., vasárnap 13:25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Éles hőmérsékleti kontraszt alakult ki Európában: a mára virradóan hozzávetőleg a 48. szélességi kör mentén húzódó frontálzónától északra elhelyezkedő hideg légtömegben a csúcshőmérséklet mindenütt 10 fok alatt marad, sőt a Skandináv-félsziget északi részén napközben is fagy, az alacsonyabb szélességeken ugyanakkor 17, 24 fokig melegszik fel délutánra a levegő. A hideg levegőt a Brit-szigetek fölötti középponttal rendelkező anticiklon és a Kelet-európai-síkság fölött örvénylő ciklon közös áramlási rendszere erős vagy viharos széllel szállítja dél felé. A ciklon területén erősen felhős az ég, és sokfelé alakul ki záporeső, északabbra hózápor, kontinensünk többi részén napos és felhős területek váltakoznak, és csapadék inkább csak az említett frontálzóna mentén fordul elő. A Kárpát-medence fölé nagyrészt száraz, hétfőn délnyugatira forduló áramlással már ismét egyre melegebb levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Vasárnap a sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződés várható, és főként keleten, északkeleten valószínű elszórtan záporeső, hózápor, néhol jégdara, majd estére kiderül az ég. Hétfőn az ország déli, délnyugati felén derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, míg északon, északkeleten több-kevesebb gomolyfelhő zavarja a napsütést.

Csapadék sehol sem várható. Vasárnap az északnyugati, északi szelet erős, kezdetben helyenként viharos lökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Hétfőn a délnyugatira forduló szél a nyugati országrészt leszámítva sokfelé megerősödik, az Alföld északi felén viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1, -4 fok között várható, sőt az Északi-középhegység völgyeiben és egyes szélcsendes alföldi fagyzugokban néhány fokkal hidegebb is valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 14, 18 fok között alakul.