rss      tw      fb
Keres

Meghallgattatott


Még egy megjegyzés a péntek esti Schmitt Pál-interjúhoz, csak a rend kedvéért.

Schmitt Pál azt mondja: „Nem esett jól, hogy én Szöulban képviseltem az országot, Szöulban tárgyaltam meghatározó gazdasági emberekkel […] a koreai elnökkel tárgyaltam gazdasági és együttműködési kérdésekről, ezek közben itt egy gyorsított eljárással, úgy, hogy engem meg se kérdeztek… már bocsánatot kérek, van ez a mondás, hogy audiatur et altera pars, hallgattassék meg a másik fél is, ez több ezer éves mondás, hát annyit elvártam volna, hogy a szenátus megvár. Hova volt ez a nagy sietség? Egy napot kellett volna hogy várjanak, becitáljanak […], elmondtam volna nekik is, hogy képzelem én ezt az egészet.”

A becitálás és az elmondás megtörtént. Csak éppen nem azokban a napokban, amelyeken Schmitt áldozatos munkával Szöulban képviselte a hazát, és a Schmitt fejében élő ranghierarchiának megfelelően történt meg: nem ő jelent meg a plágiumvizsgáló bizottság előtt, hanem berendelte magához a bizottság elnökét, hogy tájékoztassa őt, és rajta keresztül a bizottságot, a saját elnöki álláspontjáról. (Nyilván úgy vélte, ennyi is elég lesz.)

Ezt Fluck Ákos ügyvédnek a bizottság jelentéséhez fűzött különvéleményéből tudjuk. Azt írja: „Az egykori pályázó [Schmitt] hivatalában fogadta a Bizottság elnökét. A bizottság elnöke tájékoztatta a bizottság tagjait arról, miszerint az egykori pályázó előadta, hogy álláspontja szerint a doktori esemény szabályszerűen zajlott. Előadta továbbá, hogy az értekezés személyes álláspontja és akkori információi szerint a korabeli szabályoknak megfelelően készült. Rögzítette, miszerint amennyiben az értekezés bármilyen formai hiányosságban szenvedett, úgy álláspontja szerint ennek tényére a témavezetőnek, valamint a bírálóknak nyomatékosan fel kellett volna hívniuk a figyelmét. Mivel ilyen jelzést nem kapott, jóhiszeműsége álláspontja szerint nem kérdőjelezhető meg.”

Mint az Index írása is megjegyzi: „…tény, hogy a cím megvonásáról döntő szenátus [akiket Schmitt „ezeknek” nevez – m. zs.] nem hallgatta meg [Schmittet], de a tényfeltáró bizottság elnöke igen, a szenátus pedig a bizottság jelentése alapján döntött.”

A védekezésnek ezt a passzusát is rosszul találták ki azok, akik Schmittet a „nagy” interjúra felkészítették. Mi lesz itt, ha már a Fidesz profi kommunikációs-manipulációs gépezete is ilyen nyilvánvaló bakikkal működik?

(Mihancsik Zsófia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!