rss      tw      fb
Keres

Több tucat ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe orosz nagyvárosokban

MTI 2012. március 31., szombat 20:10

Őrizetbe vett mintegy nyolcvan ellenzéki tüntetőt az orosz rendőrség szombaton Moszkvában és Szentpéterváron feloszlatott megmozdulásokon.

Moszkvában mintegy kétszázan gyűltek össze a központi Triumfalnaja téren. Az engedély nélküli tüntetést a hagyományoknak megfelelően március 31-re időzítették, hogy követeljék az alkotmány - gyülekezési szabadságot garantáló - 31. cikkelyének tiszteletben tartását.

A rendőrség felszólította a tömeget, hogy oszoljon fel, majd a környező utcákba szorította vissza a demonstrálókat, akik közül mintegy hatvan embert előállított. Az Interfax hírügynökség szerint az őrizetbe vettek között volt Eduard Limonov radikális nacionalista író-politikus is.

Előzőleg a moszkvai Puskin téren is tüntettek mintegy százan a kormányzat ellen Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője felhívására, itt három embert vett őrizetbe a rendőrség.

Szentpéterváron mintegy hatvanan próbáltak meg tüntetni a város fő közlekedési ütőerét jelentő Nyevszkij sugárúton, a tiltakozó megmozdulások jelképévé vált fehér szalagot és ugyanilyen színű léggömböt lobogtatva. A rendőrök feloszlatták a csoportot, tizenöt embert előállítottak.

Jóllehet az orosz ellenzék tavaly december óta több tízezres tüntetéseket is szervezett, Vlagyimir Putyin kormányfő március 4-i elnökválasztási győzelme óta nem tudott nagyobb tömeget mozgósítani, bár május 6-ra - Putyin elnöki beiktatásának előestéjére - nagy megmozdulást tervez Moszkvába.