rss      tw      fb
Keres

Clinton: áprilisban a hatok felújítják tárgyalásaikat Iránnal az atomprogramról

MTI 2012. március 31., szombat 19:14

Irán és a hat nagyhatalom április 13-14-én Isztambulban újabb tárgyalási fordulót tart Teherán vitatott atomprogramjáról - jelentette be Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szombaton Rijádban.

Az utolsó hasonló találkozót tavaly januárban tartották Isztambulban Irán és a hat nagyhatalom - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína - képviselői, de a felek akkor a megbeszélések napirendjéről sem tudtak megegyezni.

Clinton a Rijádban rendezett biztonsági értekezletet követő sajtótájékoztatón jelentette be az újabb isztambuli tárgyalást.

Az értekezleten, amelyen az Egyesült Államok és a Perzsa-öböl menti arab monarchiák külügyminiszterei vettek részt, az iráni nukleáris programra összpontosítottak. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseinek gyanúja szerint az iráni program katonai célokat szolgál, atomfegyver kifejlesztését célozza. Teherán ezt tagadja, és sorozatosan visszautasította az urándúsító tevékenysége felfüggesztését követelő ENSZ-határozatokat.

Clinton Rijádban hangsúlyozta, hogy "nem lehet örökké nyitva tartani az ajtót" a vita diplomáciai rendezése előtt: Iránnak bizonyítania kell, hogy partnere a hatoknak, s azért tárgyal velük, hogy konkrét eredményekre jussanak.

A rijádi biztonsági értekezlet másik fő témája Szíria volt, amelynek kormánya vaskézzel próbálja elfojtani a tavaly kirobbant, mind több halálos áldozatot követelő kormányellenes lázadást. A külügyminiszterek közös közleményükben szorgalmazták, hogy Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja kösse időpontokhoz a rendezést szolgáló további lépéseket arra az esetre, ha nem szűnik meg az erőszak.