rss      tw      fb
Keres

Puccs Maliban - A lázadók behatoltak az északi Gao városába

MTI 2012. március 31., szombat 18:25

Tuareg lázadók behatoltak szombaton Mali északi részének egyik kulcsfontosságú városába, Gaóba, hogy a múlt heti katonai puccsból fakadó belpolitikai zűrzavart kihasználva további területeket vonjanak ellenőrzésük alá.

Közben a puccsisták Burkina Fasóban tárgyaló küldöttsége közölte, egyetért a válságból történő kilábalás alapelveivel, a "normális alkotmányos rendhez" történő mielőbbi visszatéréssel.

A lázadók - tuaregek és velük laza szövetségben álló iszlamisták - szombat hajnalban támadták meg Gao városát, ahova nehézfegyverekkel felszerelt kisteherautókon vonultak be. A kormányerők helikopterek géppuskáiból nyitottak tüzet rájuk. A felkelők megpróbálták ellenőrzésük alá vonni a város két katonai táborát, amelyek környékéről szemtanúk harcokat jelentettek.

A lázadók pénteken már elfoglalták Kidal városát, amely Gao és az ismert kereskedőváros, Timbuktu mellett Észak-Mali három legfontosabb regionális központjának egyike.

A Nemzeti Mozgalom Azavad Felszabadításáért (MNLA) tuareg csoport januárban indított függetlenségi harcot a nyugat-afrikai ország északi részén. A harmadik legnagyobb afrikai aranytermelő országnak számító Maliban a zűrzavart csak fokozta a múlt heti katonai puccs.

A Malival szomszédos államok csütörtök este 72 órát adtak a bamakói juntának arra, hogy visszaadja a hatalmat civil politikusoknak, különben kereskedelmi, pénzügyi és diplomáciai zárlat alá vonják az országot. A junta pénteken külső segítséget kért Mali területi egységének megőrzéséhez, de kérése egyelőre süket fülekre talált. A junta szombaton Burkina Fasóban tárgyaló küldöttsége közölte: a katonai kormányzat egyetért azzal, hogy mielőbb helyre kell állítani az alkotmányos rendet, most ennek módozatait kell megvitatni.