rss      tw      fb
Keres

Több lehetőséget kért a kínai vállalatok számára Montitól a kínai kormányfő

MTI 2012. március 31., szombat 18:23

Mario Monti olasz kormányfő kedvezőbb elbánást ígért a kínai vállalatoknak hazájában és Európában, miközben az itáliai cégek útját igyekezett egyengetni Pekingben, ahol találkozott kínai partnerével, a kínai állami szuverén vagyonkezelő alap (CIC) elnök-vezérigazgatójával és vezető üzletemberekkel - derül ki szombati médiajelentésekből.

Kína kész egy új együttműködési program kialakítására Olaszországgal, s reméli, hogy ebben nagyobb szerepet kap a 2004-ben létrehozott kétoldalú kormányközi bizottság - hangoztatta a tárgyaláson Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök.

Megerősítette, hogy a kormány beruházásaik bővítésére ösztönzi a kínai vállalatokat, és kifejezte reményét, Olaszország el tudja érni, hogy számukra nyitottabb és a jelenleginél megfelelőbb körülményeket biztosítsanak az Európai Unióban. Ven külön is kiemelte a kis- és középvállalkozások szerepét, az együttműködés területei között pedig a csúcstechnológiát és a környezetvédelmet.

Ven kifejezte abbéli meggyőződését, hogy Olaszország sikerrel küzd meg a kedvezőtlen külső gazdasági körülményekkel, s gazdasága - "a szilárd alapoknak, a hatalmas lehetőségeknek és a folyamatban lévő reformoknak köszönhetően" - növekedésnek indul.

Monti kijelentette, stratégiai partnerének tekinti Kínát, s megígérte, erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy országában és az unióban kedvezőbb feltételek várják a kínai beruházókat.

Sajtójelentések szerint az olasz kormányfő tárgyalt a világ ötödik legnagyobb pénzügyi alapjának, a mintegy 410 milliárd dolláros költségvetésű CIC-nek a vezetőjével, Lou Csi-vejjel (Lou Jiwei) is, aki 2011 szeptemberében Rómában járt. A megbeszélésekről nem szivárogtak ki részletek.

Monti több kínai nagyvállalat, így például a Huawei, a Haier vezetőivel, valamint vegyipari, textilipari, turisztikai és más cégek képviselőivel is találkozott. Közöttük volt a kínai hitelminősítő, a Dagong is, amelynek elnöke, Kuan Csian-csung (Guan Jianzhong) állítólag megjegyezte, valószínűleg javítanak az ország besorolásán.

A cég tavaly év végén Olaszország osztályzatát az "A" besorolásból BBB-re rontotta, mert akkor úgy ítélte meg, hogy hosszabb távon képtelen lesz az adósságválságból kikecmeregni.

Mario Monti részt vesz a dél-kínai Hajnan (Hainan) tartományban április 1-3. között tartandó, évente megrendezett boaói ázsiai gazdasági konferencián. A térségi fórumra várják még a kazah és a pakisztáni miniszterelnököt, az iráni alelnököt, valamint a thai és a vietnámi miniszterelnök-helyettest.