rss      tw      fb
Keres

Total - Kialudt a gázfáklya az észak-tengeri olaj- és gázkitermelő platformon

MTI 2012. március 31., szombat 17:42

Elmúlt a robbanásveszély a Total egyik észak-tengeri olaj- és gázkitermelő platformján, miután kialudt a fúrótorony csúcsán égő gázfáklya - közölte Brian O,Neill, a Total egyik szóvivője szombaton.

A francia olajkonszern szóban forgó platformja az Északi-tenger brit felségvizein, a skóciai Aberdeen partjaitól 240 kilométerre fekvő Elgin mezőn fekszik, s múlt vasárnap óta gázkitörés miatt - a mező többi fúrótornyával együtt - nem üzemel. Azóta is naponta 200 ezer köbméter földgáz ömlik akadálytalanul a tengerbe, tör fel a vízen keresztül és jut a légkörbe, aminek a környezetre gyakorolt hatása a Total szakértői szerint viszonylag enyhe.

A gáz nem a fúrótorony által kiaknázott lelőhelyből tört fel, hanem egy vele összeköttetésben nem álló geológiai képződményekből. A problémát az okozta, hogy a tenger feneke alatt 4000 mélyről akadálytalanul feltörő gáz a fúrótoronytól mindössze száz méterre ért a felszínre, s fennállt a robbanás veszélye, mert a platformról evakuált személyzetnek már nem volt ideje elzárni a gázfáklyát. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szél a fúrótoronytól ellenkező irányba sodorta egyfolytában a robbanékony gázt.

Mivel a kitermelést leállították, a rendszerben maradt gáz elégése után a várakozásoknak megfelelően kialudt a fáklya. A társaság járőröző hajói szombaton megerősítették, hogy éjszaka már nem égett a láng. A robbanásveszély megszüntével a Total megkezdheti a gázkitörés elfojtását, amely azonban legrosszabb esetben akár hat hónapig is eltarthat.

Ha a Total hat hónapra lezárná az Északi-tengeren üzemelő összes fúrótornyát, akkor 380 millió euró veszteséget lenne kénytelen elkönyvelni, ez mintegy 3 százaléka a cég tavalyi nettó árbevételének.