rss      tw      fb
Keres

Peking nem enged az iráni olaj importjára vonatkozó washingtoni akaratnak

MTI 2012. március 31., szombat 16:58

Peking visszautasítja az amerikai elnök azon döntését, miszerint szankcionálják az országokat, amelyek olajat vásárolnak Irántól. Kína szerint Washingtonnak nincs joga egyoldalúan más országokat büntetni.

Kína mindig is ellenezte, hogy egy ország egy másik ellen szankciókat alkalmazzon hazai törvényére hivatkozva, továbbá egyoldalú szankciók bevezetését egy harmadik országot érintően - áll a kínai külügyminisztérium szombaton kiadott rövid közleményében.

A külügyi szóvivő korábban azt hangoztatta, hogy Kína "törvényes úton, legális csatornákon, ésszerű és méltányos módon importál olajat Irántól". Álláspontja szerint Kína a vásárlással nem sért érvényes ENSZ biztonsági tanácsi határozatokat, nem veszélyeztet harmadik országot és nem lép fel a nemzetközi közösség érdekei ellen sem.

Alig több mint egy hete, amikor Washington tíz európai országgal együtt Japánt is mentesítette az Iránnal kapcsolatos tervezett büntetőintézkedés hatálya alól, a kínai Global Times (GT) című lap kommentárjában erős hangú bírálatot fogalmazott meg. A cikk szerint Kínának meg kell szabni a határt és megfelelő válaszintézkedésekkel kell az amerikai gazdaságot sújtania.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azzal fenyegetett, hogy országa kizárhatja saját pénzügyi piacairól azon országok bankjait, amelyek július előtt nem csökkentik "jelentős mértékben" olajimportjukat az iszlám köztársaságból. A lap szerint e szankciókat nem hagyta jóvá az ENSZ.

Az iráni olaj főbb importőrei - Kína, India, Törökország, Dél-Afrika és Dél-Korea - egyelőre nem kaptak "felmentést" a tervezett szankciók alól, ugyanakkor sajtójelentések szerint Washington nem szívesen büntetné barátait, Szöult és Újdelhit, valamint NATO-szövetségesét, Ankarát sem.

Dél-Korea szombaton közölte, hogy várakozásai szerint még június vége előtt megállapodásra fog jutni Washingtonnal a kérdésben. India, amely olajimportjának 12 százalékát vásárolja Irántól, jelezte, hogy nem enged sem az Egyesült Államok, sem az EU nyomásának. Törökország pénteken jelezte, 20 százalékkal csökkentette Iránból történő behozatalát. Kína olajimportjának mintegy 14 százaléka származik az iszlám köztársaságból.

A washingtoni Fehér Ház pénteken eltökéltségének adott hangot a tervezett szankciók kérdésében, s közleményében jelezte, elegendő olaj áll rendelkezésre a világpiacon alternatív forrásból.

Az Egyesült Államok és az EU meggyőződése, hogy Teherán nukleáris programja atomfegyver előállítását szolgálja, ezért minden lehetséges eszközzel igyekszik politikailag és gazdaságilag elszigetelni az országot.