rss      tw      fb
Keres

Mianmari választások - Sógor Csaba: az ellenzék Nobel-díjas vezetője önrendelkezést adna a kisebbségeknek

MTI 2012. március 31., szombat 14:51

Aung Szan Szú Kji, a mianmari (burmai) ellenzék Nobel-békedíjas vezetője szerint országában szövetségi berendezkedésre van szükség, és alkotmányosan kell biztosítani a kisebbségeknek az önrendelkezést, beleértve a területi autonómiát is - mondta az MTI-nek Sógor Csaba erdélyi néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő, aki a közelmúltban EP-delegáció tagjaként a délkelet-ázsiai országban járt.

Mianmarban vasárnap részleges parlamenti választásokat tartanak. A törvényhozás két házának összesen több mint hatszáz tagja van. Most 48 megüresedett képviselői hely sorsáról dönthetnek a választók: a kérdéses mandátumokat a politikusoknak kormányzati kinevezésük miatt kellett feladniuk. A választáson indul Aung Szan Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) is.

Az EP-delegáció a burmai tartózkodás során találkozott mind állami és katonai vezetőkkel, mind az ellenzék és a civil társadalom képviselőivel. Sógor Csaba felidézte beszélgetésüket Aung Szan Szú Kjivel, aki az igazságtételről szólva - a dél-afrikai Desmond Tutu püspök véleményéhez csatlakozva - a bosszúállás elvetését, a megbékélés szükségességét hangsúlyozta.

Az ellenzék - mondta Sógor Csaba - nagyon megosztott, és vannak, akik szemrehányást tesznek az NLD vezetőjének, amiért úgymond alkut kötött az egyenruhából civilbe átöltöző tábornokokkal, és választási részvételével legitimálja a hatalmat, amely ma még csak kevés lépést tett a demokratikus viszonyok kialakítása felé. A jelenlegi mianmari/burmai állapotokat leginkább az "irányított demokrácia" kifejezéssel szokták jellemezni - jegyezte meg az erdélyi EP-képviselő.

Aung Szan Szú Kji szerint - mondta Sógor Csaba - föderális berendezkedést kell teremteni az országban, ha biztosítani akarják a jövő békés építését. Összesen több mint 160 etnikai kisebbséget tartanak nyilván, a lakosság mintegy 45 százalékát különböző etnikai kisebbségek teszik ki. A mostani, hosszú diktatórikus évtizedek után a demokrácia felé elinduló kormányzat igyekszik megegyezni ezekkel a csoportokkal az erőszakcselekmények beszüntetésében. Az északi határvidéken élő kacsin kisebbség mindmáig nem volt hajlandó feladni a fegyveres ellenállást, más csoportok tekintetében bizonyos eredményeket ért el a hatalom. Annak képviseletében, meglehetősen sajátos módon a vasúti szállítási ügyek minisztere jár el rendszerint tárgyalófélként - számolt be a helyszínen tapasztaltakról Sógor Csaba.

Az EP-delegáció benyomásai szerint Mianmarban ma még nem tekinthető visszafordíthatatlannak a demokratikus irányú változás. Sok múlik azon, hogy a politikai diktatúra lebontásán tevékenykedő tábornokok szilárdan kézben tartsák a helyzetet a hadseregen belül, nehogy ott felülkerekedjenek a visszarendeződést akaró tisztek.

Az igazi vízválasztó a 2014-es általános parlamenti választás lesz. Figyelmeztető emlék, hogy Aung Szan Szú Kji pártja az 1990-es szabad választásokon az akkor 489 képviselői helyből 392-t megszerzett, de a hadsereg megakadályozta, hogy átvegye a hatalmat. Az ellenzék vezetői és képviselőjelöltjei börtönbe vagy házi őrizetbe kerültek, Aung Szan Szú Kji - ő maga egyébként olyan tábornok lánya, aki merénylet áldozatává vált - 2010-ig jobbára házi őrizetben volt. Az "irányított demokrácia" felé az első, nagyon óvatos lépések 2003-ban történtek.

Sógor Csaba tapasztalatai szerint ma is jól érzékelhető a hatalom messzire nyúló keze - ám ez a hatalom ma már szalonképesnek kíván mutatkozni. Az EP-küldöttség ottlétekor például elég volt egyetlen apró utalás arra, hogy a nők nagyon alacsony arányban képviseltetik magukat a döntéshozatalban - másnap már olyan összetételű burmai delegációval volt programjuk az európaiaknak, amelyben színes népviseletbe öltözött döntéshozó nők alkották a többséget.

Az Európai Unió igyekszik sokoldalú támogatást nyújtani Mianmarnak az emberibb életviszonyok megteremtése érdekében - nem utolsó sorban abból is kiindulva, hogy költséghatékonyabb az elmaradott országokban javítani a feltételeket, mint szélmalomharcot vívni az EU-ba a világ számos részéből beáramló politikai és gazdasági menekültek tömegeivel. Az üzleti jelenlétet illetően viszont az egykori Burmában - amely egyébként drágakövekben, ásványi kincsekben mesésen gazdag ország - Európa egy kissé lemaradt az amerikaiak, Japán, Dél-Korea mögött.