rss      tw      fb
Keres

FT: "orvostúlkínálat" miatt ezrével kényszerülhetnek külföldre brit orvosok

MTI 2012. március 31., szombat 12:21

Több tízezer brit orvos és orvostanhallgató kényszerülhet külföldi munkavállalásra a brit állami egészségügyben kialakuló "orvostúlkínálat" miatt - írta a szombati Financial Times, amely szerint a nagy-britanniai foglalkoztatásból kiszoruló brit orvosok egyik célállomása Kelet-Európa lehet.

A londoni gazdasági napilap idéz egy új foglalkoztatási előrejelzést, amely a brit egészségügyi minisztérium számára készült. A prognózis szerint a brit orvostanhallgatók és a szakorvosi vizsgára készülő frissen végzett orvosok száma a jelenlegi 40 ezerről az évtized végéig várhatóan 60 ezerre bővül.

Mindeközben azonban valószínűtlen, hogy a költségvetésből fenntartott, mindenki által ingyenesen igénybe vehető állami egészségügyi szolgálat (NHS) béralapja ennek megfelelő mértékben bővülhetne, hiszen az NHS-nek a kormány által kitűzött cél alapján összesen 40 milliárd font (14 ezer milliárd forint) költségmegtakarítást kell elérnie ugyanebben az időszakban.

Ebben a helyzetben a szakorvosi állásokra pályázók esetleg arra kényszerülhetnek, hogy Kelet-Európában keressenek állást - idézi a szombati Financial Times a szakértői elemzést.

A jelentést összeállító munkapiaci kutatócég, a Centre for Workforce Intelligence vezérigazgatója, Peter Sharp a lapnak elmondta: a brit kormány EU-szintű tárgyalásokat folytat "egyfajta irányított munkaerő-áramlási programról", amelynek keretében a frissen végzett brit orvosok egy-három évig terjedő időszakra olyan országokban vállalnának munkát, amelyekben orvoshiány van.

A legnagyobb üresedési ráta az orvosi szakellátásban jelenleg a kelet-európai országokban mutatkozik - írta szombaton a Financial Times.

A lap által idézett jelentés szerint a brit szakorvosjelöltek számára a másik lehetőség az, hogy a képzettségüknek megfelelőnél jóval alacsonyabb bérezésű orvosi állásokat fogadnak el a brit állami egészségügyben.

A brit állami egészségügyben foglalkoztatott szakorvosok éves javadalmazása a Financial Times adatai szerint jelenleg átlagosan 108 ezer font (csaknem 40 millió forint).