rss      tw      fb
Keres

A New York-i ügyészek életfogytig tartó börtönt kértek Viktor Butra

MTI 2012. március 31., szombat 7:04

A New York-i szövetségi ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte az illegális fegyverkereskedelemben tavaly bűnösnek talált orosz üzletemberre, Viktor Butra, mert "a büntetés el kell hogy rettentsen mindenkit attól: szélsőséges szervezeteknek fegyvert szállítson" - derül ki pénteken nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokból.

Viktor But perében novemberben mondta ki döntését a New York-i bíróság esküdtszéke, amely minden vádpontban egyhangúlag bűnösnek találta az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB volt őrnagyát. A vád szerint But amerikaiak megölésére szánt rakétaarzenált akart eladni magukat a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláinak kiadó, amerikai titkos ügynököknek.

A "halál kufáraként" is ismert 44 éves Butot 2008-ban fogták el Thaiföldön. Őrizetbe vétele után az oroszok és amerikaiak sokáig huzakodtak a thaiföldi hatóságokkal, míg végül Bangkok tavaly kiadta Butot az Egyesült Államoknak.

Ha nem is életfogytig tartó börtönre, de legalább 25 évre biztosan elítélik Butot. A büntetési tétel kihirdetése április 5-én várható.