rss      tw      fb
Keres

Szíria - ENSZ-diplomaták: a világszervezet 250 megfigyelőt küldene, ha lesz tűzszünet

MTI 2012. március 31., szombat 6:21

Az ENSZ 250 megfigyelőt küld Szíriába, ha megszületik a tűzszünet - közölték pénteken meg nem nevezett diplomaták.

Az ENSZ engedélyt kért Damaszkusztól arra, hogy békefenntartási szakemberekből álló csoportot küldhessen az országba a körülmények felmérésére, de erre a kérésre még nem kapott választ.

"Ha megkapjuk az engedélyt, akkor körülbelül 250 főre lesz szükség" - mondta az diplomata.

A megfigyelők fegyvertelenek lesznek, és a szíriai hadsereg oltalma alatt állnak majd. A kontingenst az olyan, már létező békefenntartó ENSZ-kontingensek mintájára hozzák létre, mint a libanoni UNIFIL vagy a Golán-fennsíki, illetve a szudáni misszió.

Ahmed Davutoglu török külügyminiszter pénteken az AP hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai küldöttjének, Kofi Annannak a béketerve Damaszkusz utolsó esélye, és ha a szíriai vezetés nem hajlandó végrehajtani a tervet, akkor "szigorú intézkedésekkel" találja magát szembe. A külügyminiszter nem részletezte, hogy mik volnának ezek az intézkedések.

A szíriai hadsereg pénteken ismét hevesebben támadta a felkelők állásait A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők támadták Homsz városának több negyedét, és Idlíb tartományban is fokozták támadásaik intenzitását az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jogvédő szervezet szerint. Ezen a napon 39 ember halt meg erőszakos cselekményben, közülük 32 civil volt - tette hozzá az OSDH.