rss      tw      fb
Keres

Vizsgálat az osztrák FPÖ ellen gyűlöletkeltés gyanújával

MTI 2012. március 31., szombat 4:33

Az innsbrucki ügyészség vizsgálatot indított a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ellen gyűlöletkeltés gyanújával, mert az április 15-ére kiírt önkormányzati választások kampányában bevándorlóellenes plakátot használ.

Az országosan Heinz-Christian Strache vezette FPÖ inkriminált plakátján ez a németül rímelő szöveg szerepel: A hazaszeretet a marokkói tolvajok előtt (Heimat-Liebe statt Marokkaner-Diebe).

Az ügyészség állampolgári feljelentés alapján indította meg a vizsgálatot - közölte pénteken az APA hírügynökséggel az intézmény szóvivője.

Az FPÖ plakátja miatt bekérették a marokkói külügyminisztériumba Ausztria rabati nagykövetét, és közölték vele: "az arab királyságot felháborítja ez az idegengyűlölő cselekedet, és elítéli azt".

Marokkó bécsi nagykövete pedig saját közleményében becsületsértőnek, diszkriminatívnak, a marokkóiakkal szemben megalázónak és megbélyegzőnek nevezte a párt plakátját. "Az FPÖ-nek e gyakorlatával az az egyetlen célja, hogy az alapvető emberi jogok kárára szerezzen szavazatokat" - írta a nagykövet.

Ha az FPÖ csak egyetlen képviselői helyet is megszerez a 40-ből az innsbrucki önkormányzatban, akkor a párt országos támogatottságban majdnem eléri azt az arányt, amely a kormánykoalíció fő erejét adó szociáldemokratáknak (SPÖ) van, és a harmadik helyre utasítja a kisebbik koalíciós partnert, a kereszténydemokrata néppártot (ÖVP).