rss      tw      fb
Keres

Amerikai dróntámadások Dél-Jemenben és egy feltehetőleg bosszúból elkövetett robbantás

MTI 2012. március 31., szombat 1:35

Pilóta nélküli amerikai gép rakétával eltalált egy gépkocsit pénteken Jemennek abban a déli körzetében, amely már egy éve az al-Kaida ellenőrzése alatt ál, és megölt a benne utazók közül ötöt, feltehetőleg a terrorhálózat helyi szervezetének tagjait - közölték jemeni katonai tisztségviselők.

Valószínűleg mindannyian a jemeni terrorcsoport vezető tagjai voltak. Az eltalált gépkocsiban további három ember utazott, ők súlyos sérüléseket szenvedtek, és az al-Kaida birtokában lévő egyik kórházban ápolják őket - állították a nyilatkozó katonai tisztségviselők.

Néhány órával később az első támadás helyszínétől néhány kilométerre, Azan város közelében amerikai drón eltalált egy házat is, amelyet feltehetőleg szintén az al-kaidások használtak. A benne tartózkodó négy ember megsebesült - közölték egészségügyi források.

Már sötétedés után a térségben, amely Sabva tartomány része, felrobbantottak egy gázvezetéket, amelyet a Total francia cég tart fenn. Az elkövetés módja az al-Kaida fegyvereseire jellemző - közölték a tisztségviselők. Helyi lakosok elmondták, hogy a robbanás nagy tüzet okozott. Ugyanezt a vezetéket már tavaly is érte hasonló támadás - tették hozzá.

Meg nem nevezett amerikai kormányzati források megerősítették pénteken, hogy amerikai drónok támadtak aznap két célpontot Jemen déli részén, valamint megerősítették, hogy pilóta nélküli amerikai gépek találtak el két rakétával egy épületet péntek hajnalban Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos régiójában, amely hátországa az al-Kaidának és a vele szövetséges táliboknak. Helyi jelentések szerint a pakisztáni rakétacsapásban legalább négy feltételezett lázadó meghalt, további három pedig megsebesült.