rss      tw      fb
Keres

Moldova helyreállítja a vasúti összeköttetést szakadár térségével

MTI 2012. március 30., péntek 21:36

A vasúti összeköttetés helyreállításáról állapodott meg pénteken Moldova és szakadár Dnyeszteren túli térsége, sokévi helyben járás után az első gyakorlati lépést téve meg a kapcsolatok javítása felé.

A terület, amely egy keskeny földsáv Moldova ukrajnai határa mentén, Dnyeszter menti Köztársaság néven de facto függetlenül létezik a chisinaui központi kormánnyal 1992-ben megvívott háborúja óta, a nemzetközi közösség azonban nem ismeri el. Félmillió lakosának többsége oroszul beszélő, s a régiót Moszkva olcsó energiával és békefenntartó erővel támogatja.

A felek közötti tárgyalások évek óta nem vezettek semmilyen eredményre, egészen tavaly decemberig, amikor a Dnyeszter menti terület új elnököt választott Jevgenyij Sevcsuk személyében, s ő azt ígérte, hogy kisebb gyakorlati lépésekről meg fog állapodni Moldovával, például a kereskedelem és az utazások felélénkítéséről.

A chisinaui kormány és a tiraszpoli vezetés most megállapodott, hogy helyreállítják a Dnyeszteren túli területet átszelő, hat éve megszakított vasúti forgalmat.

"Remélem, hogy további témákat is hasonló sikerrel tudunk majd megoldani" - mondta Vlad Filat miniszterelnök pénteken a terület székhelyén, Tiraszpolban.

Filat és Sevcsuk a múlt hónapban részt vett a hivatalos békéltető tárgyalások újabb fordulóján. A tárgyalásokon Oroszország, Ukrajna és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetít, az EU és az Egyesült Államok pedig megfigyelőkkel van jelen.

Az EBESZ szóvivője pénteken bátorítónak nevezte a vasúti megállapodást, és derűlátóan nyilatkozott az 5+2-es felállásban zajló tárgyalások folytatásával kapcsolatban.