rss      tw      fb
Keres

Szélsőségesnek nevezte Lenint az Orosz Ortodox Egyház

MTI 2012. március 30., péntek 20:37

A szélsőségesség szempontjából meg kell vizsgálni a vezető kommunista ideológusok, közöttük Vlagyimir Lenin és Lev Trockij munkáit – közölte pénteken az Orosz Ortodox Egyház szóvivője.

A bolsevizmus alapítóinak munkái, amelyeknek egyes passzusai igazolják a tömeges megtorlásokat és "vörös terrort" szorgalmaznak, az Oroszországban betiltott náci propagandához hasonlíthatók – mondta pénteken a Ria-Novosztyi orosz hírügynökség internetes kiadása szerint Vszevolod Csaplin protopópa.

"Komoly vitára van szükség arról, hogyan kezeljük ezeknek a szövegeknek az újabb megjelentetését, és azokat, akik a legradikálisabb elemeket politikai célra és propagandára használják fel" – mondta Csaplin. A főpap neveket nem közölt, csak annyit mondott, hogy bírálata nem vonatkozik az Orosz Kommunista Pártra vagy az "új baloldalra" – jelentette az Actualcomment.ru.

Egyetlen állami szerv sem reagált a pénteki nyilatkozatra. Szélsőségességi vizsgálatot rendszerint a rendőrség vagy az ügyészség kér.

Csaplin maga is radikális hírében áll, vitatott nézeteket propagál, például a nők számára országos öltözködési szabályokat vezetne be és betiltaná a "meleg propagandát".

Oroszországban kiterjedt lista van azokról a szélsőséges anyagokból, amelyek nyomtatása és terjesztése tilos. Péntekig a listán több mint 1100 cím szerepelt, többségében radikális iszlamista, antiszemita és újfasiszta kiadványok.

A szélsőségességre vonatkozó orosz törvény eléggé homályos, az ellenzék, különösen a nacionalisták szerint politikai üldözésre alkalmas.

http://en.rian.ru/society/20120330/172487804.html

http://ria.ru/society/20120330/609971444.html