rss      tw      fb
Keres

Elvetette a lengyel parlament a népszavazást a nyugdíjtörvényről

MTI 2012. március 30., péntek 19:55

Elvetette a lengyel parlament a Szolidaritás szakszervezet népszavazási indítványát a nyugdíjtörvényről.

A népszavazási indítványt 180 képviselő támogatta, 233-an szavaztak ellene, és 42-en tartózkodtak a szavazástól.

A kormánykoalíció ellenezte a szakszervezetek indítványát, az ellenzéki pártok többsége támogatta, a Palikot Mozgalom képviselői tartózkodtak.

A kormánytervezet 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, míg jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba. A javaslat szerint a nők 5 évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt, a férfiak pedig 65 évesen egy 50 százalékos résznyugdíjat vehetnének igénybe, az állam pedig vállalná a nyugdíjjárulék finanszírozását a gyermekgondozási szabadság idején.

A Szolidaritás februárban 1,4 millió aláírással népszavazási indítványt nyújtott be a parlamentnek.

A szavazást több órás parlamenti vita előzte meg, amelyben Piotr Duda, a szakszervezet vezetője mellett felszólalt a lengyel miniszterelnök és a pénzügyminiszter is. A Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) emlékeztetett, hogy az indítvány elvetése esetén pártja saját népszavazási kezdeményezését nyújtja be a parlamentnek. A feszült légkört fokozta a szejm előtt összegyűlt szakszervezeti képviselők hangos tüntetése, amelyen a rendőrség becslései szerint csaknem 15 ezer fő vett részt.

Duda a szavazás után újságíróknak elmondta, hogy nem lepte meg az eredmény. Sikerként könyvelte el viszont, hogy beszédében jelezni tudta: az szakszervezetnek saját javaslatai is vannak, és a problémák megoldása érdekében kész együttműködni a kormánnyal, mert nem egy törvénymódosításra, hanem az egész rendszer reformjára van szükség.