rss      tw      fb
Keres

Temelín bővítése után megugrik az atomenergia részesedése Csehországban

MTI 2012. március 30., péntek 19:21

A Temelíni Atomerőmű kibővítése - a 3. és a 4. energiablokk felépítése - után több mint 50 százalékra emelkedik az atomenergia részesedése a csehországi áramtermelésben - jelentette ki Martin Kuba cseh ipari és kereskedelmi miniszter pénteken, miután látogatást tett Temelínben.

A miniszter szerint az atomenergia a jövőben Csehország stabil termékévé válik, mert az országnak nemigen vannak tartalékai a megújuló energiaforrások területén.

Az erőmű tulajdonosa, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) július 2-ig megkapja a bővítésre pályázó cégek konkrét ajánlatait. A pályázat győztesét a jövő évben jelenti ki a CEZ. "A különféle nélkülözhetetlen előkészületi munkák már és engedélyezések már folyamatban vannak. Ha minden jól meg, akkor Temelín bővítése 2016-ban elkezdődhet" - mondta újságíróknak Vladimír Havelka, a CEZ igazgatótanácsának tagja.

Martin Kuba a CEZ vezetői és Dana Drábová, a cseh atombiztonsági hivatal igazgatójának kíséretében megtekintette a Temelíni Atomerőművet. A miniszter megerősítette, hogy Temelín bővítését a Petr Necas vezette kormány egyik kiemelt feladatának tekinti.

"Ez hozzájárul a Cseh Köztársaság energetikai önellátásának bebiztosításához. Az atomerőművekben termelt áram hosszú távon nagyon stabil, nem úgy, mint a megújuló forrásokból származó áram, amelyek nagymértékben az időjáráshoz igazodnak, attól függenek" - magyarázta Prága álláspontját Kuba. Hozzátette: Csehországban a klímafeltételek nem olyanok, hogy biztonságosan lehetne működtetni a megújuló forrásokat használó erőműveket. Ez a gazdaság szempontjából komoly probléma.

"A cseh atomerőművek biztonságosak, s Csehországnak hagyománya van az erőművek biztonságának bebiztosításában" - mondta Dana Drábová. Hangsúlyozta: az atomenergia fejlesztése nagy felelősség.

Szakértői becslések szerint a két új temelíni reaktor felépítése mintegy 200-300 milliárd koronába fog kerülni. A pályázaton az amerikai Westinghouse, a francia Areva és a Skoda JS, Gidropressz és a Atomsztrojexport cégek alakította cseh-orosz konzorcium vesz részt. A két energiablokkot legkésőbb 2025-ig fel kell építeni.