rss      tw      fb
Keres

Puccs Maliban - A frankofon államok felfüggesztették a Malival zajló programokat

MTI 2012. március 30., péntek 19:17

Felfüggesztették a Malival zajló programokat a frankofon államok a március 22-i katonai hatalomátvétel miatt - jelentette be pénteken Párizsban a Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF).

Az intézkedés mindenféle multilaterális együttműködésre vonatkozik, "kivéve azokat a programokat, amelyek közvetlenül a civil lakosság javát szolgálják, és hozzájárulhatnak az alkotmányos rend és a demokrácia helyreállításához" - olvasható a közleményben.

Az OIF állandó tanácsa egyúttal támogatását fejezte ki a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (CÉDÉAO)csütörtöki bejelentése iránt. Ebben a CÉDÉAO "diplomáciai és pénzügyi embargót" helyezett kilátásba, amennyiben legfeljebb 72 órán belül nem állítják helyre az alkotmányos rendet a nyugat-afrikai országban.

A frankofon országok aggodalmuknak adtak hangot a Maliban kialakult válságnak a Száhel-övezet más államaira gyakorolt esetleges hatásai miatt is, különös tekintettel az ország részén zajló tuareg felkelésre. A tuaregek és a reguláris hadsereg közötti konfliktus egy olyan térségben zajlik, ahol aktívan jelen van az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű szervezet, amely az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya - hívta fel a figyelmet a frankofon országok közleménye.