rss      tw      fb
Keres

Belgrádba indultak traktorokkal az elégedetlen vajdasági gazdák

MTI 2012. március 30., péntek 19:08

A szerb fővárosba indultak traktorokkal a Vajdaságból elégedetlen gazdák, hogy a belgrádi parlament épületénél tiltakozzanak a szerb kormánynak a mezőgazdasági támogatásokat érintő változtatása miatt - jelentette pénteken a honlapján az újvidéki Magyar Szó.

A gazdák csütörtökön keltek útra több száz traktorral. A rendőrség több helyen is feltartóztatta őket.

Végül csak a tiltakozó földművesek képviselői jutottak be személyautókkal Belgrádba, hogy meggyőzzék igazukról Dusan Petrovic mezőgazdasági minisztert.

Ivica Dacic belügyminiszter kijelentette: nem engedhetünk be ezer traktort Belgrádba, mert akkor nem lehetne fenntartani a közlekedés megszokott rendjét. Mindenki kifejezheti a véleményét, de nem úgy, hogy közben összeomoljon a közlekedés - mondta.

Pénteken az út szélén parkoltak a traktorokkal, így a forgalom zavartalan volt. - Nem akarjuk a polgárokat sanyargatni - idézte Kiss Árpádot, a szabadkai parasztegyesület elnökét a Magyar Szó.

A gazdák azt követelik, hogy a minisztérium tartsa meg a jelenlegi földalapú támogatást, amelynek alapján a gazdák minden hektár után 14 ezer dinárt kapnak vetőmagra, üzemanyagra és műtrágyára.

A tárca új agrártámogatási gyakorlatot vezetett be, amelyet a szerb kormány szerdán fogadott el. E szerint a 2012-es támogatásokat már nem a földterület, hanem az átadott termények mennyisége alapján osztják ki. A mezőgazdasági minisztérium közölte, azért döntöttek a támogatási rendszer megváltoztatása mellett, hogy megnőjön a hektáronkénti termelés mennyisége.