rss      tw      fb
Keres

Holtan találták moszkvai lakásán a szovjet hírszerzés volt főnökét

MTI 2012. március 30., péntek 18:26

Holtan találták moszkvai belvárosi lakásában Leonyid Sebarsint, az egykori Szovjetunió külföldi hírszerzésének volt főnökét. Az első megállapítás szerint öngyilkosságot követett el - közölte pénteken az orosz rendőrség és a bűnügyi nyomozással megbízott vizsgálóbizottság.

A 77 éves Leonyid Sebarsint fejlövés érte saját pisztolyából - mondta el egy rendőrségi forrás.

"Az előzetes információk szerint öngyilkos lett" - közölte a hivatalos vizsgálóbizottság, hozzátéve, hogy a holttest mellett egy pisztolyt találtak. Mindazonáltal a gyilkosság lehetőségét is vizsgálják.

A RIA Novosztyi hírügynökség értesülése szerint búcsúlevelet hagyott hátra, a gazeta.ru internetes újság pedig úgy tudja, hogy az egykori kém súlyos betegségben szenvedett.

Az 1935-ös születésű Sebarsin 1989 februárjától a Szovjetunió bukását hozó 1991-es év szeptemberéig két éven át a szovjet külföldi hírszerzés főnöke volt, s ebben a minőségében a KGB elnökének helyettese. 1991 augusztusában - a Mihail Gorbacsov elleni puccs idején - ideiglenesen ő vezette a KGB-t.

Még 1991-ben, vezérőrnagyi rangban nyugállományba vonult, majd titkosszolgálati és belügyi veteránokkal együtt megalapította és vezette az Orosz Nemzeti Gazdaságbiztonsági Szolgálat elnevezésű zártkörű részvénytársaságot.

Tanulmányainak 1958-as befejezése után diplomataként kezdett dolgozni Pakisztánban. 1962-től kezdve dolgozott a külföldi hírszerzésnek. 1971-től 1977-ig Indiában volt a szovjet hírszerzés ottani rezidensének helyettese, majd 1979-től 1983-ig az iszlám forradalom éveit élő Iránban volt a KGB ottani rezidense.