rss      tw      fb
Keres

Lengyel emlékmű épül a szmolenszki katasztrófa helyszínén

MTI 2012. március 30., péntek 18:18

Lengyel művészek állítanak emlékművet a 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófa áldozatainak Oroszországban - jelentette be pénteken az emlékműre kiírt nemzetközi pályázatot elbíráló lengyel-orosz zsűri.

A pályázatot 2011-ben hirdette meg a lengyel és az orosz államfő. A 96 benyújtott terv közül az első helyezést és a vele járó 15 ezer eurót egy lengyel trió szerezte meg.

A zsűri indoklása szerint Andrzej Solyga szobrász, Dariusz Smiechowski építész és Dariusz Komorek grafikus "tiszteletben tartotta a helyszín autentikus voltát, a mű megőrizte az áldozatokat illető teret és tudatosítja az élőkkel a katasztrófa utolsó szakaszának drámaiságát, majd megnyitja a helyszínt a halál metafizikája számára".

A látványterv szerint az áldozatok neveit egy két méter magas, repedezett falon tüntetik fel. Az emlékmű koncepciójába beleszőtték a helyszínen található jelképeket, tárgyakat, növényzetet: a repülőgép által letarolt nyírfát és az áldozatoknak szentelt emlékkövet és keresztet.

Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális és nemzeti örökségi miniszter pénteken bejelentette, hogy az emlékművet jövőre, a katasztrófa harmadik évfordulóján avatják fel. A tervek szerint májusban kezdődik meg az építkezés, amelynek maximális bruttó költsége nem haladhatja meg az egymillió eurót. Az emlékmű felállítását a lengyel fél finanszírozza, az oroszok a környék, egyebek közt egy parkoló előkészítését vállalták.

Szmolenszk mellett 2010 tavaszán zuhant le a sűrű ködben leszálló Tu-154-es lengyel kormánygép. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette, köztük a lengyel foglyok kivégzésének 70. évfordulóján Katynban (Katiny) rendezett ünnepségekre utazó delegáció tagjai: Lech Kaczynski akkori lengyel államfő és felesége, valamint magas rangú állami, katonai és egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek.